Носталгия, но и реализъм сред руснаците за разпада на СССР

Във връзка с 25-тата годишнина от разпадането на Съветския съюз през декември 1991 г., руски издания коментират настроенията и чувствата на обикновените хора.

Обратно в новината

Коментари - Носталгия, но и реализъм сред руснаците за разпада на СССР | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е па добре си беше. От Испания взеха 540 тона злато, от България 36 тона, кой знае откъде още колко са прибрали.

Санчо, свободата струва пари.

Предателството на Горбачов и последвалия в резултат разпад на СССР е най-голямата катастрофа на 20-ти век.

Нали не вярваш, че Горби сам е взел това решение? Цялото политбюро, барабар с върхушката на КПСС единодушно са разтурили скапания съюз. Само 100-на глупаци са били против, ама те си вкараха автогол с пуча.

трябва да си, за да съжаляваш за скапания съюз?!?

Когато имаш едно стадо овце, в което пазиш тия с дълго и тънко руно, а другите ги разменяш и колиш, след няколко поколения ще имаш стадо само с дълго и тънко руно. Когато имаш един народ в които избиваш или гониш всеки дето е малко по-различен, накрая пак получаваш стадо с дълго и тънко руно. :))) Просто става по бавно и поради връзки с външния свят по-често имаш регрес и пак трябва да чистиш.

На носталгията...

Не случайно в русия има 250 клуба на садомазохисти. Човек който не е видял бял ден, няма към какво друго да се пристрасти освен към болка и причиняване на болка. Е има и друг лек - паралелни реалности- в русия има и най-много алкохолици и първенство по комсумация на хероин. А носталгията към соца пък е безплатно и "непорочно" съчетание от садомазохизъм и живот в измислена реалност, не е учудващо , че е масово, поне пари не искат.

loyola

Добре би било да се види възрастовия профил на анкетираните. Не може да се очаква от някой, който не е живял по това време да има обективно мнение.

То и обратното е вярно, щото едно е да си на 20-30 г. и съвсем друго на 50-60 г. Който е бил в казарма знае добре, че от казармата се помнят само забавните неща, за гадостите изобщо не си спомняш. Така е устроен човешкия мозък. Добър ник си избрал.

Всичките писаници тук във форума са безсмислени. Какво е било в СССР преди 89 г. могат да кажат само тези които са живяли там или са го посещавали за по- дълго време. Останалите нека си тролят на поразия. Оттогава в обръщение в руската лексика са останали трайно до днес названията "болгарский перец" (български чушки), станали нарицателни за качествен пипер и "болгарка" (в руския език няма алтернативно название на ъглошлайфната машина)

ти не си ни оня чичко от Койнаре..

При слепите и едноокия е цар. Не се заблуждавайте, че преди 1989г. сме изнасяли качествени зеленчуци за СССР - най-високо качество сме изнасяли за Западна Европа, ако може да се докопаме до някой долар, второ качество за вътрешния пазар и трето качество, което никой българин няма да погледне за СССР. Можеше да се продава в СССР, защото те не внасяха от други държави. Ние пък не внасяхме автомобили от други държави. То затова след това се оказа, че само сме си въобразявали, че произвеждаме нещо - и те и ние. Като се отвориха пазарите и се оказа, че нито руснаците държат да ядат скапани домати, нито българите да караме скапани автомобили. Айде стига с тая носталгия - всеки изпитва носталгия по времето, когато е бил млад и не е безпристрастен.

Значи освен чушкопека и ъглошлайфа сме измислили? Така ли?

Койчо, не мога да те разбера.ПИШЕ ТИ ТВОЙТО магаре.Ти май ,че страдаш за онези времена.Виж господарю, има много да страдат за нашите зеленчуци ,ама и ние страдаме днес за тях ,ама да ядът на марко краставицата днес ,като не знаят какво е било едно време. Господарю, те русофилите и руснаците страдат за СССР ,аз знам защо ,но няма да ти кажа. Няма начин ,времената са други и да се оправят сами ,да не ги оправям АЗ ,че няма да и стигнат конците за шеф

Хубаво време беше. Това не може да се отрече и от най-гнусния соросоид завършил в СССР. Преди платени от СССР сега от ЕСССР и Сорос.

А СССР плащаше с парите откраднати от дядо ти. Ама кой ти гледа в тая навалица!

на соросоид. Той ви води 33 години в кръг и каза от опита си, че хубавото време беше недоноШче.

Хубаво беше за гниди и паразити като теб! За свободния и кадърен човек беше най-голямата трагедия!

Отрепките винаги са били отрепки и преди и сега. Същото важи за стойностните и почтените хора и преди и сега. По-голяма гнус от продажната сган от соросиди, преди кланяла се на СССР сега на ЕСССР никога не е имало. Като Минджо Минджев например.

Знаете ли кое е най лошото?Същите хора които бяха на власт преди 89г направиха прехода-подмяна и сега пак са на власт......НО ВЕЧЕ МНООООООООООГО ПО-БОГАТИ.

