По думите на Лучиянов*, в голяма част от общините има урегулирани парцели.

Собствениците им вероятно ще бъдат обезщетени затова, че са попаднали в защитена територия, но все още не е ясно кой ще компенсира общините за парите, които те досега са получавали от имота, посочи Виктор Лучиянов от Гражданска инициатива "Да спасим крайморска Добруджа".

Организацията отказа да участва в срещата с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, проведена днес.

- Защо не отидохте на преговорите в Министерския съвет?


- Няма по-лесен начин да провалиш едни преговори, от това да отидете хиляда човека и всеки да си изразява мнението си. Така или иначе, в разговор с премиера Бойко Борисов и министър Нено Димов във Варна ясно беше казано какъв е проблемът.

Оттук нататък хора, които не са специалисти, каквито сме ние протестиращите, нямаме място на такива срещи. Това са експертни срещи. И аз лично се надявам, че резултатът ще бъде положителен.

Доколкото разбирам, на срещата се е получил конструктивен разговор, от който очакваме резултати и най-вече да не бъдат погазени правата на обикновените хора.

- Стана ясно че ще има компенсации за хората от района. Според вас какви трябва да се те, за да са справедливи?

- Много е трудно в такава ситуация да се говори за максимална справедливост, но ние подсказахме като идея да се заменят тези земи, които са под екологическа защита в момента според закона и според направените карти. Просто да бъдат заменени с такива, които не са в защитена зона.

Голяма част от собствениците на такива земи няма да имат нищо против. При положение, че държавата иска и е подписала документи, че ще провежда екологична политика, съвсем нормално е да се реши какво да прави със земя, която е собственост на други лица. Държавата няма да загуби някакви територии в този случай. Тя ще вземе едни земи, а за тях ще обезвъзмезди хората с други. Взема 1000 дка от частни собственици, но им дава други от земеделски фондове, например. Това е единият вариант.

Другият вариант е финансов. Съществуват финансови механизми по линия на ЕС и програми за компенсация. Министърът на околната среда заяви, че има достатъчно средства по сметките на екоминистерството и там, където е невъзможно да се размени земя, където имотите, които ще бъдат отнети, са уникални, обезщетенията ще бъдат по финансов път.

Има един друг проблем, за който още няма механизъм за компенсация, но правителството най-добре ще каже. Проблемът е кой ще компенсира общините.

Никой не се замисля, че в голяма част от община Каварна или община Балчик, има имоти които са уредени вече като урегулирани парцели. Собственикът на този парцел ще получи друг, на друго място, но кой ще компенсира общините за парите, които те досега са получавали от имота.

Говорим за 500, 600, дори 1000 парцела. За всеки парцел се плащат данъци от собствениците.

Когато тази земя вече не е урегулиран парцел, а стане селскостопанска, пасище или мера, тогава тя не подлежи по българското законодателство на данъчно облагане. Това означава автоматично общините Каварна, Шабла и Балчик да загубят собствените си приходи в бюджетите, които така или иначе не са големи.

Има неща за които е лесно да се говори, но е трудно да се направят.
Затова предпочетохме днес протестиращите хора като мен, които не са експерти, да останем по родните си места. В случая ние приемаме правителството като наш съюзник и смятаме, че ще си свършат работата в полза на хората. Освен това смятам, че екоорганизации, които вкараха България в тази каша, е хубаво да направят крачка в страни. Да дадат малко време, за да отмине негативизмът, който цари в цяла Добруджа срещу тях .

- Нарекохте зелените активисти „компрометирани“, от какво бяхте провокирани?


- Така ги нарича целият български народ, не само аз. На практика вече не остана бранш от икономиката, който да не е влязъл в някакво противоречие с екоактивисти. Може би не навсякъде е основателно, но тяхно задължение беше да дойдат и да обяснят на хората, а не само да се налагат забрани и запрещения.

За мен, човек, който е осъдил собствената си държава в Съда в Европа, е компрометиран.
Какъв еколог трябва да си, когато съдиш собствената си държава. Сигурно има и други методи и начини, а не да водиш дело срещу собствената си страна.

- Ако хората са недоволни от компенсациите, ще има ли нови протести?

- Мисля че напрежението в Добруджа спадна. Основна причина е, че министър председателят Бойко Борисов пое нещата под свое ръководство. Надяваме се, че ще намери възможно най-справедливото решение. Още повече, че и прокуратурата се намеси в този спор. Когато стълбовете на държавността застават на една страна, да се намери решение на проблема, не мисля че би се стигнало до нови протести и напрежение.

За добруджанеца е противоестествено и нетипично да протестира. Той има една душа, душата на добруджанеца е земята. И ако някой пипне там, той просто го ранява и човекът от Добруджа е готов на всичко – неподчинение, протести и всичко. Надява се, че това ще стане ясно и никой повече не би си позволил да пипне душата на Добруджанеца.

- Премиерът даде срок до края седмицата да започне да се разглежда План за управление на защитената зона „Калиакра“, какви са вашите очаквания?

- Заповедта на министър на Ненов от 21 юли не може да влезе в сила, докато не бъде приет интегриран План за управление на защитената зона „Калиакра“.

Не случайно и протестиращите си казахме, че това е последното спасение – да не приемем интегрирания план, да не се оставим да ни го спуснат и да ни задължат да го спазваме, преди той да е съгласуван с обикновените хора.

Истината е, че държавата няма накъде да отстъпва, вече са поети ангажименти. Собствениците на земя, рибарите и от други браншове – ресторантьори и енергетици, трябва да разберат че НАТУРА 2000 в България ще има.

Със сигурност някъде ще има преразглеждане на граници, със сигурност експерти участват в картотекирането, но се допускат и абсурди. Летището в Балчик например е хабитат на птици, според карти по НАТУРА 2000. Най-отчайващото в случая беше отговорът, който получихме по този въпрос от представител на екоорганизация – летището но Балчик не е толкова голямо, може да бъде и еко хабитат.

По тази логика сега някой може да пусне едно писмо в Брюксел и да каже – елате да видите в България – действащо военно летище е хабитат на птици.
Добре е да се търси баланс между човешка дейност и екология и никой не е против това.

*Виктор Лучиянов е общински съветник от Балчик, запален риболовец и едно от лицата на протестите, организирани от Гражданска инициатива "Да спасим крайморска Добруджа"