Какво се случи до този час? 

Бурни страсти в парламента заради приеманите цяла нощ поправки в Изборния кодекс. Сред тях са връщане на смесената форма на гласуване - с машина и с хартиена бюлетина, премахване на електронното дистанционно гласуване и район "Чужбина", което стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС. Броят на необходимите заявления за откриване на секции зад граница беше увеличен от 40 на 100. Закрит беше Общественият съвет към Централната избирателна комисия, а членовете на самата Комисия бяха увеличени от 15 на 25. Секционните комисии няма да предават на районните избирателни комисии записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели, ще се счита за бюлетина от машинно гласуване. Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на секционните комисии. При броенето и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение, но то няма да се записва на електронен носител. Създадено бе и звено за управление на машинното гласуване към ЦИК. То беше гласувано и на първо четене по предложение на "Демократична България", но ГЕРБ внесоха корекция преди второто, в която бяха заличени думите "електронно гласуване". Депутатите от "Продължаваме промяната" напуснаха пленарната зала и заедно с ДБ предупредиха БСП, че ако това мине в зала с тяхна подкрепа, се затваря вратата за коалиционни преговори с тях, "независимо в кой мандат". В крайна сметка, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра депутатите си в партийната централа и им нареди да се откажат от спорните поправки в Изборния кодекс.

Анализът за военната помощ за Украйна ще бъде готов до края на седмицата и ще бъде внесен в Министерския съвет. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който участва в тържествена церемония за празника на Сухопътните войски във Военната академия. 

Китайският президент Си Цзинпин беше заснет да обвинява Джъстин Трюдо, че е дал на медиите подробности от срещата им на Г-20 в Бали. Във видеозаписа Си казва на канадския премиер чрез преводач, че това е неуместно и го обвини в липса на "искреност". Препдолага се, че той има предвид съобщенията, че Трюдо е поставил въпроса за китайски шпионаж и намеса в канадските избори на срещата им при закрити врати, първата между двамата от години, отбелязва BBC. На това Трюдо се усмихва и казва: "В Канада вярваме в свободния, открит и откровен диалог и ще продължим да го правим. Ще продължим да работим конструктивно заедно, но ще има неща, по които не сме съгласни". Преди да успее да завърши, Си го прекъсва с реплика, че първо трябва да "създаде условия", като стиска ръката на Трюдо и се отдалечава. Записът, направен от журналисти, улавя рядък момент на откровеност на Си, чийто имидж внимателно се изгражда от китайските държавни медии. Краткият, но показателен разговор подчертава напрежението между Китай и Канада, което нарасна след задържането на изпълнителния директор на "Хуауей" Мън Ванчжоу през 2018 г. и последвалия арест от Пекин на двама канадци по обвинения в шпионаж. 

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

А какво ще кажете за това?

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Изпълнителката на All I want for Christmas Марая Кери отново влиза в домовете ни по Коледа, този път с детска книжка, в която самата тя е главен герой. Подробностите чуйте в обедните Podcast новини.

А какво ще кажете за това? 

Темата с извеждането на ТЕЦ-ове от експлоатация в последните дни сее раздор в парламента, а във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ни "чака режим на тока". Според Жечо Станков от ГЕРБ този режим щял да бъде "иновативен", защото ще има ток от съседните държави, но ще е толкова скъп, че домакинствата ще стоят на тъмно. Според него е удачно парите за батерии за съхранение на ток до отидат за производство на собствен ток от ВЕИ за домакинствата. Ресорниоят министър Росен Христов, цитиран от "Медиапул", отбеляза, че България няма откъде да внесе ток, "защото всички около нас внасят от нас и има няколко на опашката", тоест недостигът ще расте. Той не можа да се ангажира дали средства от парка за батерии могат да се пренасочат за слънчеви покриви на домакинствата, но увери, че до края на годината ще се отвори безвъзмездното финансиране за слагане на фотоволтаични панели за лични нужди и за термопомпи.

Ето защп ви питаме: 

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Най-интересните ваши мнения ще цитираме във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail [email protected], като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.