Този въпрос изниква на дневен ред след две поредни изказвания на вицепремиера от Обединени патриоти Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова, които говорят на различни езици за туризма.

Днес министърът на туризма Николина Ангелкова заяви пред bTV, че в никакъв случай нямат различия относно вижданията за туризма с Валери Симеонов, но като във всяко семейство имали обсъждания.

„След проверките сме направили обсъждания, как трябва да протекат проверките. Още миналото лято правихме проверки за шума, само дето не съм ходила аз лично", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по повод искрите между нея и вицепремиера Валери Симеонов.   

Ангелкова е категорична, че са необходими промени по родното Черноморие и в законодателството. Според нея няма никакво разминаваме между нея и лидерът на НФСБ, дори напротив, двамата се допълвали.  

"Министерството на туризма съществува от три години и мисля, че се справяме много добре. Валери Симеонов е ресорен вицепремиер и има разбирателство между нас. Всички големи туроператори са на мнение, че сме тръгнали на прав път и предлагаме високо качество на туризма", заяви Ангелкова.   

Тя допълни още, че миналата година също са се правели проверки за шума по Черноморието, само дето тя не е ходила лично. 

 "Нямаме никаква конфронтация с Валери Симеонов. Може да имаме различни мнения по някои теми, но това е нормално за една коалиция. Водим разговори и диалог. Очевидно са необходими промени в българското законодателство относно шума по морето. Не мисля, че се разминаваме драстично с вицепремиера. Тръгнали сме по правилен път. Това го признават и всички чуждестранни туроператори. Приходите от туризъм за периода май - юли са над 3,785 млрд. лева. Очакваме резултатите за месец август, но ще има ръст между 7 и 10%", обяви Ангелкова.

Вчера следобед по същата телевизия в предаването „Лице в лице“ Валери Симеонов каза в отговор на въпроса „Заровихте ли томахавката с Ангелкова?“:

„Не мисля, че е вадена някаква томахавка. По принцип тя не взе отношение към шума, а той е много сериозен проблем на българския туризъм. Всеки, който е бил в чужбина знае колко силно се пуска музиката в един ресторант, знае колко силно се пуска музика на плажа, знае, че през нощта след 24,00 ч. Цари пълна тишина навсякъде.„

В отговор на въпрос успяхте ли да се разберете, Симеонов отвърна:

„Еми, преди заседание си имаме съответните съвещания, обсъждаме въпросите.“

Последва контравъпрос „Но не се разбирате съвсем“, на който Симеонов каза:

„Е, няма да ви отговоря на този въпрос. Имаме принципни разминавания по отношение на виждането на българския туризъм. Тишината е най-малкия проблем.“

Симеонов ще настоява за закриване на дружеството „Слънчев бряг“ АД, което се било превърнало в звено на корупция. Другият проблем по Черноморието било укриването на приходи и така в хазната влизали годишно по 6,5 млрд. лв. вместо 11 млрд. лв.

Ангелкова изслуша днес с видимо недоволство това изказване, но отрече да е във вражда с Валери Симеонов, който пък вчера обяви за капак, че напоследък нямат диалог с Бойко Борисов и коалиционните партньори.

„От два месеца не сме правили коалиционен съвет. Управлението е общо и отговорността е обща”.

По думите му един от основните проблеми са безпринципните партийни назначения. Оплака се също от диспропорция в назначенията – не отговаряли на пропорцията на ГЕРБ и Обединените патриоти в парламента.

Симеонов се опита да уволни и шефката на ДНСК, срещу което скочи министърът на регионалното развитие Николай Нанков, че не е негова работа, опитва се да се намеси и в работата на министъра на икономиката Емил Караниколов за Дунарит. Е някой ще каже има право да извива ръце в качеството си на партиен лидер.  

Още при първите сблъсъци между Валери Симеонов и Николина Ангелкова при проверките на Слънчев бряг се заговори, че те имат тиха война, но вицепремиерът е поставил ултиматум на високо място, че Ангелкова трябва да напусне поста през есента, в противен случай той ще излезе от коалицията. 

Като, че ли новият сблъсък между двамата отново излиза на преден план в края на сезона и не съвсем тихата война помежду им продължава. 

Друг е въпросът, че едва ли има някой, който да одобри начинът, по който бяха направени шумните акции. Популизмът лъхаше с пълна сила от тях, както и от много други акции на Обединени патриоти.

В случая, обаче Валери Симеонов се явява вицепремиер, а Ангелкова му е подчинена. Дори и Симеонов да упражнява прекалена намеса в контролните функции и да поставя ултиматуми, той заема по-високия пост и Ангелкова е в по-неизгодната позиция. В този случай със сигурност решаваща роля ще има премиера Бойко Борисов, който времето ще покаже дали ще позволи късото съединение между двамата му подчинени да се превърне в пожар в управляващата коалиция.

А иначе със шизофреничното поведение на властимащите, като че ли вече избирателите свикнаха, и не се замислят вече нито дали ги лъжат, нито кой ги лъже. Още повече, че са свикнали и да гледат ежедневни скандали през, които преминават управниците, докато се замислят върху единия, другият е на дневен ред. Е шоуто продължава... 

Към 14,00 часа стана ясно, че министърът на отбраната от Обединени патриоти Красимир Каракачанов нямал проблем с говоренето с премиера Бойко Борисов. "Нямам проблеми да говоря с премиера, коалиционните отношения да се коментират вътре, а не пред медиите", така Красимир Каракачанов отговори на въпрос дали има пропукване между партньорите в управляващото мнозинство.

Шоуто наистина продължава...