17-11-2017 20-11-2018

Коментари

1978 Пътуваме с РОСИТО от Батума за Бургас. Чалкънтията ни хвана пакв този район. След Синоп радиото се повреди няма връзка с България, няма сведения и от района в който плаваме. Горе долу бяхме като подводница. Пристигаме на рейда в Бургас с идеята заставане на тръбата, а от пристанищна служба питат "Ама каква "РОСИЦА" бе, "РОСИЦА" нали потъна! Общо взето, района е приятен за пътуване при източен, североизточен и понякога северен вятър.. Но при този северозападен вятър който от дни духаше не пожелавам на никого да е в района. И още нещо, интересното е че крушението е станало в района на Бартън, а там е военно морската база (изместена преди доста години от Буйюк дере) -става въпрос за десетина мили от входа на порта. Какво точно е станало!? Лодки, а спасителните салове -там е един прекрасен дълъг плаж -може би като от Емине до Равда

Черно море е много коварно. Горките ! Не са могли да стигнат до Бургас!

Това момиче е станалопо-красиво...да се надяваме не само физически.... Мон Дьо-мондьо-мундю...защо ли този аналог?!?!

коментара не е по темата....нещо се обърка, съжалявам...

Какво значение има за къде е пътувал кораба?

Уйдоа калашниците

И белото и кафевото...

Жалко за момчетата (или евентуално ако е имало лесбийки) на борда.

От няколко години....БЪЛГАРИЯ НЕ Е МОРСКА ДЪРЖАВА И НЯМА ПРАВО ДА РЕГИСТРИРА КОРАБИ ПОД СВОЙ ФЛАГ. Анадънму? Виновни са братя Домузооглу.

Виновни са правителствата на България, защото не са създали данъчни облекчения за тази дейност, както са направили другите държави. Може и без моряци да останем, ако закона остане същия - 10% от доходите на моряците.

Няма ли българска дума за " ваалията" бе родопродажници? Като пишете за случващото се в САЩ да не казвате " Дъ мейър ъф". Кмет.

Как ранее сообщил журналистам губернатор провинции Бартын Синан Гюнер, на борту судна было 13 человек, все они граждане России. Впоследствии Гюнер подтвердил в эфире телеканала NTV Turkey, что в результате кораблекрушения погибли четыре человека. По словам Гюнера, причиной крушения судна стали плохие погодные условия. По словам пресс-секретаря МИД Украины Олеа Николенко, на борту сухогруза находились 10 украинцев и 2 иностранцев.По данным береговой охраны Турции, шестеро моряков были спасены. Как следует из данных украинского судового реестра, сухогруз Arvin плавает под флагом Палау. До 2014 года сухогруз состоял в Российском международном реестре судов. В настоящее время он находится в эксплуатации одесской компании Tesoro Marine.

Спасенного после крушения сухогруза в Черном море россиянина направили в госпиталь

Спасение моряков с затонувшего сухогруза в Турции приостановлено Активная фаза спасательной операции в районе крушения сухогруза в Черном море приостановлена до улучшения погоды, сообщил ТАСС со ссылкой на пресс-службу Росморречфлота.

Шест души няма никога да се приберат от работа при семействата си. Пичове, не ви ли е срам да ръсите толкова много простотии ?

Не са 6, 10 украинци и 1 руснак.

Черно море ЗАТОВА се нарича Черно.... Щото много често потъват кораби и умират хора... Черна котка - означава Лош Късмет. Мачкай черната котка да бяга надалече. Черна Волга( волга е кола) означава лош късмет. Учениците учат за Моканина, който търсил БЯЛАТА лястовица на Надеждата.. Още от училище децата учат как младо момиче чака своя Рицар на БЯЛ кон... Една лъжица черен катран РАЗВАЛЯ цяла каца с мед. Хората събират БЕЛИ пари за Черни дни, за лоши времена. Още от училище децата учат как младо момиче чака своя Рицар на БЯЛ кон...

Ако те чуят американците, ще го ядеш на два ката...

Потопен е. Търговията по море с Украйна я държи Цветелинка Бориславкова ! Имало е некъв товар в кораба, който е бил засечен от службите на САЩ и Израел, които държат световната логистика в ръцете си и гледат като на длан всичко, което се случва на планетата.

Това лично извънземните ти го нашепнаха ?

Chiba be,sorosoid !!!

носил е новите 6 жи ваксини

Шило

Да се тегли черта някъде! Павел прояви мисъл и аз съм съгласен.

Сандо, пии си хапчетата!

Пия ги в момента. Вече съм на 3-та ракия.

Щели да внасят курвети от Франция сякаш нащи тука са ни малко

И това с какво те "разгневи" ?

