Българският модул за наземно гасене на горски пожари с автомобили заминава за Гърция днес и ще окаже помощ за справяне с възникналите в страната големи горски пожари, съобщиха от МВР.

Модулът потегля около 16 часа от района на Кърджали през ГКПП "Маказа" за Гърция. В състава на модула влизат 5 пожарни автомобила, 2 микробуса, оперативен автомобил и 36 пожарникари от РДПБЗН - Кюстендил, Благоевград, Габрово, Шумен и СДПБЗН.

Ръководител на екипа е директорът на РДПБЗН - Благоевград комисар Валентин Христов Василев, заместник ръководител е главен инспектор Радослав Стефанов от Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението в Габрово.

Очаква се българските пожарникари да подпомогнат гръцките екипи за наземно гасене в района на Александропулис.

Вижте снимки >>

В Александруполис и околните села противопожарните сили през цялата нощ действаха в опит да поставят под контрол няколко огнища, където вече не духа вятър, има загасени огнища.

Българка в Александруполис разказа пред БНТ, че "всичко в града е затворено", "отвсякъде пададе пепел":

"Всички сме готови с една чанта в колата, по цели нощи седим и очакваме момента в който ще ни кажат да напуснем града да тръгнем, магистралата е затворена в момента , отварят я на 5-10 минути , пак я затварят защото огнъят е около магистралата. нямаме радио и имаме голям проблем с интернета затова е слаба връзката. , всичко е затворено в града, единствено работят супермаркетите, хората вървят който излиза върви със маска, страшен пушек е, пепел пада отвсякъде като сняг", заяви Галя Бакалова, жител на Александруполис.

"Все още въздухът в Александрупулис и около Александруполис е токсичен, не се диша, трудно е, туристите там в хотела в който аз работя, вчера са напуснали. Аз никога не съм виждала такава грозна картинка в Александруполис и около Александруполис".

Пожарът край Атина

Снимка: АР/БТА

Жителите на няколко села от област Родопи бяха евакуирани в Комотини. Там изгоряха къщи и ферми. Пожарът там е далеч от българската граница.

Пожарът край Атина

Снимка: АР/БТА

От големите пожари в префектурите Еврос, Беотия, Евбея (Евия) и Атика вчера са отчетени високи концентрации на фини прахови частици дори на стотици километри от фронтовете на огъня, заяви директорът на Института за изследвания и устойчиво развитие Никос Михалопулос.

"Северноизточните ветрове пренасят дима от Александруполис чак до островите в Йонийско море", обясни директорът пред "Катимерини".

Няма пострадали българи

"Нямаме сигнали за бедстващи българи в районите на пожарите в Гърция", заяви генералният ни консул в Солун Антон Марков пред БНР.

"Търсят ни български граждани по-скоро за повече информация. Имаме 24-часов дежурен, който предоставя информация и се стараем да оказваме пълно съдействие на всички, които ни позвънят".

Към момента всички КПП-та работят, също и магистралата, посочи той. Съвътет му е българите да се информират предварително преди да тръгнат на път към Гърция, да бъдат внимателни или ако са в район на пожар, да слушат инструкциите на властите.

Избухнали са нови пожари на островите Самотраки и Тасос. Вчера имаше и на Халкидики, който вече е потушен, отбеляза Марков. Гръцките власти правят всичко по силите си, за да се справят с пожарите, каза още той.

Заради опустошителните пожари в Гърция гръцкият премиер Кириакос Мицотакис свика лидерите на политическите партии и депутатите на извънредно заседание в парламента.

Няколко страни помащат на Гърция в борбата с горските пожари

Помощта на Европейския съюз за Гърция за справяне с бушуващите в страната пожари беше значително увеличена с екипи пожарникари от още четири страни, предаде гръцката агенция АНА-МПА.

След второто искане от гръцкия орган за гражданска защита до Механизма за гражданска защита на ЕС (UCPM) Германия изпрати два самолета "Еър трактор" (Air Tractor), Швеция изпрати още два самолета "Еър трактор", Хърватия изпрати воден бомбардировач CL-415. Изпратеният от Чехия хеликоптер "Блекхок" (Blackhawk) се очаква да кацне в Гърция довечера. Освен това 56 румънски пожарникари с 10 противопожарни автомобила се борят с пожарите в Гърция от понеделник (21 август), както и два самолета "Еър трактор", изпратени от Кипър.

При екстремни метеорологични условия в Гърция, характеризиращи се с високи температури и силен вятър, за последните три дни са избухнали 209 нови пожара, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

Пожарите край Атина продължават да бушуват, като изгориха къщи и магазини във Фили и хиляди декари гора в района, съобщи телевизия "Скай". Ситуацията там се определя като много тежка и жителите в района се евакуират по сигнал на властите. Борбата на пожарникарите е да предотвратят разпространението на пожара към най-голямата гора край Атина в планината Парнита.

Пожарът край Атина

Снимка: АР/БТА

Говорителят на пожарната Янис Артопиос съобщи, че на фронтовете на пожарите край Атина работят сухопътни сили, седем самолета, включително два от Швеция и два от Германия, които бяха изпратени вчера, осем хеликоптера и доброволци.

Сутринта от района бяха евакуирани три центъра за възрастни хора със 150 души.

Битката с огъня в района на Еврос в Северозападна Гърция се води за пети пореден ден, като огънят гори на шест фронта, заяви говорителят на пожарната. На място там помагат пожарникари от Румъния и пет самолета, два от които са кипърски, подчерта Артопиос.

Пожарът край Атина

Снимка: АР/БТА

В Кавала общата картина на пожарите е подобрена, като там има само два активни фронта, над които действат два самолета, един от които е от Хърватия.

Като огромен се характеризира и фронтът в префектура Беотия в Централна Гърция, където до вчера вечерта бяха евакуирани девет населени места, а хиляди декари гори и маслинови дървета бяха изпепелени. Към момента ситуацията е подобрена, съобщи ЕРТ.

Артопиос посочи, че за днес е обявен много висок риск от пожари в няколко области на страната. "Условията продължават да са трудни и в някои случаи екстремни. Всички сили на Гражданската защита остават нащрек и се борят в огнищата на пожарите", подчерта той.

Един от пожарите е частично овладян - този в Псахна на остров Евбея (Евия), предаде ЕРТ.

Пожарът край Атина

Снимка: АР/БТА

Националната обсерватория в Атина разпространи видео, в което се вижда разпространението на пожара край Парнита от вчера до тази сутрин: