В Министерски съвет се проведе заседание на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референта рамка, предадоха БТА и "Фокус". На него е отчетено, че 2010 г. е по-скоро добра година за България за усвояването на европейските средства, има ръст по договарянията и плащанията.

Според Селер има голям напредък в изпълнението на някои сектори. Например преди няколко седмици е пусната в експлоатация автомагистрала „Люлин”. Напредва и софийското метро, започнало е и строителството на магистрала „Тракия”.
Виждаме напредък и по мерки, които са по-близо до гражданите, каза още той.
Според него обаче плащанията по европейските проекти в момента са доста скромни и процесът трябва да се ускори, особено като се има предвид, че през 2013 г. ще трябва да се удвои усвояването на средствата в сравнение с предшестващата година.

По думите му у нас има нужда от секторни реформи, за да може средствата да се усвояват по-добре и по-бързо.
„Не може да приемем никакво отклонение от правилата на играта. Разплащанията трябва да бъдат и за добро качество – те трябва да бъдат устойчиви. Не искаме да изпълняваме проекти за година-две, а такива, които да останат и да обслужват гражданите за дълго", обясни той.

Селер обяви, че вчера ЕК е предала на Съвета на министрите на ЕС и на Европейския парламент нов проект за бюджета за периода 2014–2020 г.
„Това е уникален модел, при който бюджетът ще се решава предварително за период от седем години. За България парите ще бъдат гарантирани. (Вчера се разбра, че те ще бъдат с 10-15% повече в сравнение с настоящия бюджетен период - б.р.) Така ресурсите няма да се изменят в бюджетните органи в последствие”, обясни той.
Това обаче означава, че могат да бъдат подготвени предварително проекти, а не да бъде повторена грешката от 2007 г., когато страната ни е била напълно неподготвена да започне с усвояването.

„Този път не загубвайте възможността две години преди началото на програмния период да започнете подготовката на проекти, за да може през 2014 г. веднага да започне изпълнението им”, каза Селер.

Началникът на отдел в Главна дирекция „Заетост и социални въпроси” в ЕК Филип Хат, който отговаря за изпълнението на Стратегията „Европа 2020” по отношение на заетостта, посочи, че ЕК би искала да се увеличи производителността на труда в България.