Все още стадото си мисли, че КГБ и КДС изпуснаха властта през 1989та година.

Така е Щерев и тоя народ има мноооого да страда, защото е ;ЧАааааКАЩ; ,ако ме разбираш

защо последните години в Социалистическа България, бяха забранени манифестациите?

Аз бях ученик тогава, но до 1989-та плътно трамбовахме площада. Това в провинцията. В София не знам как е било.

тръмбовахте, ама не до 1989та.

Последната манифестация - една година след Чернобил Последната първомайска манифестация у нас е през 1987 г., точно една година след печално известната първомайска манифестация в дните след избухването на Чернобилския ядрен реактор. Тогава, през 1986 г., вследствие на информационното затъмнение (за аварията в Чернобил комунистическата власт съобщава по вестници, радио и телевизия едва на 2 май), десетки хиляди нищо не подозиращи български граждани излизат и манифестират под радиоактивния първомайски дъжд. Манифестациите в България са отменени в навечерието на 24 май 1987 г. с решение на политбюро на ЦК на БКП. На тогавашната власт просто не и стиска да отмени манифестациите по друго време (на 1 май с.г. примерно) и затова си избира 24 май.

Добър беше СССР, ама за там си беше-за гробището. Добре, че лудия германски ефрейтор се усети и нападна преди тях, иначе всички държави в Европа щяха да бъдат вкарани в "комунистическия рай"

е как няма да искат руските другари да се върне...купувахме руските боклуци и бяхме абонирани 10г преди да закупиш руска електроника и кола...даже си внесъл парите предварително.. а от нас лапаха подземните богатства без пари и всичко произведено от България се продаваше почти без пари..... а в тук експлоатираха децата да работят по бригади безплатно за да хрантутим руските господари..

товарехме Ил-18 със свежи плодове и зеленчуци за Москва, каквито нямаше по нашия пазар. По-късно разбрахме, че подредените другари търговски са ги претаксували от екстра и първо качество на по-ниско.... Кой си пълнеше джоба?

ако знаеха, какво правим по бригадите, като млади, с консервите домати, които им пращахме на братските съветски народи нямаше да пипнат тази храна. Те ни лъжеха с "качествени" коли, ние пък им се отблагодарявахме с "качествени" консерви. Мишки, плъхове, кокочи крака, хлебарки, а доста често ги ползвахме и за тоалетна. Млади и луди години. И ние и съветските братя нямахме право на избор.. каквото в магазина, това се консумира. Гутен апетит!

обикновени хора ли са... или по-равни??

от по-равните!

ми изглежда, много свирепо гледат на останалите.

Алкохолизирал съм се, заради носталгията по отминалото хубаво време. Да, спомням си с добро соца, защото освен работа имах сигурност в държавата и медицинското обслужване. Децата ми ходеха на училище и летни лагери. Играеха на улицата до 12 вечерта, без да се притеснявам от наркотици, проституция, престъпления... Давам си сметка, че това е било по времето , когато не бях пълен алкохолик защото системата не толерираше алкохолици! Можех да работя и бях щастлив (за разлика от теб и милионите българи в момента), комшу. Отношенията няма да си ги развалим защото живеем на различни планети по отношение на опит и интелект. Сантимент към соца имат и децата ми (оито са по-млади от теб), защото те виждат реалността. Когато родителите ни вземаха 40 лева пенсия (една боза струваше 6 ст, една баничка 10 ст, един хляб 26 ст.), покупателната възможност беше в пъти по-голяма съпоставена със сегашната 250 лева пенсия (разбираемо е, че това на никого не би се харесало). Но явно някой не е запознат с термина инфлация и понятието принадена стойност. Защото спестяванията на обикновения човек не са принадена стойност, а принадената стойност е целият световен дълг на капитализма в света. Тук няма да намесвам трилионите дълг на държавата, която толерираш, мили мой съседе, защото ракията ще ми свърши ))) Съгласен съм и с това съседе, че си прекрояваш нещата, така че да изглеждат значими с тази нереална история. И това не би могло да бъде възможно преди 30 години. Явно терапия някаква трябва комшу, терапия за да осъзнаеш реалността и за да се вземеш в ръце. Наздраве!

на другите да видят различен от вашия рай, или немаше кой да работи след нас да 200 лева като специалисти.

а помниш ли лафа от един известен филм: "пуснали са чушки!"? Сега би било смешно, нали? Тогава рафтовете в магазините бяха празни, с изключение на няколко пакета ориз, две консерви копърка и кисели краставици. КОлбаси, сирена и кашкавали имаше само в определени дни и не стигаше. Също беше и с хляба. И това в голете градове, а в малките? Нито тоалетна хартия, нито веро... Та покупателната способност е била почти нулева. Парите не бяха проблем! А за конц. лагерите говориш ли на децата? За забраните за излизане от държавата, за забрана да се местиш да живееш в самата ти родина, за затвор за виц, забрана за музика, филми, книги.. изобщо изкуство? За чакане по 10 години за морално остарял съветски автомобил?

