"Не изключвам нищо априори, но искам да се запозная в детайли с процедурата, изискванията и състоянието на самата компания", заяви Цветан Василев пред вестник "Пари".
"Доколкото знам, ще има 100 дни, в които кандидатите ще могат да анализират и да търсят партньорства, ако преценят, че има нужда", допълва той.

Вчера в Държавен вестник бе публикуван конкурсът за продажбата на 79.83 на сто от тютюневия холдинг, до която се допускат стратегически и финансови инвеститори. Фактически от 10 май започват да текат всички срокове по конкурса.

Корпоративна банка се вписва в критериите за финансов инвеститор, който трябва да управлява активи за поне 1 млрд. евро в последните три години да има собствен капитал от 30 млн. евро. Освен това банката вече притежава 8.11% от тютюневото дружество, отбелязва Mediapool.

Още при обявяването на процедурата шефът на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов съобщи, че към тютюневия холдинг вече са проявили интерес стратегическите инвеститори "Филип Морис", "Джапан табако интернешънъл" и корейската КТ&G, както и трима финансови инвеститори.

Миналата седмица от Кингс Табако“ - бившата цигарена фабрика на “Булгартабак“ в Пловдив, също обявиха, че имат интерес към приватизацията на холдинга, в чиито активи са цигарените фабрики в София и Благоевград и предприятието за преработка на тютюни в плевенското село Ясен.

Корпоративна търговска банка кредитира преди години медийната група на бившата шефка на тотото Ирена Кръстева за покупката на вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач", "Засада" и телевизии.
Миналата година пък представляваната от Василев офшорна компания "Манселорд" купи половината от Националното управление на радио и телевизионни системи, притежавано дотогава изцяло от "Виваком".
Твърди се също така неофициално, че банката е свързана със скорошно обявената смяна на собствеността на Русенската корабостроителница, която бе продадена от германската “Русе шипярд“ на група от пет фирми, чиито имена така и не бяха обявени.
Цветан Василев има разнообразни бизнес интереси - от футбола с "Ботев Пловдив", през фонд за земя, завода за хартия "Костенец ХХИ", НУРТС, отбелязва "Дневник".