Директорът на Агенция "Митници" представи пред парламентарната комисия по бюджет и финанси доклада за работата на агенцията през 2011 г.

Той съобщи, че вече е готово техническото задание за нова електронна система за ДДС върху горивата и е обявена процедура по ЗОП за избор на изпълнител. Системата ще позволява всяко търгувано на българския пазар гориво да се движи с електронен документ и така да се контролира от влизането му в данъчния склад до излизането му за свободно потребление. Според Танов чрез системата ще може да се проследи движението на всички количества горива от търговците на едро до търговците на дребно и няма да може да има измами по веригата и източване на ДДС от фиктивни фирми.
Очаква се новата система да влезе в експлоатация от юни 2013 г. С нея митниците ще са готови изцяло за електронното правителство и да работят без да ползва информация на хартиен носител.

Няма контрабанден внос на горива в България от страни в ЕС в юридическия смисъл на думата, т.е. без знанието на митническите власти, заяви още Ваньо Танов по време на изслушването му бюджетната комисия в НС, предаде БГНЕС.

Невъзможно е да има нелегален внос на горива в рамките на ЕС, потвърди той.
"В последно време се говори за увеличена контрабанда, но последната държава, която изпълни изискванията на ЕС за горивата беше Гърция", посочи директорът на Агенция "Митници". Той обясни, че движението на документи от данъчен склад до данъчен склад вече е по електронен път, а не на хартия. Процесът е автоматизиран на 100% без участието на субективния фактор.
"По отношение на горивата, които влизат в ЕС, твърдя, че 100% е обхванато и не може да има по никакъв начин нелегално внасяне на горива. Що се отнася до горивата от трети страни – основно те влизат по море. Там контролът е също изключително сериозен. От миналата година ние контролираме всички плавателни съдове", категоричен бе Ваньо Танов.

Контрабандата с цигарени изделия е намаляла от 44 на 22 процента спрямо пазарния обем, съобщи още Танов, позовавайки се на данни от доклад на цигарените компании. Смятам, че ще се доближим през тази година до средното европейско ниво, което е между 12 и 15 процента, защото в нито една европейска държава няма нулево ниво на престъпността и контрабандата, заяви Танов.

Той съобщи, че 80% от задържаните цигари през миналата година са били предназначени за пазари извън българския - 195 млн.къса или с 50 млн. къса по-малко, отколкото през 2010 г.
Сред наркотиците най-много е конфискувания кокаин - 71% от цялото количество.

За януари 2012 г. се наблюдава 25% спад в потреблението на горива, но все още е рано да се каже дали това е трайна тенденция или се дължи на лошите метеорологични условия и отказът заради това на хората да карат автомобилите си, коментира Ваньо Танов. Увеличено е обаче потреблението на газьол през януари.

В отговор на въпрос за повишените цени на горивата, той изтъкна това не играе никакво значение върху акциза, защото той се плаща върху количество”.

31% е преизпълнение в приходите по плана от мита за 2011 г. Приносът в републиканския бюджет от митническата администрация за 2011 г. е 7 369 800 000 лева от ДДС от внос, акцизи, мита и глоби, сочат още данните на Агенция „Митници”.

По-рано от Синята коалиция обвиниха Сините обвиниха Комисията за защита на конкуренцията, че умишлено бави доклада за проверка на картелно споразумение при търговията с горива. Докладът трябваше да бъде представен пред парламентарната комисия за икономическа политика днес, но бе отложен.