за времето, когато получавах 135 лева бруто заплата, а автоматичната пералня беше 630 лева, а цветните телевизори-1500.

Чушки имаше за всички, и бяха без ГМО. Можаха да се купят от пазара или от гатрономите. България беше най-голям износител на чушки за целия соц. лагер. Това, че някой слабо-образован пише дадена глупости, не значи, че това трябва да се приема като истина!

кви деца до 12 часа?. Всяко минаване през градинка беше опасно за възрастните, камо ли за деца. Шамари и задължително обръщане на джобовете. Парковете бяха място на постоянни битки между банди. и.Не е обран само, който нямаше кво да му вземат, крадяха се масово дори лютеница и компоти, а видео и касетофон ставаха обект на обир най-много месец след като си ги купил. Кражбата беше гордост, старите бараби още обичат да се хвалят, кви кражби са правили.

Аз пък точно за тогава си спомням, че имаше доста алкохолици в квартала. Редовно се търкаляха по улиците и в парковете. Детските ми спомени са такива. Сега също познавам алкохолици, ама успяват някакси да си се приберат по къщите.

ИСКА ИМ СЕ НА СОВЕТСКИТЕ ДРУГАРИ ЧЕ ПОЛОВИНАТА СВЯТ БЕШЕ ПОД РУСКО ИГО И ТЕ САМО ПЪЛНЕХА АЛЧНИ ШКЕМБЕТА И ИЗБИВАХА ХОРАТА...АКО БЕШЕ ТОЛКОВА ХУБАВО НЯМАШЕ ДА СЕ ПРЕСКАЧА ГРАНИЦАТА И ДА СЕ БЯГА ОТ СЪВЕТСКИЯ БЛОГ..Над 133 милиарда лева, или около 300 млн. тогавашни долара, е струвала окупацията на България от Съветската армия през 1944 г. До тази огромна сума достигат съвременни изследователи на архивите на БНБ. Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет и значително надхвърля наложените на България следвоенни репарации. През 1944-1947 г. около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време. Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече - всички заплати, командировъчни и режийни по изрично настояване на съветската страна им се изплащат в долари. При това става дума за суми, които многократно надхвърлят доходите на среден български гражданин..... ....Над 85 милиарда долара са откраднати от москва чрез безплатното ограбване на урана от българските рудници за 45г. ..................26 тона злато, натрупано по време на Царство България, е откраднато тайно от Съветския съюз в края на 50-те години на ХХ век. Това шокиращо разкритие лъсва от разсекретени документи на Държавния архив и на Българската народна банка (БНБ), става ясно от разследване на Дойче веле. 14 години след 9 септември 1944 г., когато Червената армия се настанява в България, т.е. през 1959 година, вече в разгара на Студената война 26 тона златни резерви тайно са преместени в Москва под предлог, че сградата на БНБ нямало да издържи на атомна бомбардировка.

При социализма / комунизма единственото равенство, което може да съществува, е равенството в мизерията. Мизерни празни магазини, мизерни заплати, мизерни скапани руски автомобили, за които чакаш по 10 години, мизерни панелни кочини, за които чакаш четвърт век (ако преди това за жилище са те одобрили партийният секретар и комисия те е обявила за "крайно нуждаещ се"), мизерни "евтини" почивки във ведомствени станции, където кенефът и банята са общи на етажа, мизерна храна, пълна с лой и неизвестни неща в "храната" в стола и прочее социалистически благини. Оставяме настрана, че не пускаха почти никого да пътува в чужбина, за да не го поквари гнилият капитализъм. Тъпанари сте и това е.

и у нас комуналки..живях години на ред в такава, докато не си построихме къща, която болшевиките разрушиха в последствие..ето как поддържат главите на другите под морското ниво.

тъгуват хората, ама не за диктатурата, а за соц-а. Щото и сега пак диктатура, ама на капитала. Най-голямата измама беше, че демокрация не вървяло със социализъм, а само с капитализъм(алчност).

чак толкоз не лапаме въдици през океана.

кво лапате там

"Нещо повече, с течение на времето социолозите получават все по-добри отзиви за икономиката от съветско време, пише всекидневникът." Да го обясня на по-разбираем език за всички. Колкото по-далече е времето когато си служил в казармата, толкова по-забавно изглежда... :))

пълни идиоти!

на рашките - вместо да цвилят от радост , че живеят по времето на Бог Путя късокраки , те тъгуват за брежнев!

Шило

Какво ти пука?

пазят със закони руската младеж... а разправят масали на българската. Това ако не е партийна гавра на пионерската им организация какво е...

И на запад тъгуват по 70 те и 80-те години, ама няма как- глобализация, несигурност, проблеми... Ние тук , обаче, май нямаме период по който да тъгуваме...

защото сме под мъдрото ръководство на внуците на партията..

