Коментари - Зеленчукопроизводители: В София ядете скъпи боклуци, родните, вкусни - гният | Днес.dir.bg

Зеленчукопроизводители: В София ядете скъпи боклуци, родните, вкусни - гният

Около триста зеленчукопроизводители от Югозападна България излязоха на протест срещу ниските изкупни цени на продукцията си, разкриха корупционна схема за внос на домати през ГКПП "Кулата".

Обратно в новината

Коментари - Зеленчукопроизводители: В София ядете скъпи боклуци, родните, вкусни - гният | Днес.dir.bg

Коментари

а защо българските зеленчукопроизводители не направят сами организация, да се обединят и да докарват до софия продукцията си - да наемат склад и продавачи, и да продават на добри цени - защо разчитат някой друг да им организира изкупуването и пласирането на продукцията? На вълка врата затова е дебел - всичко си организира сам

Меглена Кунева беше първата и остана последната, която обясни по телевизията какъв е проблемът на българските производители на сескостопанска продукция. Тя каза в прав текст истината, че складовете и тържищата (т.е. вригата за пласмент) са овладяни от престъпни гупировки, които диктуват цени като картел. Да сте го чули от друг? Кунева е супер политик, стига да има умни българи да го разберат, но явно сме малко. След двете най-големи далавери - здравеопазването и изграждането на пътища, следващата е пласирането на храни. Един познат опита да вкара италиански зехтин на 7 лева литъра. Веднага получи няколко заплахи, че ако не вдигне цената, ще пострада. И понеже няма съд в държавата ни, никой нищо (за сега) не може да им направи. За това доматите ги купуват по 10 ст., а клиентите ги купуват по лев. Докато българимът е индеферентен по отношение на политиците, които избира, му се пише бедност в полза на мутреите. И... забравете за легендата, че Бойко е мутра, това са поредните глупости на червените централи. Мутрите са именно оттам.

И защо ги изхвърлиха....за да преглъщаме бедните които не можем да си купим ли??? Виж испанците поне ги раздват на хората. Но българският фермер и в това отношение е тъп!

Ако ви ги раздадат, ще ви хареса, че производителят е притиснат от мутри. Нека ги хвърлят! Може да се сетите колко им е тежко и да гласувате за политиците, които ще разбият мутрите, а не тези, които се правят на хрисими, а ги поддържат.

Българските национални предатели от Филип Димитров насам още не могат да се начудят как не са избити окончателно българските производители, въпреки всичките предателства на "българските" управници от "избухването на демокрацията" до днес. Същата кървава пот капе и от българските фермери. Издевателствата и с тях не спират. Един литър пълномаслено мляко се изкупува по 40-50 ст. А половинка бутилка консервирана ВОДА в пластмасово шишенце струва по магазините 65 ст.?! Литър мляко е над 2 лева по магазините. ЦЕЛТА Е ОЧЕВИДНА - ДА БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ ОКОНЧАТЕЛНО БЪЛГАРСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В БЪЛГАРСКОТО СЕЛО. НАСИЛА ОБЕЗЛЮДЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ ДА БЪДАТ ПРОДАДЕНИ В БУКВАЛНИЯ СМИСЪЛ, ОКОНЧАТЕЛНО И ОФИЦИАЛНО НА ЧУЖДЕНЦИ И ТАКА ЦЯЛАТА НИ ТЕРИТОРИЯ ЩЕ БЪДА ОКОНЧАТЕЛНО ЗАВЗЕТА КАТО СЛЕД КАПИТУЛАЦИЯ ВЪВ ВОЙНА. ДО ТОВА ОСТАВА САМО ЕДНА КРАЧКА. ПРАВИ СЕ СЪЗНАТЕЛНО. ПО ВСИЧКИ ЛИНИИ ШЕПА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ - В ПАРЛАМЕНТ, ИЗ МИНИСТЕРСТВА, ИЗ МЕДИИ, ВЕЧЕ 20 ГОДИНИ ЖИВЕЯТ ОТ ЖАЛКИТЕ СИ КОМИСИОННИ НА ЧУЖДИ СЛУГИ.

Хайде стига глупости. Да знаеш колко струва един литър мляко в Германия. Как го правят те това, а нашите не могат.

От убиецът на българското село - ФИЛИП ДИМИТРОВ - до днешните предатели на държавата ни, всички са престъпници, търгуващи с нашия живот и здраве. СТРАНАТА НИ Е КАТО СЛЕД КАПИТУЛАЦИЯ В СВЕТОВНА ВОЙНА - ТЕРИТОРИЯТА Й Е НАПЪЛНО ЗАВЛАДЯНА - СКОРО ОКОНЧАТЕЛНО ЩЕ ПРЕМИНЕ И ОФИЦИАЛНО В ЧУЖДИ РЪЦЕ. ГОВОРЯ ЗА ЗЕМЯТА. ЗАТОВА ПРОМЕНИХА КОНСТИТУЦИЯТА, ЗАТОВА НИ НАБУТАХА В ТОЗИ ЗАРОБВАЩ "ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ" - ЗА ДА СИ ОСИГУРЯТ ПАЗАР НЯКОЛКО ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ У НАС НА ОТРОВНИТЕ, ИЗКУСТВЕНИ БОКЛУЦИ, А НАШИТЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ДА БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ ОКОНЧАТЕЛНО ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА. НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ОБАЧЕ СА ПРОДАЖНИЦИТЕ ОТ СДС И НДСВ, КОИТО ПОДГОТВИХА НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО - НАБУТВАНЕТО НИ ПРИ НЕЯСНИ, А КАКТО СЕ ВИДЯ ПО-КЪСНО - ЗАРОБВАЩИ УСЛОВИЯ В "ЕС". БСП ПЪК Е СЪУЧАСТНИЧКА В ТОВА ПРЕДАТЕЛСТВО. ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕРИ НАЧИН ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ТОЗИ "ЕС" И ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ БЪЛГАРСКОТО СЕЛО ЗА БЪЛГАРИТЕ. НО КАКТО Е ЯСНО - САМАТА НИ ТЕРИТОРИЯ ЩЕ БЪДА ПРОДАДЕНА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ И ЧУЖДЕНЦИ ИЛИ ШЕПА ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА ЩЕ НАПРАВЯТ ТОВА, КОЕТО ВЕЧЕ ИМАХМЕ - ГОЛЕМИ, СИЛНИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНСТВА, САМО ЧЕ - ЧУЖДИ, ВЪРХУ БИВШАТА НАША ЗЕМЯ. ВСЕ ЕДНО, ЧЕ СА НИ ПОБЕДИЛИ В КОНВЕНЦИОНАЛНА ВОЙНА, НЕ В "СТУДЕНА". НАПРАЗНО СА ИЗМИРАЛИ ЗА СТРАНАТА СИ И ЗА ВСЯКА ПЕДЯ БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ СТОТИЦИ ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ. НЯКОЛКО ПРЕДАТЕЛИ ОБЕЗСМИСЛИХА НАПЪЛНО ЖЕРТВИТЕ ИМ И СЕ ИЗПЛЮХА НА НАЦИОНАЛНАТА НИ ПАМЕТ.

