С документа двете страни се споразумяват да положат максимални усилия да започнат изграждането на връзката най-късно до май 2019 г., така че до края на 2020 г. тя да влезе в експлоатация.

Министър Антич информира, че днес са били обсъдени технически детайли по проекта, както и устройственият план и финансирането му. От сръбска страна това ще стане по линия на предприсъединителните инструменти, като се очаква финансиране през 2017 г. Ще може да ползваме средства по оперативна програма в Сърбия, което ще стане през 2018 г., допълни Антич.

Министър Петкова посочи, че има напредък в преговорите на Сърбия с ЕК по отношение на финансирането, а за българската част са осигурени 45 млн. евро по ОП "Конкурентоспособност", като първата му фаза е приключила и остава да стартира втората строителна фаза, но за да започне тя, са нужни и реципрочни действия от сръбска страна.

Министър Петкова и нейният сръбски колега отчетоха, че българско-сръбският проект ще се развива паралелно с изграждането на интерконектора България-Гърция, като двете връзки заедно влизат в експлоатация през 2020 г. В отговор на въпрос за газовата връзка с Гърция министър Петкова съобщи, че заради големия интерес на различни компании предстои да бъде стартирана нова процедура за количества природен газ, които не са могли да бъдат резервирани на втората фаза на пазарния тест.

Капацитетът на интерконектора е между 3 и 5 млрд. кубически метра газ. На първата фаза на пазарния тест са били подадени оферти, които са достигнали над 4 млрд. кубически метра газ, а по втората - обвързваща фаза на пазарния тест, резервираните количества са 1,583 млрд. кубически метра газ.

Петкова отбеляза в отговор на друг въпрос, че България работи и по проекта за интерконектор с Турция, който е определен като проект от общ интерес в рамките на ЕС. По него е готово предпроектното проучване, което е предоставено на турските партньори.