А спомнят ли си как рускините се дават за дъвка Идеал .Наште поне дигаха краката за уиски и кафяви цигарки стен мориц или дънкова пола. Или това някви романтични спомени, заедно с разходките из напълно празни магазини. Съчетанието мизерия и запазване на соца могат и сега да го намерят с една екскурзия до Куба и Корея, понеже дъвки Идеал вече няма, може да пробват в Хавана с половинка шоколад и ефектът с кубинките ще е същия като с гладна рускиня от Съветският съюз, изпробвано е неведнъж. Абе щом при нашто нямане при соца , минавахме за богаташи и западняци , правете сметка за какъв съвтетски рай става дума.

Да бе. Минал си покрай живота тогава, пък и сега. Не случайно за шантажа, беше много популярен лафа на арабина: "Иля иля в мойта коля, арап купи тебе чорап"

Мигар ще отречеш за "ударена" рускиня се пишеха наказателни точки

Ако направят подобно изследване в България - 80% ще тъгуват за Народна Република България.

баба Цола...

Не вярвам, че има толкова мал..ни българи

Тия руснаци имат всички ресурси на света , но вместо да се заловят на работа и да си оправят страната предпочитат да карат танкове , да избиват и да се правят на империя . За да могат да пият !

Значи лисунгер те нищо не ралотят, произвеждат само водка и пият. Дришльо, ти и да пиеш не можеш лигльо.

Това предполага няква нация, морал, солидарност, права , зачитане на другия, традиция в тази насока. За страна, която винаги е била в робство, това няма как да се случи. Много по -лесно и съобразно руските традиции на рекет и грабеж, парите от богатствата да отидат в няколко банди, а на руснака да се остави няква утопия за времена , които не са били , нито ще бъдат.

Носталгия имаме по точно казано по Бойко Борисов, а не към ссср(серко сере сутрин рано, имаше такова казване при соца от многото...). Мързеливите хора и крадливите хора през соца точно те жадуват, а работохолиците като бат` Бойко са очите им насочени към запад. Съжаляват най-вече за погубената младост, защото са трудолюбиви и с тези две ръце сега не биха стояли у дома на студено, с кожуси, а животът им щеше да е по-различен, ако не беше дошъл ссср, 1944.. там е бедата... сега щяхме да сме къде, къде по-добре и от англичани, италианци..., българинът/тракиец/македонец/арменец/евреин(живели сме с тях...) е трудолюбив народ, НО КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА, караулът се сменя с друг етнос и то в целият свят, дано не греша, но натам вървят нещата,грешка човешка българска за нас Ньойски, Ангорски договор/1923, там ни е болното място, сега нямаше да мизерстваме тук, а в Гюмюрджина/сегашна Гърция/Комотини... но нейсе, Честито Никулден и на всички именници много щастие, здраве, Късмет !

Съжалявам да ви го кажа, но сте ужасно тъп. За какъв Ангорски договор съжалявате, освен ако не сте турчин.

от тия с червените връзки..пазете си здравето.

обикновени руски тупани с промити мозъци и мазохистични наклонности!

много ясно е че тъгуват това са роби не хора затова са опасни и европа не ги иска къш

А те дали искат Европа? Видимо не я искат. Пътуват из целия свет но не искат да живеят никъде другаде. Същото е и с китайците. Видимо нищо не ти е ясно.

Това са глупости, пълно е с руски и китайски имигранти

Китайските ресторанти, магазини и квартали от туристи ли са? Малките Одеси и те са туристически центрове... Брех. Всеки ден научавам нещо ново. :)))

дръти пионери бе другари...и то руски..ми жизненият им минимум е под 280 лева, ко ни ги Фалите водкаджиите.

Нормално е да тъгуват руснаците и тук нормалните българи тъгуваме за времето на соца.

относно регистрация в психозаведенията из страната да видим колко сте.

Няма нужда, за там си ти и такива като теб

Малко им е водката, тъгуват. Какво друго.

от бившия соц. лагер /то и и името му такова, едно красноречиво - ЛАГЕР/ - 25 години СВОБОДА!!!

Свобода, мизерия и глад. Продължих ти изречението. Но думата свобода е условна по времето на соца беше свобода, сега сме икономически роби.

Всеки иска да живее в СССР, но да има много пари и да ги харчи по западни стоки!

Да живее в СССР, но всеки магазин да е Кореком!