бойните фрегати защо не ги ползват поне за спасителни операции, както хеликоптерите?? Така и така за бой не стават, докато не ги оборудват с ПКР?!

Нека някой вещ по военно морско дело (не Каракачанов), да обясни къде са бойните фрегати и какво правят. Няма по лошо нещо за един автомобил от това да не се кара и бавно и пилека да изтича в канавката под формата на ръжда. При бойните фрегати, как стоят нещата??

Шило

по базите, носят дежурство и чакат заповеди, ама за военни действия. За другото си има спасителни служби.

Защото е потънал до Бартън, а не до Бургас, дебил

Колкото и да им обясняваш на тъпоумниците , че бойните ни фрегати нямат работа в турски води , за тях е по-важно да ръснат тъпоумност ;)

Какви бойни фрегати те гонят в турски води бе идиот? Вие имате ли нещо в кратуните?

Шило

щото, докато ги задействат, всичко е приключило. "Хера" е потънал за по-малко от минута.

Отворили са Кингстона

Забелязвам в коментарите. Едни и същи хора, според случая, един път казват колко стар бил един 48 годишен кораб, а друг път плюят що Домусчиев бил нарязал старите кораби на БМФ. Аз мнение нямам в случая, щото съм много бос по морските дела. Просто забелязвам как всяко нещо има поне 2страни.

Шило

Много зависи, колега. От начина на експлоатация, от ремонти /качеството им/, от това, дали има конструктивни изменения.

Ок. Сигурно е така. Твоето мнение за старите БМФ кораби какво е? Конструкция, експлоатация, какво е било състоянието им? Каквото кажеш, тук и друг моряк май има във форума, доверявам се на вас по темата.

Шило

зависи за кога имаш предвид. Бяха надежни, но след 99-та година вече нямаше сериозен кораборемонт, за строителсдтво не говорим. При добра подръжка имаха хляб, но има и още нещо- тя стана по-трудна по ред причини. Няма да говоря за Домусчиев, че първата му работа беше да ги регистрира под чужд флаг, на офшорни острови. И, лакомията прецака всичко. Не само неговата.

То на раша флагманта , едиственият им самолетоносач потъна наскоро , ти за 40+ годишно рашко корито си се умислил ... Жалко за удавилите се !

Ти ептен ли се побърка вече бе?

Дано не са загинали украинци( екипажа е от украинци и руснаци)

Шило

Загинали са, Серев, загинали са. Жалко за всички, независимо от националността им.

Шило ти не искаш ли да станеш герой на Путлер и преди да умреш да кажеш путларах акбар..ха.ха

Шило

Серев, в опитите си да се правиш на интересен, показваш, колко си прост. Ама много си прост бе, Серев!

С аритметиката си на ниво втора група от детската градина. Интелектуалното ниво малко по-надолу.

При само двама руснаци на борда и четирима загинали, все някоя укра има загинала. Но то логика и жалейка за укри рядко виреят на едно място...

Тиквата и Каскета бяха... удавиха хората...

Шило

достатъчно идиотщини са написани, за да ги намесваме и тях.

Само тебе Щерев.....само тебе копеле просто

Шило

?

Царство им Нептуново на загиналите колеги без значение какви са по националност!А и какво значение има националността?! Моите мисли са със семействата на загиналите моряци! А иначе като чете жалките, злобни, долни коментари, писани от също толкова жалки, злобни и долни човечета с тежки форми на умствена изостаналост, човек го хваща срам че е българин! Онзи професор, Иво Христов обаче много е сгрешил - не са 80%, а цели 100%!!!

Шило

Никакво. На кораба политика няма. Могат да се скарат и сбият за всичко друго, ама не и за това. А и наистина, тези морячета не са тръгнали от хубаво.

Няма как да са 100%, защото аз не съм сред тях. Ако и ти не си в тези проценти, значи намаляват още.

Да не издребняваме. Почти, или около 100-те процента. В рамките на обичайната грешка. Уви... ;-)

Шило

Кой знае, колко пъти през годините са променяли конструкцията му. Жалко за морячетата. Не са тръгнали от хубаво да плават на такива кораби.

Даже от клипа се вижда че морето е ТИХО Буря НЯМА турските подводници TCG са го ПОТОПИЛИ лакто потопиха кораба'ХЕРА"

ами плавай в открито море, особенно нашето с къса и висока вълна, повръщането ще ти е най-малкия проблем. Гледай снимки иначе.

Шило

Хера потъна, щото собствениците решиха, че трябва да стане едно голямо корито с двигател. А през Босфора водите са опасни.

