Без всякакво съмнение премиерът Борисов осъществи едно много важно посещение в Турция. Българското Европредседателство ще бъде запомнено със срещата на върха през май на 34-те министър - председатели в София. Не ни е необходима Агенция срещу корупцията, а Агенция срещу убийствата, заяви в интервю за ДИР.БГ депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков.

-Г-н Марков как бихте коментирали поредното посещение на премиера Бойко Борисов в Турция?

- Без всякакво съмнение премиерът Бойко Борисов осъществи едно много важно посещение в Турция, поредно в течение на половин година. Турция е изключително важна за нас и от гледна точка, че ни е съсед, и от гледна точка, че е страната с най-силна армия, пък най-накрая и с това, че по договора на ЕС с южната ни съседка именно Турция е страната, която трябва да пази Европа от така наречените "мигранти". Аз не ги считам за мигранти, те са както ги нарича унгарският премиер Виктор Орбан, неотдавна във в. "Билд" при посещението си и срещата си с парламентарната група на Християнсоциалния съюз в Германия, едни завоеватели - преселници.

Права е посланик Надежда Нейнска, че съвременната политика и особено в Европа, е толкова динамична, че личните контакти и доверието са изключително важни. Очевидно турският премиер, който е с доста твърд характер, както се вижда, стигна до там дори да се изповядва на г-н Борисов, да му говори на малко име, което се случи при предишното му посещение. Бе му казал "Бойко, те искаха да ме убият ...." и т.н. И самият избор за председател на ГЕРБ, беше радушно посрещнат от Ердоган, като в посланието му към Борисов беше казано: "Твоят избор е гаранция за отличните ни отношения".

- Готови ли сме да бъдем Европредседател?

- Що се касае до Европредседателството, което реално вече започва, аз мисля, че социалистическата партия не беше права, когато квалифицираше на своя конгрес, че ние не сме готови за председателството в политически смисъл и били сме го свели само до кетъринг и хотелиерски услуги. Разбира се, че това не е така, защото по време на Европредседателството ще се състои историческа среща. Тя ще бъде на 27-те премиери на страните от ЕС плюс Тереза Мей и шестте министри- председатели от Западните Балкани. Такова нещо 34 министър-председатели да дойдат в България не е имало и такава среща за страните от Западни Балкани в ЕС не е имало.

Кога ще бъдат интегрирани реално страните от Западните Балкани в ЕС, дали по-рано, дали по-късно никой не може да каже. Но че софийската среща ще остане като началото на това приобщаване е вън от всякакво съмнение. Тя ще даде старта на тази интеграция. Очевидно Западна Европа и Америка обръщат голямо внимание на Западните Балкани в последно време по очевидно геополитически съображения, което е добре за нас. Очевидно е, че нашият премиер играе важна роля и че няма никакво съмнение, че на Балканите той е най-популярната личност. Това го казвам без никакви притеснения, дори и да ме обвинят в ласкателство, това е факт. Аз няма защо да го лаская Борисов, защото не съм от "третия пол".

- Но Председателството ни започва с протести на полицията, такива за Банско, с вот на недоверие, с показни убийства, какви  сигнали излъчва страната ни, на която е гласувано това доверие? 

- Аз в моя живот съм преживявал едно председателство, в периода, в който живеех в Унгария през 2012 г. , когато Виктор Орбан беше председател на Европредседателството. Тогава беше най-голямата истерия срещу Унгария, тъй като той свали цените на тока, на водата, на газа, това бяха едни 25% в полза за гражданите, нанесе тежък удар на банките, които бяха направили едни много злонамерени договори. Спаси 1 милион унгарски семейства, зарибени със заеми в швейцарски франкове, обяви края на ерата на банките. Въобще натисна монополите, банките и интересите на много монополисти. Тогава започна един невероятен рев и мисля, че точно по това време Джордж Сорос се опита да му направи "Майдан", извади 20 000 - 30 000 души на улицата срещу Орбан, след което последва излизането на улицата на един милион унгарци и се укротиха.