Чувствам се длъжен да пиша под тази статия, все пак постоянно търпя критики заради ника си;-). "Преходът" беше благосклонен към мен- оказах се на правилната възраст, образование, контакти и мислене, когато системата се смени. Като всички останали бях въодушевен в началото- поне докато не видях кои пребоядисани партийци се писаха първи демократи и съответно станаха капиталисти. Не обърнах внимание в началото- все пак тогава морето беше на айрян, бизнес се правеше лесно- както навън, така и вътре в България. Може да се каже, че си бях умерен меркантилист в онези години. Докато материалното ми охолство обаче растеше, с времето започна да стават все по-ясни за мен дефектите на системата: социалното неравенство се изостряше с всяка следваща година, вместо да се тушира. Просяци, наркомания, престъпност, унищожена индустрия, селско стопанство, масова миграция на младите, насаждани чрез медиите консумеризъм, сексуални девиации и откровен дебилизъм. С всяка следваща година хората ставаха все по-цинични и все по-незаинтересувани от съдбата си, все по-невярващи, че от тях зависи нещо. Днес сме на ниво на обществен ступор в много пъти надхвърлящо началото на 80-те. Аз като продукт на друго общество и възпитание не мога сладко да плюскам хайвер, докато други българи ровят по кофите и събират подаяния за лечение на децата си. Може да се каже, че за истински капиталист съм непригоден, хаха;-). В последните 10-ина години програмата по унищожение на България придоби по-остри очертания и взе да ми нагарча дори на мен. Признавам, навремето не съм се броял за кой знае какъв патриот- считах се за гражданин на света, пътувал съм практически навсякъде, където съм искал и където нормален бял човек може да си позволи да бъде. Още през соца пътувах доста, включително извън соцлагера. Щях да пътувам още повече, ако бях станал член на БКП- 2 пъти са ми предлагали, дори вторият отказ ми струва скъпо в краткосрочен план /протестърите, можете да ме броите за дисидент;-)/. Колкото повече опознавах света, толкова повече разбирах какво малко кътче от Рая имахме тук в социалистическата НРБ. "Стандарт на живот" не е нещо, което е измеримо само в цифрите на БВП, примерно. Естествено, социалистическият строй пречеше на партийците от БКП и те с радост го премахнаха, след като колегите им номенклатурчици от Русия сринаха системата централно / пред Горби библейският Юда изглежда почти като наивен идеалист;-)/. СССР в най-лошите си години се възроди в номенклатурата на ЕС. Ние живеем в ЕССР. Руснаците се оттласнаха от дъното и вървят напред, докато ние сме вече практически унищожени като народ и държава.

Ние... народа... Как все някой говори от името на народа и от името на ние...

Шило

Хм....Дали пък в последният си абзац не е прав?

комунист

Считам, че съм обективен. Все пак от ЕС те ръководят "комисари", които не си избирал пряко, нали? Колкото до състоянието на народа- има си статистики, в които се вижда колко цъфтим /при все,че тъмнозелената раждаемост я броят за българска/.

Пълни глупости, написани от тотални невежества..Истината е друга..Даже и по-кратичка..Няма нужда от дълги фермани ''СССР съсипа наченките на българската високотехнологична промишленост и наложи примитивна енерго- и материалоемка тежка индустрия, унищожаваща околната среда Веднага след нахлуването в България на окупационните съветски войски биват разграбени най-проспериращите около 50 българско-германски предприятия, обявени за съветски военни трофеи''

Шило

Уфффф, ба си глупостите. През 1944г., България основно е била земеделска държава. Индустрията и е била на никакво ниво в сравнение с тази на Великобритания, САЩ, Франция, ако щеш, с възможностите на разрушена Германия. Какво толкова е било произвеждано тук?

Комуняга, ти ако въобще си разбрал нещо от пътуванията и опознаването на света, както ти твърдиш...първото нещо което за което би се светнал, ако имаше нещо в главата, е как тази система по която ти тъгуваш е ънсъстейнъбл :). И второ, само ти си знаеш с колко пари зи завлякъл този народ с койти ти сега се олицетворяваш. И това отговаря напълно на твоите мъгливи, носталгични мисли по една отминала система.

комунист

Една друга държава е ънсъстейнабъл и вече и се вижда също края, въпреки печатницата за необезпечени с нищо пари, подкрепена от Шести Флот;-). Тъжото е, че няма как да сравниш. Западът навремето имаше душа, хората в него бяха интересни, сега няма нищо- притъпени зомбита без друга цел освен хедонизма.

за партийния доклад. Не съ натъжавайте, эсть такая страна, хсть такой экспрес...

комунист

Аргументи, нещо? Все пак във форум сме- не на улицата. Там щях да използвам други изразни средства към теб;-).

Това са сълзи. Разплака ме. :))) И как така израстна духовно върху стабилна материална основа, а искаш другите да израстваме духовно директно и в съкратени срокове, а? :))) Да не се занимаваме с глупости като материални придобивки. Бабите ни само във вътрешни тоалетни са ходили сякаш! ;) Назад към природата! И социализма!

комунист

"Израстнах духовно" въпреки материалната основа, не благодарение на нея. Няма как да разбереш такъв процес, не се притеснявай- имунизирано си, дете на демокрацията.

Ами шматки...

