Това са вторият в световен мащаб производител на цигари "Бритиш американ табако", "Джапан табако интернешънъл", "Кореан табако груп" и "Филип Морис".

Обявата за конкурса бе публикувана в Държавен вестник на 10 май. Продават се 5 881 380 броя акции, които са около 79,83% от капитала на дружеството. След обнародването на заповедта следва 110-дневен срок за оценка на кандидатурите и приключване на сделката.

Общо 10 фирми са купили документи за участие в конкурса, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Това са: "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", АД "Камбуров и съдружници", "Кингс Табако" ЕАД - Пловдив, "Бритиш Американ табако" Ltd - Лондон, "Джапан Табако Интернешънъл" S.A. - Швейцария, "Си Би Фемили Офис Сървис" GmbH - Австрия, "БТ Инвест" GmbH - Австрия, "Филип Морис България" ЕООД, "Сайънс Капитал Мениджмънт" ЛЛК - САЩ и "КТ&G Corporation" - Корея.

Единственият български инвеститор, открито заявил участие в конкурса, е Кингс Табако“ - бившата цигарена фабрика на “Булгартабак“ в Пловдив. Не е известно за кого играе известната адвокатска кантора "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков". Преди време се споменаваше, че сред финансовите инвеститори, проявили интерес, е и Корпоративна банка.  

Преди няколко дни депутатът от левицата Румен Овчаров обвини премиера Бойко Борисов, че критериите за приватизация на "Булгартабак" се правят за една фирма, която трябва да спечели. Овчаров отказа да назове фирмата, но изтъкна, че е сложил името й в плик, подпечатан с червен восък, който се намира в редакцията на един вестник.
Според него "Булгартабак холдинг" АД ще бъде продаден на много ниска цена.

Последна актуализация в 10.45 ч.