Т.е. не мина безметежно председателството на Унгария, но както видяхте си мина и замина. Орбан спечели още един път две трети от гласовете и днес всички говорят за унгарско чудо в икономиката. Той стана знаме на защита на християнството в Европа. Стана знаме на защита на реда и сигурността в страната си и най-вече на живота на своите граждани.

Това, че се случват убийства в България е очевидно. Да не забравяме, че те не са само в страната ни. В Германия на връх Коледа се случи още по-отвратително убийство. То бе извършено от афганистанец. Жалко е, че този човек е бил приютен в едно малко градче в семейството на германци, след което е понечил да изнасили 15-годишната им дъщеря, заплашвал я, че ще я убие. Бил е извикан в полицията по жалба на родителите на 15 декември, разговаряли са с него, бил е предупреден и въпреки това закла детето. Българските медии, които в огромната си част са неолиберални, не отразяват тези неща. И в така наречените либерални демокрации тези неща се случват.

Друг въпрос е, че наистина за тези 30 години преход България стана без всяко съмнение абсолютен европейски шампион по публични разстрели. България загуби толкова много граждани в тези 30 години от показни убийства, колкото други страни от граждански войни и тежки природни бедствия не са губили. Това е големият проблем. Ако мен ме попитат, Агенция за корупция ли трябва да се създаде или Агенция за убийствата, ще ви кажа, че по-скоро Агенция за убийствата. Макар, че моето мнение е, че борбата с престъпността като цяло с убийства и корупция, трябва да се води от конституционно установените държавни органи - следствие, съд, прокуратура. изпълнителната власт в лицето на МВР . Получи се на практика така, че за 30 години, ние сме абсолютни рекордьори по създаване на извънправителствени органи - агенции, комисии, комитети. Макар, че по Конституция за вътрешната политика отговаря Министерски съвет, т.е. премиера и министрите. Тези органи вече над 100 не доведоха до промяна в ситуацията на страната. За мен обяснението е едно - няма респект от държавните органи. Защото, ако има респект едва ли щяха да са толкова убийствата. В Чехия, Полша, Словакия, Унгария няма толкова показни убийства за целия преход, колкото в България за една година.

Но както виждате и в развитите демокрации става същото, заради внесените от вън мигранти, поради глупавата политика на ЕК и най-вече на канцлера Ангела Меркел. Свидетели сме и на много по-тежки премазвания на хора с коли по Коледа. Никоя страна не е гарантирана по време на Председателството си. В това състояние, в което е в момента Европа, тези работи ще стават. Но аз не мисля, че всичко това ще повлияе на тази среща на върха на 17 май на 34-те министър-председатели в София. Иначе председателството ще си мине и ще си замине.

- БСП, Обединени патриоти, ВОЛЯ, СДС се обявиха срещу Истанбулската конвенция, която бе одобрена от МС, макар че 8 министри не гласуваха за нея. Има ли неразбиране на gender и като цяло на философията на конвенцията?

- Мнозинството от българските граждани очевидно не желаят Истанбулската конвенция. Относно така нареченото понятие "социален пол", си позволяват да упрекват несъгласните с конвенцията, че не били я чели, или че са се загубили в превода. Дори някои казват, че Русия ни настройвала срещу това, че ЕС да наложи на всички в Европа гейбраковете. На всички тези трябва да им кажа, че те трябва да четат конвенцията, очевидно не са я чели. Няма никакво съмнение, че конвенцията въвежда съдържанието "социален пол", че е поставено наред с "биологичния пол", и че се говори за нестереотипната роля на пола. Т.е. въвежда на практика за пръв път в България и в нашето право понятието, което за всички е популярно като така наречения "трети пол". Това е голямо безобразие и е най-голямото изпитание за българския парламент от началото на прехода.