Имам един съсед алкохолик, който поработва срещу шише ракия и никой не наема сериозно. Спомня си с добро соца, имал е работа. Никога не си дава сметка сметка , че това е било по времето , когато не бил пълен алкохолик и е можел да работи. Не смятам да си развалям отношенията като му посочвам очевидното, той си го знае. Сантимен към соца имат и някои пенсионери, които пък не искат да си дадат сметка, че тогава са били работоспособни, млади и силни. Никога не споменават как родителите им са взимали 40 лева пенсия и не се възмущават от това, виж своите 250 лева пенсия, разбираемо не харесват. Въобще хората си прекрояват нещата , така че да изглеждат значими и си измислят едно несъществуващо време, където това би могло да е така и си общуват все едно е съществувало. Терапия някаква, която пък други използват, за да ги държат извън реалността.

боко, сравни покупателните възможносто през соца и сега, а не размера на минималната заплата. Сега нема и работни места, работодателите са мутри както и управлението на страната. Мутренска държава извършваща геноцид над българите под чужд диктат, еврейски от зад Атлантика и от Еврейския съюз.

Какво би била Социалистическа България, без пазара на черната дупка СИВ?

А ти връзка между причина /три фалита, докато заплатата стана един долар/ и следствие правидолар/.Ами шумкарите , които ни натрапийа съветските войски, не бяха ли мутри , планински разбойници или мислиш , че са читатели на маркс, загрижени за 1 процент български пролетариат. И това, че досега са на власт и държат ресурсите, те и децата им , не виждаш ли някаква приемственост.

Алкохолизирал съм се, заради носталгията по отминалото хубаво време. Да, спомням си с добро соца, защото освен работа имах и сигурност в държавата и медицинското обслужване. Децата ми ходеха на училище и летни лагери. Играеха на улицата до 12 вечерта, без да се притеснявам от наркотици, проституция... Давам си сметка, че това е било по времето , когато не бях пълен алкохолик защото системата не толерираше алкохолици! Можех да работя и бях щастлив, за разлика от теб и милионите българи в момента. Отношенията не може да си ги развалям защото живеем на различни планети по отношение на интелект и опит. Сантимент към соца имат и децата ми, които са по-млади от теб и виждат реалността. Когато родителите ни вземаха 40 лева пенсия една боза струваше 6 ст, една баничка 10 ст, един хляб 26 ст. Покупателната възможност беше в пъти по-голяма съпоставена със сегашната 250 лева пенсия и на никого не би се харесала. Но явно някой не е запознат с термина инфлация и понятието принадена стойност. Защото спестяванията на обикновения човек не са принадена стойност, а принадената стойност е целият световен дълг на капитализма в света. Тук няма да намесвам трилионите дълг на държавата, която толерираш, мили мой съседе, защото ракията ще ми свърши ))) Съгласен съм съседе, че си прекрояваш нещата, така че да изглеждат значими и си измисяш едно несъществуващо време, където това би могло да е така за да си общуваш виртуално, по начин по-който това не е било възможно преди 30 години. Терапия някаква трябва комшу, терапия за да осъзнаеш реалността.

Сега чак ми стана ясно защо за 2015г в Русия има подадени 520 000(петстотин и двадесет хиляди) молби за лотарията "Зелена карта" на САЩ!!Хората явно са се изнервили от чакане да се възроди СССР и са загубили всякакво търпение!!

Това, което спасява САЩ от банкрупция е, че те все още си печатат парите (виж филма на американския режисжор Aaron Russo в YouTube). Не случайно всички се стремят към САЩ и никой не иска в Русия, защото парите са водещи. И това печатане няма спиране, защото спре ли се, става disaster.

Все пак статията беше за руснаците, настроенията и спомените. СССР и надеждите:-)) Никъде не прочетох за Федералния резерв,затова и не писах за зелените банкноти:-))). Аз руснаците ги разбирам,през 1979г СССР е давал 8-8.5% от БВП на света.Как се е разпределял и преразпределял-това е отделен въпрос.Сега Русия дава 2% от БВП на света въпреки ,че е ръководена от най-умния и справедлив човек на земята:-))).Та може и затова да има носталгия към СССР и към "зелената карта"!!!

СМЪРТ НА КАПИТАЛИЗМА, СВОБОДА, РАВЕНСТВО, БРАТСТВО

Шило

Е, това е бил девиза на Френската революция, ама щом като мислиш, че е на място-добре

Викаш Френската революция била срещу капитализма, а?

е като е бил девиза на Френската революция, що да не е на място?

двете френски революции, както и двете руски са извършени от световното еврейство, Евреонала. Френските са "буржоазни", каквото и да значи това, така, че капитализъм в девиза няма.

Руский цар е на земята най-велик, над всички пръв, русците са наши братя, наша плът и наша кръв. Кат Русия няма втора тъй могъща на света; тя е нашата подпора, тя е нашта висота! Руска сила, руска воля, руска кръв и руский пот ще избавят от неволя наший падналий народ. Бог поддържа крепка мишца и ръка спасителна; той е вложил ней в десница сабя отмъстителна. Нам Русия е надежда, руский цар е наший спас - никой друг не ни поглежда, не помисля зарад нас. Немци, френци, англичани наши са враждебници, дружни с нашите тирани, с нашите изедници. Спекуланти са омразни - интерес им покажи, че да виж дела проказни и чифутски в тях лъжи. Род и вяра е идея за Русия най-света; нейний подвиг е за нея - благородна й целта. Със Русия днес съгласни да застанем брат до брат и да станем сопричастни в този неин подвиг свят. Долу всички спекуланти, да сломи се техний рог; да смирят ся интриганти, да живее руский бог!

