„Това значи, че за 64% от сивия сектор (при алкохола - б. ред.) парите вече са влезли в държавата.
Същото е и по отношение на горивата. При условие, че се отчита намалено потребление от порядъка от 30 до 40%, ние в брутно отношение сме с 50 млн. повече в сравнение с миналата година, което отново говори, че около 40% е изваден от сивия сектор и вече се плаща акциз за тези горива“, категоричен е директорът на Агенция „Митници“.
Танов се похвали и с резултатите при задържаните контрабандни цигари. По думите му проблемът в България е, че сме атакуеми не само по външни граници, но и по вътрешни.

80% от цигарите, които задържаме, за голямо съжаление влизат през Гърция, която е страна от ЕС и не би трябвало там да полагаме усилия, нашата задача е само външните граници. Вторият момент е, че граничим с Македония и Сърбия, които не са държави - членки на ЕС, като там 3-4 пъти е разликата в цената на цигарите, което е допълнителният фактор, който оказва голям натиск върху нашата държава.

Но в края на краищата ние задържахме 242 млн. къса, което е 25 пъти повече, и то за предходните четири години, събрани заедно“, смята Танов. Но призна, че все още има изоставане по отношение на акциза за цигари със 100 млн. лв. Но обясни този факт със сериозното увеличение на ставките.
„Голяма част от българските граждани се пренасочиха към т.нар. сив сектор поради липса на финансов ресурс и стимулираха контрабандния пазар. Затова до май месец обстановката беше доста сериозна. Но мисля, че след взетите мерки и започналото техническо преоборудване на Агенция „Митници” успяхме да догоним това изоставане и за 2011 година съм убеден, че и по отношение на акциза с цигари ще бъде изпълнена“, подчерта Танов.

Оказва се, че за последната една година чрез дисциплинарни производства и други са уволнени около 100 служители, а митническите служители като цяло вече са на четвърта позиция относно корупционно поведение. Като приоритет за настоящата година шефът на приходното ведомство поставя отново борбата с контрабандата.
По думите му най-важното е до края на януари във всички данъчни складове да се извърши проверка и да отговорят на изискванията на Наредба № 3, от всеки данъчен склад в реално време да постъпва информация в Агенция „Митници”.
До края на март трябва да бъде готов и национален център за анализ на риска, който да бъде на денонощен режим на работа, за да може по всяко време на денонощието, не само в България, а и с останалите страни - членки на ЕС, да се обменя информация.
В края на първото тримесечие трябва да започне и техническото преоборудване на агенцията.

„През Световната банка и със средства от Министерството на финансите ние до края на 2011 година ще се снабдим с последно поколение скенери и ще можем да гарантираме до голяма степен както сигурността на хранителни продукти, зеленчуци, но и да спрем, до минимум да сведем контрабандния внос“, допълни още Танов.