С какво ще запомним този ден? 

Не само, че имената на българските клубове в Северна Македония не са провокативни, но както и да се наричаха те, реакцията щеше да е същата - още от коментара на Александър Петров от Фондация "Българска памет" след вчерашната стрелба по клуба на гражданско сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид чуйте във вечерните Podcast новини.

И още от темите, които ще чуете:

По-високи размери на данъчни облекчения за придобитите доходи през тази година ще могат да ползват родителите на деца, както и родителите на деца с увреждания, съобщиха от Националната агенция по приходите. Сумите, които могат да бъдат възстановени, зависят от броя деца. За едно дете до 18 години сумата е 600, съответно за две е 1200 лева, а за три и повече деца - 1800 лева. За едно дете с увреждания родителите могат да получат 1200 лева. Лицата не трябва да са ползвали облекченията при авансовото облагане на доходите. Всички условия за ползване на данъчните облекчения са подробно описани в сайта на НАП. 

Президентът на Русия Владимир Путин се срещна с майки на войници, сражаващи се в Украйна. В предварително записана среща, излъчена по държавната телевизия, той ги увери, че с цялото ръководство на страната споделят тяхната болка, но, че не съжалява за действията си в Украйна. Путин предупреди жените да не вярват на всичко, което виждат по телевизията или четат в интернет, като посочи, че в медийното пространство циркулират много "фалшиви новини" относно това, което Русия нарича "специална военна операция". Майките изслушаха думите на Путин, но техният отговор към президента не беше показан веднага в записания телевизионен клип. 

Иран победи драматично Уелс с 2:0 във втората среща за двата отбора в Група "Б" на световното първенство в Катар, предаде "Корнер". Персите вкараха два гола късно в деветминутното продължение на двубоя и така спечелиха първи точки на Мондиала. Това беше първият им успех над европейски отбор на световни първенства, като преди това имаха шест загуби и две равенства. Така Иран вече е с три точки, а Уелс има само една. "Драконите" ще се нуждаят от задължителна победа над Англия в последния кръг, ако искат да запазят шансовете си за класирането. В друг мач, но от Група "А", Сенегал нанесе втора проедна загуба на домакина Катар след 3:1 и го остави без шансове за класиране на осминафинал. За африканците това са първи три точки в турнира след загубата от Нидерландия в първия им мач. 

С какво още ще запомним този ден, чуйте във вечерните Podcast новини: 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic 

Какво ни впечатли преди малко?  

Всяка трета жена на възраст между 18 и 29 години е била насилвана от настоящ или бивш свой партньор. Това показват данните от изследване на Националния статистически институт, представено в Международния ден за елиминиране на насилието над жени. Според данните малко повече от 12,% от жените са били подложени на сексуален тормоз от мъж и в работна среда. Подробностите чуйте в Podcast новините.