НЕ е баш тъй,"ХЕРА" е носила от УКРАЙНА ракетни и зенитни комплекси за Сирийско пристанище Латакия за Кюрдите чужди служби разбират за товара и казват на Турците който ги чакат на гюме и бастисват Бг кораб край турския бряг

Шило

Въглища, Маноле, въглища. В насипно състояние в трюма. Като преди това са махнали преградните стени на отсеците и е станало буквално едно корито. За да побира повече. И един отворен люк, през който е нахлула водата и е станало мазало.

Манол е Щерев и не е на ясно

Schilo, ти нещо не си наред... Имаш ли идея как се махат "преградни стени" (bulkheads) на трюмовете??? Няма нормално морско лице (клас, екипаж, порт и който и да е) да го допусне.

Шило

Да, имам. Защото такава ми е работата, че специално за Хера знам, какво направиха.

Шило

за жалост, познавам и родителите на загинал там.

Schilo, пак ти казвам - ти си жертва на някаква конспиративна теория, но ако си истинско морско лице, ще разбереш що за глупост си написал. Независимо от пристрастията ти, никой няма да се съгласи отсеците да са свързани. Нито регистъра ще се съгласи (колкото и корумпирани да са), нито кораборемонтен завод, нито екипаж ще са съгласи да се качи на такова нещо, нито Морска Администрация ще го допусне. Както виждаш- има цяла верига от НЕ-та. Това е едно от най-фундаменталните неща при един бълкер. Това, че познаваш родители на загинал не те прави компетентен нито по Хера, нито по морски въпроси. Още повече, махането на преградните стени между отсеците по никакъв материален начин не донася полза за корабостобственика, защото разликата в количеството товар е нищожна, за да си струва това усилие. Посто разпространяваш лъжи - или от пристрастност или от липса на разбиране.

Шило

Явно си много далеч от действителността, за да отделиш 5 минути за писане. Сериозно ти го казвам. Да не говорим за съоръженията, които са премахнати от "Хера". Всичко това е променило абсолютно всичко по технихеческите характеристики. Борда е оставен същия. Прави си сметката, какво става при претоварване, което дори надвишава конструктивното. След това- отслабването и накрая- товарите. И те имат значение, не ми се прави на специалист!

Schilo, нямам идея какво искаш да кажеш с това, че съм "далеч от действителността"... И си прав - 5 минути изглеждат като много време да се отговаря на глупоси, но когато са публични лъжи - тогава може би си струва. Ти скачаш като бълха: първо твърдиш, че са махнати преградите между отсеците. Това е една безкрайна глупост. Сега взе да въртиш друга идея - че са махнати съоръжения. Знаеш ли какви съоръжения? Аз ще ти кажа, защото ти си този, който е далече от нещата. Съоръженията се казват кранове и крановете по никакъв начин нямат влияние върху структурната цялост. Имат влияние върху устойчивостта на кораба. Като се махнат - устойчивостта се увеличава, защото се увеличава отрицателната метацентрична височина (ако този термин ти е познат). Затова, не обиждай себе си и другите с разпространение на лъжи. Признавам ти - може да са от незнанието ти, но тогава се ограничавай да говориш за неща, които наистина разбираш.

По случая с "Хера" бяха обвинени двама директори на фирмата собственик. Обвинението е за некачествено извършени и неизвършени ремонти, включително и недокументирани конструктивни промени, неизготвяне на актуална информация за усточивоста на кораба и неснабдяването на капитана с нея. Според вещите лица тези промени за довели до влошаване якостното състояние на кораба и така бурята е успяла да причини деформации довели до ицидента. Делото се гледа от Варниеския окръжен съд и не знам докъде е стигнало. А иначе и двамата със Шило сте прави - на последните снимки на Хера липсват 2 крана. Предполагам че като са махнали крановете са премахнали и фундаментите им за да не тежат и по този начин са ослабили корпуса. Така че кораба е станал по- стабилен, но и по-поддатлив на деформации които са и причината за потъване според вещите лица. Не съм в час много с корабите въпреки че съм имал вземане даване в тази област, а и не съм чел делото.

Никого не се махат фундаментите. Крановете се махат защото обикновено вече не стават за работа и само пречат на товаро-разтоварните работи.

Казах че предполагам защото не съм в час, а това е първата глупост която може да се направи. И при условие че Варненски окръжен съд съди двама от директорите за недокументирани промени в конструкцията, то логичното предположение е че покрай крановете са пипнали и фундаментите. Не варвам да са му махнали двигателите и да са сложили чисто нови. Това кореспондира и с изказванията по -горе че са махали прегради. Единият от директорите се издирва, другият е починал миналата годиниа, а прокуратурата както винаги се е осрала процесуално и съда още не може да почне делото по същество. Иначе има експертизи които доказват нерегламентирани промени в конструкцията. Според експертизите бурята е причинила деформации над допустимите в района на първи хамбар които са довели до разхлабване на люковете през които е навлязло морска вода в хамбара. Както казах не съм много в час но от снимките които видях там е премахнат кран и вероятно са изрязали още нещо покрай крана.