Прави са. Мутрите са за много мъчителна и бавна смърт. Трябва да се стегне полицията, да се правят проверки на всички видове документи и да се заврат мутрите в кучи гъ*!

Наказателно данъчно облагане? Значи, докато се чудиш, откъде да намериш средства и как да подхванеш производството ще ти вдигнат данъка на бащинията. Ако не можеш да го платиш - продаваш. Е, това чака правителството! Евреите чакат на опашка за нашите ниви.

глупаци млъквайте- елате в Англия където 5 домата са 2 лири или малко над 4 лева и тогава говорете и то не приличат на нищо - пълен боклук- Подкрепете българското неблагодарни сте - Говоря за тези дето плюят българското -смешни сте

Никой не плюе българското! Напротив! Лятото минава, а аз още чакам на софийския пазар да пуснат нашенски домати. Направо ме е жал за тези зеленчуци попиляни и смачкани по асфалта на Е-79. Ако тези хора ми ги докарват, аз ще стана продавачка на зеленчуците им. Но не мога да обикалям селата за 2 кг патладжан и връзка магданоз.

Ами да беше си останала в България да си произвеждаш евтини и вкусни домати, вместо да ни крещиш от там ,, глупаци подкрепете българското,,. Прави са производителите и ги подкрепям. С това изхвърлено количество зеленчуци можеше да се нахрани една детска градина или възрастни хора.

А аз си купих вчера 4 големи домата(400-500 грама единия) за 1 лира. Тук плодовете и зеленчуците са много по-евтини, а минималния доход е 1000 лири. Който иска да смята...

ей това е наследството от мултигруп и комунетата!!!

Аз винаги тарся български домати и зеленчуци, но ни продават само вносни боклуци. далаверите на мръсни политици и тарикати. да пукнат

Проблема най-вече е в липсата на инфраструктура за реализиране на готовата продукция. Нивото на субсидиите също играе важна роля за подпомагане на родното производство. Липсва коопериране също. Неефективния пазар и т.н. и т.н. В сегашното положение, земеделците разчитащи на сезонни продажби са обречени. От гледна точка на производителите земеделци можеби най-сериозната грешка е, че продават когато пазара е пренаситен а после купуват същата стока когато е кът. Темата е огромна и проблема няма да се реши без промени на най-високо ниво в управлението на страната. За това е нужно обединение на земеделците и всички симпатизанти на земеделската идея.

Какво става със земеделците? Нали Чукарски щеше да ги обедини и най-после да станат една реална политическа сила! Смятам, че ако това стане, земеделците имат реален шанс да са втора политическа сила, дори с тенденция да станат първа! Какво дремете и делите още - злоба и власт или некадърност и тщеславие? Истината е в земеделието! Поне за България...

Държава, която не цени труда на обикновенните хора е обречена.

Между другото я си помислете защо в Пловдив не се оплакват от такива проблеми? или във Варна? Или в Русе? Само в София... се София някой ви е крив. Май вие сте провинцията в тая държава. Май България започва там където свършва София, а не обратното както ни го представяте постоянно.

Еми вие в София какво искате сега и качествена стока ли ? Хем големи заплати имате, хем най-евтино живеете, хем селската работа ви е срам да я работите е .... еми яжте си боклуците гръцки и македонски. Ние тук в "провинцията" Добруджа си я ядем само нашенски домат. Всички села произвеждат само за тукашния пазар и НЕ изнасят. За 1лв получаваш супер качество домат. За 1.20-1.40 Розов домат пак супер качество. Аз съм търговец и зареждам само от Добруджанци, защото знам, че хората бачкат и изкарват добра стока, а в македонците (дори и от нашата страна) са си всичките мушеници.

Абе ти заяждаш ли се. какво зависи от хората в софия. като си търговец ела ги продавай тук на тези цени, ще ти върви много добре търговията.

Еми това представляват "отворените граници на ЕС". Ще хрупаме гръцки, турски и йордански домати и ще прославяме Евросъюза !!! Да живее Европейският Съюз !!!

Чудесно , ще се обединят , ще докарат буса пълен с домати , ще се настанят на пазарче и ... хоп ваднага ще се появи ,, бдителен ,, контролен орган и ще размята едни ,, питанки ,, това какво е ? откъде е ? ти къв си бе ? А на отрудения производител , който не забравяйте , че живее доста по-спокойно от нас , ще му завие свят, ще се изприщи ,и ... Повече няма да повтори ей това е картинката . Домати от Полша за по-пряко и испанско свинско за по-вкусно ?

В момента нямаме свободни стаи на 4_ти километър иначе с удоволствие ще ви подслоним. Ти как си я мислиш тази работа - тия с боклуците домати са им ги подарили в полша и македония и са и ги докарали тук без пари. Ясно е че родния тарикат иска ден - година храни, но покрай кризата намаляха баламите и тарикатите нещо не са на мода. ?кой нормален щовек ще внася по-скъпи домати ако родните са по-добри и евтини?

Крайно време е държавата да помогне на хората, които с тежък труд изхранват и семействата си, а и ние разчитаме на тях. Няма вносни плодове и зеленчуци, които да могат дасе сравняват с нашите на вкус. А колко пустееща плодородна земя има у нас!

Къде е сега Борисов? Нали с еправеше на безкомпромисния радетел за правата на българските граждани! Май се е скрил в миша дупка и само брой колко парички печели от контрабандата на зеленчуци, а че някой протестира- какво го интересува, той не управлява държава- просто сме го "помолили" да управлява само собствените си интереси!! Той така сега и с горивата ще направи "чудо" и кой знае какви висоти ще стигнат, но нали сме си тъп народ- какво можем да кажем....... Да си ядем келявите зеленчуци и да мъчим, че ще вземат да ни набият- май у нас управляващи и управлявани са си разменили местата!!!!

Вземи се гръмни, анонимник.Борисов няма нищо общо с проблема. От 15г. земеделците плачат на тая тема. Питай по-паметливи от теб да ти разкажат как хранеха магарета с корнишони. Тия проблеми са още от тошово време, ама не врякаха, щото ги беше бъз.

Като ядем в софия домати боклуци , ами елате господа производители в софия и застанете пред магазините и си продавайте хубавите домати и други зеленчуци, пазарна икономика, истината е че ако вашите домати сса по хубави и господ не може да ме накара да си купя боклуците за които вие говорите, но ако вашите домати са по лоши, сори ще си изгният , както е редно.

Имаше коментари по доло да се организирате и да си подадете ръка един на друг. Не разбрахте ли, докато сами не си помогнете ... други ще ви мачкат и изкупуват продукцията на безобразно ниски цени, а после ТЕ ще ги продават на безобразно ВИСОКИ! Ей хораааа ... събудете се и спрете да хленчите, при положение че ИМА КАК да си помогнете сами!!!