Руската империя, СССР и Руската федерация са различни неща бре другарю ;)

Абе то и БСП не било БКП, ама и тя била на 100 години! Хахахаха

Този срепостен селянин мечтае за руски феодализъм..ха.ха не за комунизъм..ха.ха 95,7% от националното богатство на Русия се формира от природни ресурси, а 70% от руския износ е съставен от природен газ и петрол. Както и да го гледаме Русия е само един обикновен доставчик на суровини за развитите световни икономики. Ако си мислим, че руската икономика произвежда качествени и евтини продукти, то нека се замислим и колко руски стоки (качествени и евтини) сме си купили през последните 5-10 години. Аз лично нито една.По различни оценки Русия се нарежда между 8-о и 9-о място в света по величина на своя брутен вътрешен продукт. По този показател руската икономика е около 7 пъти по-малка от икономиките на САЩ или ЕС, над 3,5 пъти по-малка от китайската, 1,3 пъти по-малка от японската и 0,73 пъти по-малка от германската икономика. По интересно обаче е нещо друго. Руската икономика, при 148 млн. души население, произвежда брутен вътрешен продукт, който е малко по-малък от този, създаден в над два пъти по-малката по население и бедна на природни ресурси Италия и съвсем малко повече от БВП на над четири пъти по-малката по население Канада.

Задник,когато примитивът тарикат вазов е поудъртял е разбрал какво си е пожелавал когато е бил по-млад.И вероятно се е чувствал неудобно ...Щото никой не се радва когато се докаже неговата глупост. Освен това ,НИКОЯ ИМПЕРИЯ НЕ ОСВОБОЖДАВА.ТЯ САМО ПОРОБВА. Така че 1878г русия НЕ Е ДОШЛА ДА ОСВОБОЖДАВА БГ.ДОШЛА Е ДА СМЕНИ ТУРСКИЯ ПОРОБИТЕЛ СЪС СЕБЕ СИ.Думата "освобождавам" изобщо нема смисъла който некои тарикати срещу заплащане(от "освободителите") насаждат в главите на БГ.

Значи твърдиш, че е имало държава България в рамките на Османската империя? Скрий се бе, смешник.

ама колхозниците го убиха и Володя сифилистика се настани на трона Му! И прееба всичко. Вече 99 години!

Овцата обича да ѝ е сигурно, да я водят контролирано на паша, да я стрижат, да я доят, но не знае, че отвъд кошарата има прекрасни тучни ливади, миришещи на гнил капитализъм, свобода и най-вече избор, какво да правиш. Но кочът - партиен секретар, контролираше стадото със здрави рога. А по-любопитните и свободолюбиви овце ги правеха на пастърма.

Шило

Ба си въображението....

Е, я само това и чекам, де излезе овцата извън кошарата. Че я изручам веднага.

А, забравих, че овцете ги плашеха точно с вуците, дето дебнат извън кошарата, а освен това същите империалистически вуци крояха пъклени планове, как да нахлуят и да изядат овцете. Мерси за идеята

То май повече от половината руснаци тъгуват за сатрапа Сталин, виновен за смърта на милиони техни роднини и радостно (блеейки)гласуват за ученика му Путин......

А "сатрапа" Сталин е грузинец! Защо "свободна и демократична" Грузия не тъгува?

Не само руснаците..Нинова и бандата и не се ли снимаха нахилени да паметника на местния сатрап?!И вместо да бъдат линчувани за този позор, те събират гласове...Ганьо е е по-овчи и от руснаците

Е България има много сатрапи, довели я до 3 национални катастрофи за по-малко от 100 години съществуване като държава.!

съветско минало няма да се върне че съветските другари (както в руската педереция така и у нас) станаха жестоки варварски капиталисти и ограбиха строеното от народите...СЕГА Децата им учат във "ФАЩ и Еврогейския съюз"Имат си имоти(станишев-женевското езеро......) и сметки в западни и панамски банки...

хаха.Съветски съюз никога не е имало.Това е термин измислен от болния мозък на един наследствен сифилистик -улянов. Наследствените сифилистици обикновено са идиоти-буквално.А той не е едно съвършено потвърждение на правилото. Това което е имало е съветска русия ПЛЮС ОКУПИРАНИТЕ ОТ НЕЯ ДРУГИ ДЪРЖАВИ.И както се досещате това не е СЪЮЗ.При съюзяването нема окупиране.

Както се досещате в "...А той не е едно съвършено..." отрицанието "не" е излишно.Да се чете "...А той Е едно съвършено..."

