От синдиката са категорични, че няма да подкрепят промените, тъй като той е бил едностранно внесен без да отчетат препоръките им, заяви председателят на КНСБ Желязко Христов. По-рано днес от синдиката задочно се конфронтираха с работодателите от БСК по отношение на пенсионната реформа. Това, което бе подкрепено от синдикатите, бе отречено от бизнеса и обратно.

Относно оценката за една година управление на ГЕРБ се очертават повече негативни, отколкото позитивни резултати, заяви още Христов.
”Категорично позитивно следва да бъде оценена силната харизма на министър-председателя, без да има обаче ясна визия за управлението на страната. Като позитив на управлението той определи възстановеното доверие към страната от европейските институции и отпушване на еврофондовете. Според него, борбата срещу престъпността, съпътствана с шумни медийни кампании и полицейски акции се възприема добре от обществеността, но е по-скоро с все още очаквани резултати.

Според синдикатите антикризисните мерки на правителството, които бяха приети в пакет през март, все още не дават очакваните резултати.
“Забавените вече близо година стотици милиони левове неразплатени задължения към фирмите силно охладиха икономиката, свиха заетостта с 250 хиляди души и генерираха нова вълна на междуфирмена задлъжнялост, както и загуба на доверие сред инвеститорите. Всичко това заедно със забавените плащания към работниците и бюджета ускори и задълбочи дългoвата криза, в това число и с ръст на несъбраните вземания, както към фиска така и на просрочените кредити към банковата система”, се казва още в оценката на конфедерацията.

Като негатив на управлението от синдиката определят увеличението с 25% на цената на газа и факта, че минималната работна заплата за страната вече шести месец е под официалната линия на бедност и макар да има постигнато съгласие в антикризисните мерки не се стига до нейното увеличение. КНСБ изразява съмнение и за пригодността на новия модел на заплащане в държавната администрация, като се противопоставя срещу заличаването на доплащането за прослужено време.


Вижте видео от изявлението на Желязко Христов