УРА, ВЕЧЕ Е СЕЗОНА НА ДОМАТИТЕ Доказано е, че българските домати превъзхождат по качество европейските. Това се дължи на уникалната ни природа, богати почви, климатични особености и познания на българите в градинарството. През далечната 1973 г. в италианския парламент възрастен депутат отправя питане: "Господа, как да се борим с експанзията на българските производители на домати? Те заливат цяла Европа и са с високо качество и ниска цена!" За съжаление днес позицийте ни са много по-скромни. Но доматите ни са качествени. Това е уникален продукт, богат на витамин С и провитамин А, органични киселини, пектин, сурови влакнини, въглехидрати, калии и желязо. Ниско е съдържанието на мазнини и натрии. Особено ценна съставка в доматите е мощния антиоксидант ликопен. Установено е, че той предпазва организма от развитие на ракови заболявания. Учени от университета в Илинойс са доказали, че жените, консумиращи редовно домати изглеждат по-млади и свежи, а мъжете, редовно консумиращи зеленчука са с усилена полова дейност. Ликопена предпазда ДНК-молекулите от вредното действие на свободните радикали. Доматите съдържат фитонциди, подобряват апетита и подпомагат храносмилането. Доматен сок предпазва от остеопороза на костите.

Да, но всичко това не се отнася за домати, брани един месец преди пазара, съвсем зелени с една малка розова звездичка отдолу, които са доузрели не на слънце , а в някой склад. После като ги пуснат в някой хипермаркет дръжката им е изсъхнала, доматите са розови или червени, но торбичката , в която ги слагаме има повече вкус от самия зеленчук. Да ви е сладко!

Доматите и краставиците на Е-79 по 10 ст. Проститутките - вече 50% намаление.

Български домати? Тези домати - от оранжериите ги берат зелени. След това ги затварят в стари микробуси, стоят там 2 - 3 дни и почервеняват от всички страни. Да не говорим преди това, колко торове и химикали са им впръскани. Така, че на тези производители единствената цел им е да си пласират ????? продукцията. От такъв производител знам, че оранжерийни домати и особено краставици не трябва да се вкусват.

То добре че вносните не се гледат в оранжерии и не им подават торове и добавки с водата. У нас поне ги отглеждат върху пръст, а навън..... по- добре е да не знаете. Мои приятели работеха в Кипър на полето - и в оранжериите.

НА ЛАКУМИТЕ СЕЛЯНЧА , И ТОВА ИМ Е МНОЖКО!!! БЕЗ ПАРИ ДА ИМ ГИ ВЗЕМКАТ!!!

Това че майка ти работи за без пари на магистралата не значи че и другите трява да работят за безпари.

А на умните гражданя по 5евро за килограм да ги направят. Кога ще спрете да се ядете, бе хора? Не виждате ли че всичко е политика, всичко е преднамерено, с цел да не ни остане никакво производство! след като сме в Европа не можем да си затворим пазара, ама поне мафията на прекупвачите да не ни цака толкова. На производителите им изкупуват продукцията евтино, а защо ние си купуваме плодовете и зеленцуците родно производство така скъпо. Или защо пилешки дробчета , внос от Бразилия, са на половината на българските?

След като в Гърция изкупната цена е 1 евро - защо не си закарат стоката там! И защо си я дават за 10-15 ст? Да си се оррганизират и да я карат в София - пазари колкото щеш, хем на по-добри цени ще я предложат, хем повече пари ще изкарат!

Щото няма кой да ги пусне ! Щото ЕС е по зле от комунизма и СИВ. Квоти за всичко, условности, двоен стандарт и т.н.

Не си прав, село. ЕС съществува от 1000г.Къде го сравняваш със измислени структури като СИВ. Ако беше стока, щеше да оцелее.

Трябват анализи, ама тези се правят еднократно и си знаеш - по това време толлкова, изчисляваш си и това е. познавам един дето се занимава с производство точно на домати и краставици - семеен бизнес, и не си знаят парите. Не е нето сложно, нито твърде скъпо, трябва малко организация и акъл, ама народа прост и некой хитрец намира как да прецака останалите!

в момета сам в гарця(атина) и доматити ама ваобще не са по 1евро килото,а от з0-50лепта(цента),а сащо така не са и боклуци ами стават както за салати така и за готвене!!!!!!!!преди 10 дни в балгаря на пазапите бяха по1,4-1,шлева!!!!!!това ми направи мн.силно впечатление,че при нас са по скапи близо 2-3 пати!!!!!!!!!!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Всички министри на земеделието са за бесене България с най - добри условия за земеделие полята и стоят запустели от много тъпа замеделска политика. Но какво могат хора с килийно образование като Венцислав Върбанов, който 20години е в комисия по земеделие.

След като македонците печелят от доматите,независимо като какви се внасят ,защо нашите производители са на загуба. Не плащат мита.

Българските домати наистина са едни от най- хубавите, НО когато са и от български сортове. А когато са от вносни - пак са като цяло по- добри, но не е голяма разликата с чуждите. Да чуждите домати са с ниски цени, защото за тях не е мислено ВЪОБЩЕ за качество!!! Изчислени са само като поредния индустриален продукт, от които да се напасват сметките , та да се изплащат кредитите. Кредитите пък са за да има модерно производство. А в това модерно производство вкусът и важните, съществени качества на органичния продукт са на последно място , когато въобяе ги има - т.е извличането и комбинирането по специфичен начин на полезните вещества от земята, слънцето , водата и поднасянето им в подходящ вид за усвояване от човешкия организъм . Както 2/3 от млякото и месото идват от животни не виждали слънце, защото са в затворени комплекси изцяло на смески. Затова медът е хранителен, защото трудно се отглежда вързана пчела. И пчелата не отива на увяхнало цвете

така е ,но китаиците измислиха и фалшиф мед ....

Изглежда,че производителите са млади и не помнят как Филип Димитров и Иван Костов съсипаха консервните заводи.А те приемаха само българска стока.Освен това хубавите домати се опоковаха и се изнасяха в чужбина.Същото се отнася за плодовете,гроздето.Изнасял съм в Русия домати по 2,5 долара за килограм.Тези,които и на картинка не са виждали как се произвежда селскостопанска продукция решиха ,че трябва да се спре износа към Русия,а да се отвори пазарът към страните от Евросъюза.Да,ама не!В тези страни има изобилие и искат да да изнасят ,а не да внасят.Нали за това ни приеха в Европейския съюз-да ни държат винаги бедни,да им пращаме евтина работна ръка и да купуваме продукцията им.Отвреме-навреме ни отпускат някакви мижави помощи,сравени с ирландските и гръцките са като слон и мравка.

няма на кого да се сърдим ние сами си го правим, гърците решават и го правят но в време което е изгодно за тях, а ние , ние сме по коментарите ,ако някой друг го направи добре, и въпреки всичко ще му намерим грешка

В Ловеч мутрите диктуват цените на зеленчуците. Над гражданите се упражнява ценови рекет. Докога ще търпим този геноцид и не се вдигнем да ги изметем от пазарите. Има ли кой да защити гражданите..........

Tия ни гледам по плод и зеленчуците около нас /кв.Белите брези-София/...не на пазара...супер хубави голями, червени, сочни, сладки и вкусни домати по 50ст. Попитах да няма грешка в цената...не, нямало...били български домати, ама за да не се разваляли произвоителите им ги авали по-евтино само и само да се проае нещо...ами купих 5 кила тутакси, ще си купя и за консервиране. Иначе с детето му купувам по 3-4 домата, така малко за салатка и сандвичи да има. Харчат се като топъл хляб. Те това е пазарна икономика!

Ако питате министъра на мвр-то, бензина, акушерите, черешите и зарзавата ЦЦ такова нещо не може да има в Бг-то. Тц никогаш ...

