Малокултурието и простащината, които доминират обществената и парламентарната дискусии; омразата, която се сее волно и неволно от публични говорители от всякакъв калибър и занятие; страстта, с която вместо спор и критика с аргументи, мнозина направо поливат опонента със "сярната киселина" на обидата, унижението, "смачкването"... Тоталната липса на уважение към чуждото мнение, постижения, идеи...Всичко това са ясните белези на дълбока обществена развала и оварваряване, заявява бившият депутат и член на Управителния съвет на Института за модерна политика Борислав Цеков.

В такова варварско състояние никое общество не може да върви напред, да решава проблемите си. Бъдещето се разтваря в омраза и самоизяждане. Примери за провалени по този начин общества и държави в историята има достатъчно. И, не, голите спомени за славната Аспарухова конница, "Златния век" и славянското четмо и писмо, няма да ни извадят от това убийствено положение! Защото отговорността е у всички нас.

Първо у тези, които имат "мегафона" на публичността - журналисти, продуценти, анализатори, политици, общественици. И после - у всеки фейсбук глашатай. Това е истинският патриотизъм днес - да спрем омразата. Иначе, България е обречена. Бог с нас!, коментира още Цеков. 

Дир.бг припомня, че депутатът от БСП Иво Христов се извини за скандалните си думи, че 80% от българите са дебилни, затова станал скандал с Червената армия и спасените евреи. 

Няма как да пропуснем изказването на националиста Валентин Касабов за тахтабите от ДПС, които щели да смачкат. 

Проф. Божидар Димитров нарече говорителката на руското външно министерство  „пикла без цици”.

От парламентарната трибуна се замерят с думите убийци, кръвопиййци, идиоти и т.н....

Примери на озверяване и липса на не само на политическа култура са безкрай. Но в случая май наистина трябва да си припомним хубавата българска поговорка, че "рибата мирише откъм главата". За това няма да е зле нашенските политици първо да дръпнат на себе си юздата.