За това предупреждава Британският консорциум за продажби на дребно в доклад, цитиран от The Independent и БТА.

От консорциума обясняват, че, ако не бъде намалена бюрокрацията преди крайния срок за Brexit през март 2019 г., може да се стигне до забавяне на доставките и дори прекъсване, както и до увеличаване на разходите за някои вносни храни в британските магазини.

Граничният контрол освен това има риск да създаде „празнини по щандовете” и правителството в Лондон трябва да действа бързо, за да избегне появата на ограничения за британските купувачи.

„Устойчиво споразумение относно митниците е абсолютно необходимо за постигането на справедлив Brexit за купувачите. Сключването на споразумения в областта на сигурността, транспорта, товарните превози, работата на шофьорите, ДДС и други също е от ключово значение преди Brexit”, коментира Хелън Дикинсън, главен изпълнителен директор на консорциума.

В същото време Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзита Мишел Барние изрази безпокойство от бавното напредване на преговорите и призова Лондон "да започне да преговаря сериозно" за излизането си от съюза, предаде Франс прес. "Честно казано съм притеснен. Времето лети. Трябва да започнем да преговаряме сериозно", посочи Барние в кратко изявление в присъствието на британския си колега Дейвид Дейвис преди началото на третия кръг от разговори в централата на Европейската комисия в Брюксел.

"За да са конструктивни преговорите, британските позиции трябва да са ясни и недвусмислени. Колкото по-рано се премахнат неяснотите, толкова по-скоро ще започнем да обсъждаме бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС", каза Барние.

Дейвис на свой ред подчерта, че за да има напредък, е необходимо и двете страни да проявяват гъвкавост и въображение, отбелязва Ройтерс. Британският министър за Брекзита каза, че Лондон иска на този кръг от преговорите да се постигне прогрес по всички въпроси, вместо страните да се фокусират само върху процедурите по напускането, както иска ЕС, посочва Асошиейтед прес.

Новият кръг преговори, който ще приключи в четвъртък, започва в обстановка на недоверие между британците, нетърпеливи да обсъждат бъдещите търговски споразумения с ЕС, и европейците, които настояват най-напред да бъдат изяснени условията на "развода".

ЕС се надява Великобритания да използва разговорите за уточняване на позициите си по няколко ключови въпроса във връзка с излизането й от блока, за да се пристъпи към втория етап от преговорите за бъдещите отношения. Двете страни ще дискутират въпроси като правата на гражданите, уреждането на финансовите аспекти, юридическото сътрудничество в областта на гражданското и наказателното право, управлението на договора, въпроса за Ирландия и Северна Ирландия и др.