Какво се случи до този час? 

Няма опасност за живота на мъжа, който снощи пострада след паднала мълния в София, съобщи на брифинг изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Пациентът има около 20% изгаряния на тялото, но е адекватен. Прекарал е нощта спокойно и няма данни за други травми, които да засягат жизненоважни функции, обясни Димитров. Все още не е установена самоличността му, известно е само, че е сирийски гражданин на около 20-25 години. Вчера трима души - също сирийски граждани, изгубиха живота си след паднала мълния в района на улиците "Пиротска" и "Опълченска в София. Директорът на "Пирогов" заяви, че лекарите са пристигнали навреме, но не са имали възможност да им помогнат. 

Все още се търсят причините за течовете от газопровода "Северен поток". Според европейския върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел данните досега показват, че течовете се дължат на умишлени действия. По думите му Европейският съюз ще подкрепи всяко разследване за цялостно изясняване какво и защо се е случило, и ще предприеме стъпки за повишаване на енергийната сигурност. Вчера и Брюксел, и Москва допуснаха, че става дума за саботаж. Проверката на газопроводите може да отнеме седмици, а възстановяването им - месеци, дори години, което изключва възможността да се използват за доставки в Европа тази зима, отбелязва руското издание "Комерсант". Според американския държавен секретар Антъни Блинкън обаче течовете няма да се отразят съществено на енергийната устойчивост на Европа.

Руските окупационни власти в Украйна твърдят, че участниците в референдумите в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие единодушно са се обявили "за" присъединяване към Русия. Резултатите от незаконното според международното право допитване показват, че над 90% от гласувалите искат въпросните украински райони да станат руски. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев написа в "Телеграм": "Резултатите са очевидни. Добре дошли у дома, в Русия!". Европейският съюз отхвърля незаконните "референдуми", пък обяви в "Туитър" върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Канада се кани да наложи санкции на Москва заради "псевдореферендумите". 

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

"Колите, с които нахлухме в капитализма" - ако това ви звучи някак сантиментално и носталгично, трябва да знаете, че става дума за българска документална продукция, чиято премиера е съвсем скоро. Кога и къде може да го гледате? Чуйте в Podcast новините.

А какво ще кажете за това? 

Броени дни остават до вота на 2 октомври. В събота ще бъде ден за размисъл, преди да направим окончателния си избор в неделя по време на третите предсрочни парламентарни избори. Партиите и техните представители организират различни прояви, на които да запознаят избирателите със своите програми и виждания за бъдещето на страната.

Ето защо ви питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа.

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.