В момента в "Бояна" и в "Надежда" по сегашното зониране се прилага един и същ коефициент за начисляването на данък "сгради" и такса "смет", обясни той, цитиран от БТА.

С новото зониране имотите във вилни зони, които вече са застроени плътно и са квартали на града, ще се облагат с данък, които съответства на луксозното строителство в тях. По думите на Герджиков промяната в досегашните данък "Сгради" и такса "Смет" за тях няма да е повече от 10 на сто.
Очакваните в повече 8.9 млн. лв. за данък "сгради" ще отидат за инфраструктура.

Проверяват се сградите без разрешение за ползване "Акт 16", но в тях се живее, каза Герджиков. По думите му от 69 проверки е установено, че в пет такива сгради вече са се настанили хора.

Общината може да търси задълженията от неплатените данъци за пет години назад, посочи Герджиков. Това може да стане от установената дата на издаване на самостоятелните партиди за жилищата.

По-рано днес стана ясно, че финансовото министерство предлага промени в Закона за местните данъци и такси, с които общинските съвети могат да увеличат данък "Имоти" драстично от следващата година. Ще се увеличи с 30 на сто данъкът за имоти с данъчна оценка над средната, налогът за по-мощните коли също нараства.

Занапред общинският съвет ще определя размера на данък "Сгради" в граници от 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот. Към момента таванът е 2.5 на хиляда.