Трагичният инцидент в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" не е настъпил в резултат на неизправност на съдовете за течен кислород. Това се казва в позиция на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор във връзка с трагичния инцидент в болницата, при които загинаха двама пациенти.

Ето какво гласи изявлението:

Инсталациите за кислород не представляват съоръжения с повишена опасност. Тези съоръжения са описани и изброени изчерпателно в глава 5, чл.32 от Закона за техническите изисквания към продуктите. Поради тази причина над тези инсталации не се осъществява технически надзор. На второ място - инсталациите за кислород в стаите на лежащо болните в болничните заведения (където е настъпил трагичния инцидент) също не са съоръжения с повишена опасност и на тях не се осъществява технически надзор по смисъла на цитирания законов текст.ДАМТН осъществява технически надзор на стационарно монтирани съдове, работещи под налягане за съхранение на течен кислород, посочват от агенцията. С такива съдове са оборудвани повечето големи болнични заведение в страната. В УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" има два такива съда за течен кислород. Те са инсталирани в отделно помещение. Съдовете се проверяват по план веднъж на четири години. На съдовете е извършен технически преглед в установения срок и заключението е "годни за експлоатация", посочват от агенцията.

В позициянта си от ДАМТН подчертават, че трагичният инцидент не е настъпил в резултат на неизправност на тези съдове.

Ръководството на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор изказва своите съболезнования на близките и роднините на двамата пациенти, загинали тази нощ при трагичния инцидент в Пирогов".

Припомняме, че пожарът възникна във Второ вътрешно отделение на болницата. Стана ясно също, че то е било без сигнално-известителна система за реагиране при пожари. Причина за това е била липсата на отпуснати средства за нейното инсталиране.

Разследването на среднощния инцидент, при който загинаха двама пациенти, вече е установило и други нередности. Все още непотвърдена е версията, че пожарът и последвалият взрив са предизвикани от искра от цигара. От прокуратурата съобщиха, че досъдебното производство се води за причиняване на смърт на повече от едно лице, поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.