Стопани от ямболското село Безмер излязоха на протест срещу евтаназирането на домашните прасета заради африканската чума по свинете. В знак на недовoлство те възнамеряват временно да затворят пътя от селото към авиобаза "Безмер". Стопаните твърдят, че животните им са здрави, а обектите им - регистрирани и не се налага да бъде прилагана крайната мярка унищожаване.

Около 40 стопани останаха на пътното платно за повече от час, но до затруднение на движението не се стигна, тъй като има обходни маршрути.

Въпреки че срокът, в който трябваше да умъртвят прасетата си, изтече на 2 август, в Безмер продължават да гледат животни. Стопаните са категорични, че няма да премахнат прасетата си, тъй като са здрави и не страдат от никакви заболявания. А ако ги унищожат, ще унищожат и поминъка си. По информация на кмета на селото Росен Русев в Безмер е имало около 260 прасета, но колко от тях са премахнати не е ясно. Стопаните искат и адекватни обезщетения.

Протестът ще продължи до девет часа, а стопаните настояват, че периодично ще блокират пътя, докато някой от управляващите не им обърне внимание.

Междувременно блокадата от протестиращи стопани на пътя Сливен-Ямбол при село Крушаре продължава седми ден. Според тях и според полицията нощта е преминала спокойно, без инциденти и провокации. Сред исканията на демонстрантите е домашните ферми с до пет животни да бъдат регистрирани, а обезщетенията за убито животно в частен двор, като част от мерките срещу африканската чума, да бъдат както за промишлените ферми. По повод протеста областната структура на БСП-Сливен свиква пресконференция по-късно днес.