Пазарна икономика, никой не им крив че са се провалили. Държавата им субсидира губещия бизнес, а те пак недоволстват.

Днешните зеленчуци какво са, особено вносните? Само добавки, торове, изменени сортове за търговски качества, за сметка на хранителни качества. То и в БГ е тъй с големите/ индустриални производители. А междинните на тях им е най трудно. Как 1 дядо Огнян и 1баба Гергана да захранят 30 пиара,мениджъра,адвоката, сисадмина, уебдизайнери, таргетмениджъра?Вариант Б - химия и печатница/ банката се намесват и доматът вече не е домат,а продуктова единица в поредния бизнес проджект.

Ще гният, защото големите веригимагазини вече са монополисти и налагат техните боклуци. Ама като нямате акъл, сега никой не ви е виновен. Ето ви инвеститори...

съгласен

има европейска директива за създаване на местни тържища, където да се продава сс продукция. идеята е да се подпомогнат малки производители от региона в реализацията на продукцията им. срокът за изпълнение е минал отдавна, може да ни наложат и санкции за това. правителството е замело директивата в ъгъла, очевидно няма интерес.. доматите и краставиците са част от цялата далавера, и с цитарите, и горивата и всичко!

Да, ама за да ти купят продукцията, трябла да обработваш поне 500дк/просто малка подробност/ Количество за сметка на качеството...

и на марс да се произведат домати ,пак сте са по евтини от българските (с транспорта до земята)

Тия отворени македонски цървули са най-мързеливото племе в цяла България ,от едно време са свикнали да живеят само от далавери покрай двете граници ,сега произвели някой друг домат и сигурно искат да им го изкупуват на 2лв.,щом доматите от РМакедония влизат по-евтино у нас значи на нашите нещо не е в ред. РМакедония не е член на ЕС и никой не им дава субсидии ,как тогава продукцията им е по-евтина -не тя не е по-евтина а нашите алчни селяни искат много по-висока от реалната пазарна цена.Освен тово въобще не е вярно че гръцките и македонските домати са по-лоши ,от години вече нашите отворковци сеят едни хибридни сортове от които се изкарва повече продукция ,но вкуса няма нищо общо със спомена за старият български домат,всеки който има вила или село или си купи от някой селянин от домашната му градинка домати ще види огромната разлика от тези нопроизводителите на "български домат"

Я се скрий някъде!! Направо побеснявам. Алчни селяни?!?! Имаш ли си на идея колко труд трябва да положиш за зеленчукопроизводство. И че ми се реве като си помисля как като станат готови доматите след седмица, ще трябва да ги продавам на 30ст (защото това е цената в Пазарджишка област). Качество в пъти по-високо от предлаганите в големите вериги в стилицата. На цена двойно по-висока (поне. това е проверено). Нямам думи от възмущение.

Защо е така? Какво пропускате, вие производителите? Защо вносните домати са по-евтини. Едва ли е само от субсидиите. Защото в Македония няма такива. Защо е така според вас?

Спокойно производителю и аз произвеждам зеленчуци за себе си не за пазара ,30 ст. е добра цена не реви ,колко тона изкарваш от декар ,и каква ти е себестойността на кг. ако гледаш както трябва зарзавата ще си на печалба на 30ст.,щом македонците ги внасят тук на 20ст. с транспорта и сигурно не ги дават на загуба как мислиш.

и аз съм производител на домати от Пазарджишко, ама за 30 ст е на няма да ги дам!!!!

очевидно някой е виждал зеленчукова градина само по телевизията..Промишленото отглеждане на зеленчуци е сериозен бизнес ,за да се постигне високо качество и ниска себестойност трябват пари и наука да вървят заедно на полето .Отделно за да се избегне свръх производството и ниски цени трябва точен анализ колко и какви зеленчуци се консумират или преработват всеки месец за да може всеки участник по веригата да си прави сметка .....

на всички е ясно, че проблемът е в картела на мутрите-прекупвачи. И на Найденов му е ясно това, но не му стиска да го каже. Ако мутрите изчезнат от веригата, производителите ще получават тройно повече, а ние ще плащаме много по-ниска крайна цена. Истински свободният пазар решава тези проблеми и задължение на държавата е да го пази, а не да се намесва и да го изкривява

Да, така е....Някой трябва да го повтаря та дано се вземат мерки срещу тези,които принуждават хората да си продават продукцията на едро за нищо пари.А защо не се изкупува за консерви? Щото няма вече комбинати,фалираха ги....

Ами като са ниски изкупните цени - да си търсят пазари ... Безброй много хора от земеделски райони са учили мениджмънт, маркетинг и т.н., но проблема е че не искат да поемат инициатива в родните си места, а искат на готово - в големия град, без да носят каквато и да е отговорност, работейки за каквото дадат... А другите - производителите биха могли да се кооперират, да си създадат някакво компетентно управление и пак да печелят...

От прочетеното до тук разбрах, че: 1. Българските домати са най хубавите, ама никой не ги купува; 2. Македонците, гърците, турците, поляците и т.н. продават доматите си на загуба; ама имат високи доходи; 3. Държавата е виновна, че не забрани вноса на евтини домати и не задължи тъпите софиянци да купуват само български по високи цени; 4. Вртемето е виновно, че поляците нямат много слънце, ама продават доматите в България по цени, по ниски от нашите. На загуба, май??!!

Много добре си разбрал даже :)

ами направете нещо ..не купувайте чуждо!!! и агитирайте другите да не го правят ..това пари лиса 0,10 стотинки

Нещо да каже на тази тема режилентовеца борисов, или е по-лесно да бръщолевиш врели не кипели в телевизора.

Искаш той да ти копува краставици???

Е па що да не копува- он не яде ли краставици и домати??? Мас се яде кога падне снего- сега да ме утепаш мас не близвам. Ех, тез червени домати- кой ги мале разклати.....

Има една поговорка, че в земеделието се печели на входа и изхода. Останалото е бачкане за без пари. Разсад и готови домати + търговийка.

Българските продукти гният, а българи работят по полетата на Турция и Гърция, откъдето идва продукция, която залива нашите пазари.

Еврика! Как го откри това? Ами то не останаха ни предприятия, ни селско стопанство, ни ферми , ни училища , ни.... нищо Къде според теб да работи тоя народ? Турци и гърци като откриват фирми у БГ да не би да плащат на хората нормално? Зад граница пак не вземаме техните заплати , но са в пъти повече от тези в Бг / за протокола: С ДВЕ ВИСШИ СЪМ/

Аз като пазарувам винаги търся български плодове и зеленчуци, ама ги няма. А те къде били - на пътя! Какъв е смисълът? Държавата работи против родното селско стопанство, такива са ангажиментите й към ЕС. От нея ли чакате да ви защити? Както сте се организирали да протестирате, така се организирайте да прескочите прекупвачите. Ние искаме да изядем вашата продукция и я предпочитаме пред вносната. Продайте ни я!

Крайно време е ние българите да разберем, че за да сме силни и значими трябва да се обединяваме. Проблемът е, че ще ни се наложи да бъдем коректни, принципни и отговорни към нашите партньори, а ние това не го умеем добре.

