Докладът за проверка на картелно споразумение при търговията с горива трябваше да бъде представен пред народните представители от парламентарната комисия за икономическа политика на заседанието й днес следобяд.

Димитров припомни, че проектът за доклад, по който се работи вече година, беше внесен за обсъждане и приемане от КЗК на 6 март, но до този момент не е приет от нея и това е причина за отлагане на изслушването.
"Знаем и това, че комисията разполага с данни, че няколко петролни компании са в спорни взаимоотношения по отношение на определянето на цените на горивата", каза Димитров.

Сините настояват "КЗК да не протака" и да представи дългоочаквания доклад пред парламента и обществото не по-късно от 20 март. Според лидера на СДС на практика няма работеща антимонополна комисия, а това означава, че трябва да бъдат подменени членовете й.
Лидерът на ДСБ Иван Костов също вече поиска оставката на КЗК.

"Правителството трябва да предприеме и да представи пред депутатите мерки за гарантиране на конкуренцията на пазара на горива и чрез пазарни механизми да намали цените", допълни Мартин Димитров.

Преди два дни той призова КЗК да влезе в офисите на "Лукойл Нефтохим", да изземе телефони и компютри и да провери разговорите и кореспонденцията.

През юни миналата година председателят на комисията Петко Николов заяви, че превозвачите твърдят, че има косвени доказателства за картел при горивата, но отникъде няма знак, че "Лукойл" злоупотребява с господстващото си положение.

Вчера Иван Костов заяви, че правителството е длъжно да скъса връзката си с монополистите и да принуди органите, чието предназначение е да защитават конкуренцията, да си свършат работа.