Ако се стигне до разглеждане на конвенцията в пленарна зала, ще поискам да взема думата, ще помоля председателя на парламента Цвета Караянчева да направим колективно четене на конвенцията, за да няма никакво съмнение в нашите избиратели, че сме я чели. Всички приказки, че можем да я приемем с резерви са абсолютна идиотщина, приказки за дебили. Това е така, защото има изричен текст в конвенцията, че точно спорните моменти не подлежат на обструкции. Аз ще гласувам срещу тази конвенция, защото следващата крачка ще бъде разтълкуване на Конституцията, да признаем официално така наречения "трети пол" и еднополовите бракове. Кой, както се чувства, такъв да бъде. Е такова нещо, се надявам, българския парламент да не допусне.

- Евродепутатите ни, от ГЕРБ, неправителствени организации казват, че не става изобщо въпрос за гей браковете, за трети пол, а става дума за защита на жените и децата от насилие...


- Въпросът с насилието над жени можем да си го решим с нашето законодателство, въобще ако има някакви проблеми. Или евродепутатите не знаят какво са гласували или откровено лъжат какво пише в конвенцията. Ние депутатите в българския парламент трябва да гласуваме по съвест и няма значение какво са гласували нашите евродепутати. Юристи от висок ранг ми казаха, че ще ми дадат приложенията към тази резолюция, която е гласувана от ЕП. Това е една инфантилна конструкция под формата на така привлекателната защита от насилието над жени, да се пробутат няколко правни термина, които не подлежат и на обструкция, за да ни ангажират.

Мога да кажа, че българският премиер е тотално подведен в материята и най-лошото, което можеше да се случи на ГЕРБ е, че дадоха невероятен коз в ръцете на г-жа Корнелия Нинова. Тя получи голям Новогодишен подарък. Сигурен съм, че от политическа гледна точка, тя по-голям подарък не би могла да получи. Моментално се усети и реагира, като заяви категорично, че БСП няма да подкрепи конвенцията. И ако конвенцията не бъде гласувана, Нинова ще изглежда като човека, благодарение на който тя и нейната партия са предотвратили грубото нарушаване на християнските принципи и ценности, които съществуват в България. Ако случайно конвенцията мине, то ще бъде благодарение и на гласовете на ДПС, по този начин движението ще се пришие към ГЕРБ. Тогава ще рухне мита, че ДПС е заедно с БСП, а г-жа Нинова ще получи още по-голям коз. Това ще е предизборния коз, че ако бъде избрана за министър-председател ще денонсира конвенцията, такава възможност има. Тя при тази ситуация на следващите избори ще се яви на бял кон, като човека, който ще премахне това чудо. За това хората, които са подвели премиера Бойко Борисов да си носят своята отговорност, аз не съм му избирал министрите.

Надявам се, че Българската православна църква ще излезе със становище. Ние сме християнски народ и не трябва да влизаме в схемата на тежкия удар срещу християнството - традиционно семейство между мъж и жена и допускане на милиони изселници ислямисти в европейските държави, без да бъдат проверявани за самоличност.

България трябва с отказ да гласува тази конвенция и в същото време ясно да каже, че тя е най-лоялният член на ЕС, но когато стане дума за християнски традиции, ценности, ние ще сме твърдо против това, което става в Западна Европа, което вече се случи в Германия и Австрия - разрешаването на гей браковете. Да, г-жа Меркел гласува против, но партията й гласува "за" гей браковете. Виждаме резултатите.

Социалдемократите са с най-ниския резултат от Втората световна война, Мартин Шулц - 20%, Ангела Меркел, макар и победител, е с най-ниския резултат за Християн демократическия съюз от 30%. И всичко това, което се случи в Европа, сега ще се случи и в Италия в началото на март.

Навсякъде радикалните партии са в тройката на Европа, няма страна, в която да се проведоха избори след 2015 г., в която те да не са на такова челно място. Виктор Орбан каза 2018 г. ще бъде преломна година, на гласа на европейските граждани, а не на елитите, които се откъснаха от това, което мислят и чувстват техните народи.