Коментари - Зеленчукопроизводители: В София ядете скъпи боклуци, родните, вкусни - гният | Днес.dir.bg

Зеленчукопроизводители: В София ядете скъпи боклуци, родните, вкусни - гният

Около триста зеленчукопроизводители от Югозападна България излязоха на протест срещу ниските изкупни цени на продукцията си, разкриха корупционна схема за внос на домати през ГКПП "Кулата".

Обратно в новината

Коментари - Зеленчукопроизводители: В София ядете скъпи боклуци, родните, вкусни - гният | Днес.dir.bg

Коментари

а защо българските зеленчукопроизводители не направят сами организация, да се обединят и да докарват до софия продукцията си - да наемат склад и продавачи, и да продават на добри цени - защо разчитат някой друг да им организира изкупуването и пласирането на продукцията? На вълка врата затова е дебел - всичко си организира сам

Меглена Кунева беше първата и остана последната, която обясни по телевизията какъв е проблемът на българските производители на сескостопанска продукция. Тя каза в прав текст истината, че складовете и тържищата (т.е. вригата за пласмент) са овладяни от престъпни гупировки, които диктуват цени като картел. Да сте го чули от друг? Кунева е супер политик, стига да има умни българи да го разберат, но явно сме малко. След двете най-големи далавери - здравеопазването и изграждането на пътища, следващата е пласирането на храни. Един познат опита да вкара италиански зехтин на 7 лева литъра. Веднага получи няколко заплахи, че ако не вдигне цената, ще пострада. И понеже няма съд в държавата ни, никой нищо (за сега) не може да им направи. За това доматите ги купуват по 10 ст., а клиентите ги купуват по лев. Докато българимът е индеферентен по отношение на политиците, които избира, му се пише бедност в полза на мутреите. И... забравете за легендата, че Бойко е мутра, това са поредните глупости на червените централи. Мутрите са именно оттам.

И защо ги изхвърлиха....за да преглъщаме бедните които не можем да си купим ли??? Виж испанците поне ги раздват на хората. Но българският фермер и в това отношение е тъп!

Ако ви ги раздадат, ще ви хареса, че производителят е притиснат от мутри. Нека ги хвърлят! Може да се сетите колко им е тежко и да гласувате за политиците, които ще разбият мутрите, а не тези, които се правят на хрисими, а ги поддържат.

Българските национални предатели от Филип Димитров насам още не могат да се начудят как не са избити окончателно българските производители, въпреки всичките предателства на "българските" управници от "избухването на демокрацията" до днес. Същата кървава пот капе и от българските фермери. Издевателствата и с тях не спират. Един литър пълномаслено мляко се изкупува по 40-50 ст. А половинка бутилка консервирана ВОДА в пластмасово шишенце струва по магазините 65 ст.?! Литър мляко е над 2 лева по магазините. ЦЕЛТА Е ОЧЕВИДНА - ДА БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ ОКОНЧАТЕЛНО БЪЛГАРСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В БЪЛГАРСКОТО СЕЛО. НАСИЛА ОБЕЗЛЮДЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ ДА БЪДАТ ПРОДАДЕНИ В БУКВАЛНИЯ СМИСЪЛ, ОКОНЧАТЕЛНО И ОФИЦИАЛНО НА ЧУЖДЕНЦИ И ТАКА ЦЯЛАТА НИ ТЕРИТОРИЯ ЩЕ БЪДА ОКОНЧАТЕЛНО ЗАВЗЕТА КАТО СЛЕД КАПИТУЛАЦИЯ ВЪВ ВОЙНА. ДО ТОВА ОСТАВА САМО ЕДНА КРАЧКА. ПРАВИ СЕ СЪЗНАТЕЛНО. ПО ВСИЧКИ ЛИНИИ ШЕПА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ - В ПАРЛАМЕНТ, ИЗ МИНИСТЕРСТВА, ИЗ МЕДИИ, ВЕЧЕ 20 ГОДИНИ ЖИВЕЯТ ОТ ЖАЛКИТЕ СИ КОМИСИОННИ НА ЧУЖДИ СЛУГИ.

Хайде стига глупости. Да знаеш колко струва един литър мляко в Германия. Как го правят те това, а нашите не могат.

От убиецът на българското село - ФИЛИП ДИМИТРОВ - до днешните предатели на държавата ни, всички са престъпници, търгуващи с нашия живот и здраве. СТРАНАТА НИ Е КАТО СЛЕД КАПИТУЛАЦИЯ В СВЕТОВНА ВОЙНА - ТЕРИТОРИЯТА Й Е НАПЪЛНО ЗАВЛАДЯНА - СКОРО ОКОНЧАТЕЛНО ЩЕ ПРЕМИНЕ И ОФИЦИАЛНО В ЧУЖДИ РЪЦЕ. ГОВОРЯ ЗА ЗЕМЯТА. ЗАТОВА ПРОМЕНИХА КОНСТИТУЦИЯТА, ЗАТОВА НИ НАБУТАХА В ТОЗИ ЗАРОБВАЩ "ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ" - ЗА ДА СИ ОСИГУРЯТ ПАЗАР НЯКОЛКО ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ У НАС НА ОТРОВНИТЕ, ИЗКУСТВЕНИ БОКЛУЦИ, А НАШИТЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ДА БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ ОКОНЧАТЕЛНО ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА. НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ОБАЧЕ СА ПРОДАЖНИЦИТЕ ОТ СДС И НДСВ, КОИТО ПОДГОТВИХА НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО - НАБУТВАНЕТО НИ ПРИ НЕЯСНИ, А КАКТО СЕ ВИДЯ ПО-КЪСНО - ЗАРОБВАЩИ УСЛОВИЯ В "ЕС". БСП ПЪК Е СЪУЧАСТНИЧКА В ТОВА ПРЕДАТЕЛСТВО. ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕРИ НАЧИН ДА СЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ТОЗИ "ЕС" И ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ БЪЛГАРСКОТО СЕЛО ЗА БЪЛГАРИТЕ. НО КАКТО Е ЯСНО - САМАТА НИ ТЕРИТОРИЯ ЩЕ БЪДА ПРОДАДЕНА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ И ЧУЖДЕНЦИ ИЛИ ШЕПА ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА ЩЕ НАПРАВЯТ ТОВА, КОЕТО ВЕЧЕ ИМАХМЕ - ГОЛЕМИ, СИЛНИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНСТВА, САМО ЧЕ - ЧУЖДИ, ВЪРХУ БИВШАТА НАША ЗЕМЯ. ВСЕ ЕДНО, ЧЕ СА НИ ПОБЕДИЛИ В КОНВЕНЦИОНАЛНА ВОЙНА, НЕ В "СТУДЕНА". НАПРАЗНО СА ИЗМИРАЛИ ЗА СТРАНАТА СИ И ЗА ВСЯКА ПЕДЯ БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ СТОТИЦИ ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ. НЯКОЛКО ПРЕДАТЕЛИ ОБЕЗСМИСЛИХА НАПЪЛНО ЖЕРТВИТЕ ИМ И СЕ ИЗПЛЮХА НА НАЦИОНАЛНАТА НИ ПАМЕТ.

