В края на миналата година кабинетът прие на последното си заседание поправките в закона, с които освен за стълбове за въздушни електропроводи, право на строеж върху поземлени имоти в горски територии, без промяна на предназначението на територията, ще се учредява и за изграждане на стълбове за лифтове и влекове.
Законът предвижда да се учредява право на ползване и върху съществуващи ски писти.

Според природозащитниците поправките в закона облагодетелстват олигарси, политици и собственици на ски писти. Въпросните поправки ще улеснят строителството в защитени територии, тъй като няма да има нужда да се променя статута на гора.
"Законът предвижда удължаване на срока за ловуване, което е резултат от лобистки натиск. Премахват се определени сертификати за добив на дървесина, което улеснява неконтролирано изсичане на дървета", заяви пред БГНЕС Филка Секулова от екологично сдружение "За земята".

Над 2000 души е групата във Фейсбук срещу поправките в Закона за горите, а над 1000 са се подписали като участници в днешния протест.
На фона на изпълнение с ударни инструменти природозащитниците алармират всички българи за домогванията на офшорни фирми, които се канят да правят бизнес на гърба на унищожаването на българската природа.

Знаково лице на тези апетити, според тях, е шефът на българската федерация по ски Цеко Минев.
Герой в протестните комикси е и премиерът Бойко Борисов, изобразен като дядо Коледа, гушнал чувал, на който пише "Витоша", а под него: "от режисьора на Банско - село Цекоминево, филмът не се препоръчва за "матр,ял".
"Вън бетона от закона" е друг лозунг на природозащитниците.

Сред творенията на протестиращите бе и голяма табела, изобразяваща главата на най-опасния хищник, известен на науката – тиранозавър Рекс, прекръстен тематично на "Цеко офшоркозавър Рекс", съобщи "Медиапул".

По-късно те ще внесат в парламента протестно писмо срещу лобистките поправки в Закона за горите и не смятат да стоят със скръстени ръце по време на разглеждането на законопроекта в пленарна зала.

"Не съм съгласен българската природа да се раздава – най-ценното и най-прекрасното нещо, което притежаваме ние в България, което освен това не е само наше, а е и на целия свят – да бъде раздадено на шепа олигарси със съмнителен произход на капитала", коментира на протеста Ивайло Стоименов от ПП “Зелените”, предаде “Фокус”.

На въпрос какво трябва да е решението, за да се развие ски туризмът на Витоша, без да се изсичат дърветата, Стоименов обясни, че съществуващите съоръжения трябва да бъдат ремонтирани.
“Разполагаме с достатъчен брой лифтове и писти. Факт е, че откакто компанията “Витоша ски” се сдоби по един съмнителен начин с тези лифтове, нищо не се прави. Те бойкотират нормалния ски туризъм на планината, именно защото искат да превърнат Витоша в ново Банско. Колкото и на някои Банско да им харесва, това не е добър пример за развитие на туризма в национален парк. Само че тук все пак е София, има твърде много хора, които мислят с главата си", допълни Стоименов и добави, че те няма да го допуснат.

Според него е абсурдно с някакъв следващ акт да се заобикалят тези закони, които действат в защитена територия – Законът за защитените територии и Законът за биоразнообразието.

Вчера на дискусия в парламента земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че промените в Закона за горите влизат на първо четене в парламента следващата сряда. Според него предложението може да претърпи някаква промяна, но окончателното му приемане в Народното събрание е задължително.
Заради предлаганите промени партия "Зелените" поиска оставката на Найденов.