"ценител" на еврофекалните ценности, което предъвкваш и гълташ по всички форуми.

Изучавате ли творчетсвото ми.Изучавате ли го.Изучавайте го.То си требва.Въпреки че като се има предвид колко сте тъпи то нема особен смисъл.Но все пак продължавайте да опитвате.

Хората искат да се върнат в "изгубения рай", където имаше относително равенство, гарантирана работа, редовно изплащани заплати и сигурност в утрешния ден, казва Гражданкин. Точно това искат обикновените хора. Капитализмът е хубав за една шепа разбойници и мошеници. "Елита" е крадлив и престъпен.

То поне старият "елит" не бе крадлив и престъпен :)

абе знаем го що за "рай" беше. В Москва, Лленинград и по-големите градове - иди-дойди. Но само на 100 км от Москва беше такава мизерия, дето в България трудно можеш да си я представиш. За някои области просто не си струва да с еприказва - такъв ад и да искат в България няма как да ти спретнат. Милиционеро-социализЪна е идеалния строй за некадърници, подмазвачи и доносници. Там най-добре могат да се реализират. Т.н. "равенство" се реализира като се вземат права от по-способните и се дават на различна нискокачествена пасмина. Да, имаше работа за всички 9и всички получаваха заплати. Но каква работа? Тази, за която си си мечтал? Да, за номенклатурата беше така. Но за всички останали - където те пратят. Запшалтите за всички бяха ниски. Но... не и възможностите. За номенклатурата има всичко - и жилища, и коли и почивки в Крим и пътувания в чужбина. За колхозника - бачкане. Цял живот. без надежда за напускане на селото. За мъжете има два варианта - да го вземат войник, или да го тикнат в лагер. ГУЛАГ. За жените - само един. Е, теоретично ако Дуняша я хареса някой високопоставен номенклатурчик да се ожени за нея - има и втори. Това са "благините" на съветския рай. та младите все пак са разбрали че е по-добре да имаш повече варианти как да живееш

''Мракобесния'' капитализъм с който ни пълниха главите навремето, се оказа много по-справедлив от ''комунистическия '' рай ;)

кое му е по-справедливото на еврейския капитализъм. То и СССР беше еврейско творение.

Нямаш никакви ограничения. Ти само за ЖИТЕЛСТВОТО си спомни и ще видиш колосалната разлика;)

как може нещо да бъде ясно?

...както и повечето от българите!

Бо Бо

Истината е, че за по-старата генерация комунизмът е изгубен рай, където имаше социално равенство и гарантирана работа, гарантирано безплатно медицинско обслужване и образователна система на ниво. Държавата стоеше зад спорта и резултатите по време на Олимпийски игри, Световни и Европейски първенства бяха неотразими. Хората имаха сигурност в утрешния ден и бяха задружни. Комунизмът като строй може би трябваше да се доразвие, а не да се отхвърля като действаща структура. Защото като всеки строй и комунизмът имаше положителни страни, които за жалост остават химера в съвремнната политика като част от една възможна интеграция.

А с чий пари да се доразвие? Комунизма е прекрасно нещо. Докато свършат парите на другите. Казала го е Маргарет Тачър.

и коя е тази Маргарет Тачър, британска еврейка! Каквото и да е казала, не е вярно.

комунист

Онази Маргарет Тачър ли, която вкара страната си във война на другия край на света, за да отвлече общественото мнение, докато унищожаваше поръчково английските профсъюзи;-)?

СССР помогна на България да направи скок от "цървулите " в 1945г до Атомната енергетика в 1970г ! Само за 25 години България става неузнаваема! Сегашните цървули в парламента успяха само за 25 години да разрушат всичко и да ни върнат там от където бяхме тръгнали ! Сегашната покупателна способност на средния българин се равнява на тази от 1950г освен ,че за милиони няма никаква работа и преспектива и бяха прогонени от страната !?

ейй намират се и хора релисти в тоя форум хора които помнят или четът поне

Замисли се тия на, които не помогна СССР какви "скоци" направиха ;)

ами замислих се кой е скокнал толко високо по нашите географски ширини и да е с размера на нашата държава да речем - Ей на Гърция ли мноо е скокнала

А пък през 1981г съветския работник трябваше да получава безплатен сандвич и сок,а СССР да надмине по производство на стомана САЩ цели два пъти,а по производство на памук цели 3 пъти:-))). Ти като си завършил милиционерското училище в Пазарджик ,защо си ли ги учил тези неща??Успя ли да завършил магистърска степен в Симеоново??

Не в гъза а направо в дупката! Истина,която с топ да я биеш не можеш я отместиш!

Някак глупавото звучи.... да питаш гражданите на една империя дали иска да си върне колониите.... еми.... що не питат колониите дали искат да се върнат?

Русия НИКОГА не е имала КОЛОНИИ, за разлика от "Цивилизована Европа" ...

Само половината Европа и още толкова от Азия.