Прави са. Мутрите са за много мъчителна и бавна смърт. Трябва да се стегне полицията, да се правят проверки на всички видове документи и да се заврат мутрите в кучи гъ*!

Наказателно данъчно облагане? Значи, докато се чудиш, откъде да намериш средства и как да подхванеш производството ще ти вдигнат данъка на бащинията. Ако не можеш да го платиш - продаваш. Е, това чака правителството! Евреите чакат на опашка за нашите ниви.

глупаци млъквайте- елате в Англия където 5 домата са 2 лири или малко над 4 лева и тогава говорете и то не приличат на нищо - пълен боклук- Подкрепете българското неблагодарни сте - Говоря за тези дето плюят българското -смешни сте

Никой не плюе българското! Напротив! Лятото минава, а аз още чакам на софийския пазар да пуснат нашенски домати. Направо ме е жал за тези зеленчуци попиляни и смачкани по асфалта на Е-79. Ако тези хора ми ги докарват, аз ще стана продавачка на зеленчуците им. Но не мога да обикалям селата за 2 кг патладжан и връзка магданоз.

Ами да беше си останала в България да си произвеждаш евтини и вкусни домати, вместо да ни крещиш от там ,, глупаци подкрепете българското,,. Прави са производителите и ги подкрепям. С това изхвърлено количество зеленчуци можеше да се нахрани една детска градина или възрастни хора.

А аз си купих вчера 4 големи домата(400-500 грама единия) за 1 лира. Тук плодовете и зеленчуците са много по-евтини, а минималния доход е 1000 лири. Който иска да смята...

ей това е наследството от мултигруп и комунетата!!!

Аз винаги тарся български домати и зеленчуци, но ни продават само вносни боклуци. далаверите на мръсни политици и тарикати. да пукнат

Проблема най-вече е в липсата на инфраструктура за реализиране на готовата продукция. Нивото на субсидиите също играе важна роля за подпомагане на родното производство. Липсва коопериране също. Неефективния пазар и т.н. и т.н. В сегашното положение, земеделците разчитащи на сезонни продажби са обречени. От гледна точка на производителите земеделци можеби най-сериозната грешка е, че продават когато пазара е пренаситен а после купуват същата стока когато е кът. Темата е огромна и проблема няма да се реши без промени на най-високо ниво в управлението на страната. За това е нужно обединение на земеделците и всички симпатизанти на земеделската идея.

Какво става със земеделците? Нали Чукарски щеше да ги обедини и най-после да станат една реална политическа сила! Смятам, че ако това стане, земеделците имат реален шанс да са втора политическа сила, дори с тенденция да станат първа! Какво дремете и делите още - злоба и власт или некадърност и тщеславие? Истината е в земеделието! Поне за България...

Държава, която не цени труда на обикновенните хора е обречена.

Между другото я си помислете защо в Пловдив не се оплакват от такива проблеми? или във Варна? Или в Русе? Само в София... се София някой ви е крив. Май вие сте провинцията в тая държава. Май България започва там където свършва София, а не обратното както ни го представяте постоянно.

Еми вие в София какво искате сега и качествена стока ли ? Хем големи заплати имате, хем най-евтино живеете, хем селската работа ви е срам да я работите е .... еми яжте си боклуците гръцки и македонски. Ние тук в "провинцията" Добруджа си я ядем само нашенски домат. Всички села произвеждат само за тукашния пазар и НЕ изнасят. За 1лв получаваш супер качество домат. За 1.20-1.40 Розов домат пак супер качество. Аз съм търговец и зареждам само от Добруджанци, защото знам, че хората бачкат и изкарват добра стока, а в македонците (дори и от нашата страна) са си всичките мушеници.

Абе ти заяждаш ли се. какво зависи от хората в софия. като си търговец ела ги продавай тук на тези цени, ще ти върви много добре търговията.

Еми това представляват "отворените граници на ЕС". Ще хрупаме гръцки, турски и йордански домати и ще прославяме Евросъюза !!! Да живее Европейският Съюз !!!

Чудесно , ще се обединят , ще докарат буса пълен с домати , ще се настанят на пазарче и ... хоп ваднага ще се появи ,, бдителен ,, контролен орган и ще размята едни ,, питанки ,, това какво е ? откъде е ? ти къв си бе ? А на отрудения производител , който не забравяйте , че живее доста по-спокойно от нас , ще му завие свят, ще се изприщи ,и ... Повече няма да повтори ей това е картинката . Домати от Полша за по-пряко и испанско свинско за по-вкусно ?

В момента нямаме свободни стаи на 4_ти километър иначе с удоволствие ще ви подслоним. Ти как си я мислиш тази работа - тия с боклуците домати са им ги подарили в полша и македония и са и ги докарали тук без пари. Ясно е че родния тарикат иска ден - година храни, но покрай кризата намаляха баламите и тарикатите нещо не са на мода. ?кой нормален щовек ще внася по-скъпи домати ако родните са по-добри и евтини?

Крайно време е държавата да помогне на хората, които с тежък труд изхранват и семействата си, а и ние разчитаме на тях. Няма вносни плодове и зеленчуци, които да могат дасе сравняват с нашите на вкус. А колко пустееща плодородна земя има у нас!

Къде е сега Борисов? Нали с еправеше на безкомпромисния радетел за правата на българските граждани! Май се е скрил в миша дупка и само брой колко парички печели от контрабандата на зеленчуци, а че някой протестира- какво го интересува, той не управлява държава- просто сме го "помолили" да управлява само собствените си интереси!! Той така сега и с горивата ще направи "чудо" и кой знае какви висоти ще стигнат, но нали сме си тъп народ- какво можем да кажем....... Да си ядем келявите зеленчуци и да мъчим, че ще вземат да ни набият- май у нас управляващи и управлявани са си разменили местата!!!!

Вземи се гръмни, анонимник.Борисов няма нищо общо с проблема. От 15г. земеделците плачат на тая тема. Питай по-паметливи от теб да ти разкажат как хранеха магарета с корнишони. Тия проблеми са още от тошово време, ама не врякаха, щото ги беше бъз.

Като ядем в софия домати боклуци , ами елате господа производители в софия и застанете пред магазините и си продавайте хубавите домати и други зеленчуци, пазарна икономика, истината е че ако вашите домати сса по хубави и господ не може да ме накара да си купя боклуците за които вие говорите, но ако вашите домати са по лоши, сори ще си изгният , както е редно.

Имаше коментари по доло да се организирате и да си подадете ръка един на друг. Не разбрахте ли, докато сами не си помогнете ... други ще ви мачкат и изкупуват продукцията на безобразно ниски цени, а после ТЕ ще ги продават на безобразно ВИСОКИ! Ей хораааа ... събудете се и спрете да хленчите, при положение че ИМА КАК да си помогнете сами!!!

УРА, ВЕЧЕ Е СЕЗОНА НА ДОМАТИТЕ Доказано е, че българските домати превъзхождат по качество европейските. Това се дължи на уникалната ни природа, богати почви, климатични особености и познания на българите в градинарството. През далечната 1973 г. в италианския парламент възрастен депутат отправя питане: "Господа, как да се борим с експанзията на българските производители на домати? Те заливат цяла Европа и са с високо качество и ниска цена!" За съжаление днес позицийте ни са много по-скромни. Но доматите ни са качествени. Това е уникален продукт, богат на витамин С и провитамин А, органични киселини, пектин, сурови влакнини, въглехидрати, калии и желязо. Ниско е съдържанието на мазнини и натрии. Особено ценна съставка в доматите е мощния антиоксидант ликопен. Установено е, че той предпазва организма от развитие на ракови заболявания. Учени от университета в Илинойс са доказали, че жените, консумиращи редовно домати изглеждат по-млади и свежи, а мъжете, редовно консумиращи зеленчука са с усилена полова дейност. Ликопена предпазда ДНК-молекулите от вредното действие на свободните радикали. Доматите съдържат фитонциди, подобряват апетита и подпомагат храносмилането. Доматен сок предпазва от остеопороза на костите.

Да, но всичко това не се отнася за домати, брани един месец преди пазара, съвсем зелени с една малка розова звездичка отдолу, които са доузрели не на слънце , а в някой склад. После като ги пуснат в някой хипермаркет дръжката им е изсъхнала, доматите са розови или червени, но торбичката , в която ги слагаме има повече вкус от самия зеленчук. Да ви е сладко!

Доматите и краставиците на Е-79 по 10 ст. Проститутките - вече 50% намаление.

Български домати? Тези домати - от оранжериите ги берат зелени. След това ги затварят в стари микробуси, стоят там 2 - 3 дни и почервеняват от всички страни. Да не говорим преди това, колко торове и химикали са им впръскани. Така, че на тези производители единствената цел им е да си пласират ????? продукцията. От такъв производител знам, че оранжерийни домати и особено краставици не трябва да се вкусват.

То добре че вносните не се гледат в оранжерии и не им подават торове и добавки с водата. У нас поне ги отглеждат върху пръст, а навън..... по- добре е да не знаете. Мои приятели работеха в Кипър на полето - и в оранжериите.

НА ЛАКУМИТЕ СЕЛЯНЧА , И ТОВА ИМ Е МНОЖКО!!! БЕЗ ПАРИ ДА ИМ ГИ ВЗЕМКАТ!!!

Това че майка ти работи за без пари на магистралата не значи че и другите трява да работят за безпари.

А на умните гражданя по 5евро за килограм да ги направят. Кога ще спрете да се ядете, бе хора? Не виждате ли че всичко е политика, всичко е преднамерено, с цел да не ни остане никакво производство! след като сме в Европа не можем да си затворим пазара, ама поне мафията на прекупвачите да не ни цака толкова. На производителите им изкупуват продукцията евтино, а защо ние си купуваме плодовете и зеленцуците родно производство така скъпо. Или защо пилешки дробчета , внос от Бразилия, са на половината на българските?

След като в Гърция изкупната цена е 1 евро - защо не си закарат стоката там! И защо си я дават за 10-15 ст? Да си се оррганизират и да я карат в София - пазари колкото щеш, хем на по-добри цени ще я предложат, хем повече пари ще изкарат!

Щото няма кой да ги пусне ! Щото ЕС е по зле от комунизма и СИВ. Квоти за всичко, условности, двоен стандарт и т.н.

Не си прав, село. ЕС съществува от 1000г.Къде го сравняваш със измислени структури като СИВ. Ако беше стока, щеше да оцелее.

Трябват анализи, ама тези се правят еднократно и си знаеш - по това време толлкова, изчисляваш си и това е. познавам един дето се занимава с производство точно на домати и краставици - семеен бизнес, и не си знаят парите. Не е нето сложно, нито твърде скъпо, трябва малко организация и акъл, ама народа прост и некой хитрец намира как да прецака останалите!

в момета сам в гарця(атина) и доматити ама ваобще не са по 1евро килото,а от з0-50лепта(цента),а сащо така не са и боклуци ами стават както за салати така и за готвене!!!!!!!!преди 10 дни в балгаря на пазапите бяха по1,4-1,шлева!!!!!!това ми направи мн.силно впечатление,че при нас са по скапи близо 2-3 пати!!!!!!!!!!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Всички министри на земеделието са за бесене България с най - добри условия за земеделие полята и стоят запустели от много тъпа замеделска политика. Но какво могат хора с килийно образование като Венцислав Върбанов, който 20години е в комисия по земеделие.

След като македонците печелят от доматите,независимо като какви се внасят ,защо нашите производители са на загуба. Не плащат мита.

Българските домати наистина са едни от най- хубавите, НО когато са и от български сортове. А когато са от вносни - пак са като цяло по- добри, но не е голяма разликата с чуждите. Да чуждите домати са с ниски цени, защото за тях не е мислено ВЪОБЩЕ за качество!!! Изчислени са само като поредния индустриален продукт, от които да се напасват сметките , та да се изплащат кредитите. Кредитите пък са за да има модерно производство. А в това модерно производство вкусът и важните, съществени качества на органичния продукт са на последно място , когато въобяе ги има - т.е извличането и комбинирането по специфичен начин на полезните вещества от земята, слънцето , водата и поднасянето им в подходящ вид за усвояване от човешкия организъм . Както 2/3 от млякото и месото идват от животни не виждали слънце, защото са в затворени комплекси изцяло на смески. Затова медът е хранителен, защото трудно се отглежда вързана пчела. И пчелата не отива на увяхнало цвете

така е ,но китаиците измислиха и фалшиф мед ....

Изглежда,че производителите са млади и не помнят как Филип Димитров и Иван Костов съсипаха консервните заводи.А те приемаха само българска стока.Освен това хубавите домати се опоковаха и се изнасяха в чужбина.Същото се отнася за плодовете,гроздето.Изнасял съм в Русия домати по 2,5 долара за килограм.Тези,които и на картинка не са виждали как се произвежда селскостопанска продукция решиха ,че трябва да се спре износа към Русия,а да се отвори пазарът към страните от Евросъюза.Да,ама не!В тези страни има изобилие и искат да да изнасят ,а не да внасят.Нали за това ни приеха в Европейския съюз-да ни държат винаги бедни,да им пращаме евтина работна ръка и да купуваме продукцията им.Отвреме-навреме ни отпускат някакви мижави помощи,сравени с ирландските и гръцките са като слон и мравка.

няма на кого да се сърдим ние сами си го правим, гърците решават и го правят но в време което е изгодно за тях, а ние , ние сме по коментарите ,ако някой друг го направи добре, и въпреки всичко ще му намерим грешка

В Ловеч мутрите диктуват цените на зеленчуците. Над гражданите се упражнява ценови рекет. Докога ще търпим този геноцид и не се вдигнем да ги изметем от пазарите. Има ли кой да защити гражданите..........

Tия ни гледам по плод и зеленчуците около нас /кв.Белите брези-София/...не на пазара...супер хубави голями, червени, сочни, сладки и вкусни домати по 50ст. Попитах да няма грешка в цената...не, нямало...били български домати, ама за да не се разваляли произвоителите им ги авали по-евтино само и само да се проае нещо...ами купих 5 кила тутакси, ще си купя и за консервиране. Иначе с детето му купувам по 3-4 домата, така малко за салатка и сандвичи да има. Харчат се като топъл хляб. Те това е пазарна икономика!

Ако питате министъра на мвр-то, бензина, акушерите, черешите и зарзавата ЦЦ такова нещо не може да има в Бг-то. Тц никогаш ...

Пазарна икономика, никой не им крив че са се провалили. Държавата им субсидира губещия бизнес, а те пак недоволстват.

Днешните зеленчуци какво са, особено вносните? Само добавки, торове, изменени сортове за търговски качества, за сметка на хранителни качества. То и в БГ е тъй с големите/ индустриални производители. А междинните на тях им е най трудно. Как 1 дядо Огнян и 1баба Гергана да захранят 30 пиара,мениджъра,адвоката, сисадмина, уебдизайнери, таргетмениджъра?Вариант Б - химия и печатница/ банката се намесват и доматът вече не е домат,а продуктова единица в поредния бизнес проджект.

Ще гният, защото големите веригимагазини вече са монополисти и налагат техните боклуци. Ама като нямате акъл, сега никой не ви е виновен. Ето ви инвеститори...

съгласен

има европейска директива за създаване на местни тържища, където да се продава сс продукция. идеята е да се подпомогнат малки производители от региона в реализацията на продукцията им. срокът за изпълнение е минал отдавна, може да ни наложат и санкции за това. правителството е замело директивата в ъгъла, очевидно няма интерес.. доматите и краставиците са част от цялата далавера, и с цитарите, и горивата и всичко!

Да, ама за да ти купят продукцията, трябла да обработваш поне 500дк/просто малка подробност/ Количество за сметка на качеството...

и на марс да се произведат домати ,пак сте са по евтини от българските (с транспорта до земята)

Тия отворени македонски цървули са най-мързеливото племе в цяла България ,от едно време са свикнали да живеят само от далавери покрай двете граници ,сега произвели някой друг домат и сигурно искат да им го изкупуват на 2лв.,щом доматите от РМакедония влизат по-евтино у нас значи на нашите нещо не е в ред. РМакедония не е член на ЕС и никой не им дава субсидии ,как тогава продукцията им е по-евтина -не тя не е по-евтина а нашите алчни селяни искат много по-висока от реалната пазарна цена.Освен тово въобще не е вярно че гръцките и македонските домати са по-лоши ,от години вече нашите отворковци сеят едни хибридни сортове от които се изкарва повече продукция ,но вкуса няма нищо общо със спомена за старият български домат,всеки който има вила или село или си купи от някой селянин от домашната му градинка домати ще види огромната разлика от тези нопроизводителите на "български домат"

Я се скрий някъде!! Направо побеснявам. Алчни селяни?!?! Имаш ли си на идея колко труд трябва да положиш за зеленчукопроизводство. И че ми се реве като си помисля как като станат готови доматите след седмица, ще трябва да ги продавам на 30ст (защото това е цената в Пазарджишка област). Качество в пъти по-високо от предлаганите в големите вериги в стилицата. На цена двойно по-висока (поне. това е проверено). Нямам думи от възмущение.

Защо е така? Какво пропускате, вие производителите? Защо вносните домати са по-евтини. Едва ли е само от субсидиите. Защото в Македония няма такива. Защо е така според вас?

Спокойно производителю и аз произвеждам зеленчуци за себе си не за пазара ,30 ст. е добра цена не реви ,колко тона изкарваш от декар ,и каква ти е себестойността на кг. ако гледаш както трябва зарзавата ще си на печалба на 30ст.,щом македонците ги внасят тук на 20ст. с транспорта и сигурно не ги дават на загуба как мислиш.

и аз съм производител на домати от Пазарджишко, ама за 30 ст е на няма да ги дам!!!!

очевидно някой е виждал зеленчукова градина само по телевизията..Промишленото отглеждане на зеленчуци е сериозен бизнес ,за да се постигне високо качество и ниска себестойност трябват пари и наука да вървят заедно на полето .Отделно за да се избегне свръх производството и ниски цени трябва точен анализ колко и какви зеленчуци се консумират или преработват всеки месец за да може всеки участник по веригата да си прави сметка .....

на всички е ясно, че проблемът е в картела на мутрите-прекупвачи. И на Найденов му е ясно това, но не му стиска да го каже. Ако мутрите изчезнат от веригата, производителите ще получават тройно повече, а ние ще плащаме много по-ниска крайна цена. Истински свободният пазар решава тези проблеми и задължение на държавата е да го пази, а не да се намесва и да го изкривява

Да, така е....Някой трябва да го повтаря та дано се вземат мерки срещу тези,които принуждават хората да си продават продукцията на едро за нищо пари.А защо не се изкупува за консерви? Щото няма вече комбинати,фалираха ги....

Ами като са ниски изкупните цени - да си търсят пазари ... Безброй много хора от земеделски райони са учили мениджмънт, маркетинг и т.н., но проблема е че не искат да поемат инициатива в родните си места, а искат на готово - в големия град, без да носят каквато и да е отговорност, работейки за каквото дадат... А другите - производителите биха могли да се кооперират, да си създадат някакво компетентно управление и пак да печелят...

От прочетеното до тук разбрах, че: 1. Българските домати са най хубавите, ама никой не ги купува; 2. Македонците, гърците, турците, поляците и т.н. продават доматите си на загуба; ама имат високи доходи; 3. Държавата е виновна, че не забрани вноса на евтини домати и не задължи тъпите софиянци да купуват само български по високи цени; 4. Вртемето е виновно, че поляците нямат много слънце, ама продават доматите в България по цени, по ниски от нашите. На загуба, май??!!

Много добре си разбрал даже :)

ами направете нещо ..не купувайте чуждо!!! и агитирайте другите да не го правят ..това пари лиса 0,10 стотинки

Нещо да каже на тази тема режилентовеца борисов, или е по-лесно да бръщолевиш врели не кипели в телевизора.

Искаш той да ти копува краставици???

Е па що да не копува- он не яде ли краставици и домати??? Мас се яде кога падне снего- сега да ме утепаш мас не близвам. Ех, тез червени домати- кой ги мале разклати.....

Има една поговорка, че в земеделието се печели на входа и изхода. Останалото е бачкане за без пари. Разсад и готови домати + търговийка.

Българските продукти гният, а българи работят по полетата на Турция и Гърция, откъдето идва продукция, която залива нашите пазари.

Еврика! Как го откри това? Ами то не останаха ни предприятия, ни селско стопанство, ни ферми , ни училища , ни.... нищо Къде според теб да работи тоя народ? Турци и гърци като откриват фирми у БГ да не би да плащат на хората нормално? Зад граница пак не вземаме техните заплати , но са в пъти повече от тези в Бг / за протокола: С ДВЕ ВИСШИ СЪМ/

Аз като пазарувам винаги търся български плодове и зеленчуци, ама ги няма. А те къде били - на пътя! Какъв е смисълът? Държавата работи против родното селско стопанство, такива са ангажиментите й към ЕС. От нея ли чакате да ви защити? Както сте се организирали да протестирате, така се организирайте да прескочите прекупвачите. Ние искаме да изядем вашата продукция и я предпочитаме пред вносната. Продайте ни я!

Крайно време е ние българите да разберем, че за да сме силни и значими трябва да се обединяваме. Проблемът е, че ще ни се наложи да бъдем коректни, принципни и отговорни към нашите партньори, а ние това не го умеем добре.