SS, вероятно повече знаеш от нас, но моя коментар беше за глупостта, написана от Schilo, а именно, че са махнати преградите между отсеците. Когато прочета глупост, написана с компетентен тон ми писва, защото това са нещата, които направляват мисленето на масите. За фундаментите на крановете - просто не знам дали са махнати.

Не знам - знам само от информацията по делото и то официалната. Както казах не съм много в час и правя съчинение по картинка - като казаха пипано по конструкцията се разтърсих за снимки и видях че са премахнати два крана. И логичното ми предположение е че са пипнали и по фундаментите защото то просто няма какво друго да му променяш. И изказванията на Шило (предполагам че човека е книжен плъх който има вземане даване с корабната тематика) .ме навеждат на тази мисъл. А аз съм си общо взето технически грамотен сухопътен плъх имал вземане даване с разни кораби и даже веднъж преживях най- смешното корабокрушение когато едно корабче блъсна и откъсна понтона на който бях и течението ме прати в тръстиката и пращаха лодка да ме прибира от там.

Хайде престанете с това туски, украински, натовски и т.н., поне над това не тролствайте и едните и другите. Регистрациите на корабите се сменят често, според интереса на собственика. Светла им памет на моряците, никой не е тръгнал от охолство да води този живот за $1000 на месец.

Да не е потънало някое корито на НАТО ? Напоследък се навъртат в Чено море и си търсят белята

Натовски кораби не излизат в открито море, когато времето е лошо. Българските пък хич

Потъна. Един руски военен кораб, вероломно нападнат от овцевоз.

Бог да прости моряците, дано се намерят другите и утеха на близките им.

150+

Плава под флага на Палау.... островна държава, асоциирана със САЩ, собственик на кораба е украинска фирма..., екипаж 2ма руснаци и 10 украинци.... Нещо намирисва тая работа...

Да, хората сега за да изкарат хляба си, приемат всякакви условия за работа- по капиталистически ,,благоденствие,,.

Шило

Намирисва, да...На безхаберие на корабособствениците.

На Украйна трябва да се отнеме правото да се нарича морска държава.

По принцип не е и държава .

А ти имаш ли обективен критерий за държава, та пишеш глупости?

Ние българите сме си такива - все плюем руснаците, без да виждаме че за такива се представят няй-вече пияните украинци, особено по нашето черноморие

Същото го правят и тези от Молдова.

Самите руснаци плюят легендарните си пияни сънародници по чуждите курорти , наш Ганю обаче обяснява , че са украиници хахах

Шило

Кирлив, ти сядал ли си да пиеш с поляци, украинци, руснаци? Да те светна- поляците водят доста пред украинците и руснаците. А те са на кантар.

Собственик на кораба - украйнска фирма... А ние продължаваме да плюем по руснаците - типично по нашенски

Как няма да ги плюем, след като са пробутали на братята си украинци скапан дефектен кораб? Тово по братски ли е, да се таковаш с брат си?

Някой да е насилмал укропитеците да го вземат или купуват?

Сигурен ли си? Давай доказателствата!

Украйна, украински! Науки се, о неуки юруде!

Партньорите ни от ФАЩ имат право да присъстват по въздух и море, без да искат разрешението на българските власти. Всеки кораб, за който имат информация, че се използва за пренос на оръжие или наркотици бива пращан на дъното. Преди години пратиха един български кораб на дъното, при което оцеля само един от екипажа. Дори човечеца го познавам. Оцеля в студените води, защото беше добър плувец, който не се подава на страх и паника. С него сме далдисвали с часове за паури и рапани на дълбочина до 11 метра, без оборудване, бутилки.

,,Партньорите,, от САЩ ще им се види тесен Босфора един ден. И аз се съмнявам, че ти си бандит- по съмнения ли да те бастисам?

Плюй през рамо да не се види на братушкити тесен, заедно с Гибпалтара и вход/изхода от Балтийско море! Тогава ще я въпцат!

Пенооо, оди да миеш и си трай. Нека само да се опитат на руснаците да им се види тесен, та тогава американците ще запеят друга песен.

Ние българите, сме на страната на Русия

В някои пристанища на по-нормални държави, за кораби над 15 год има сложна процедура и се плаща голяма такса, за да бъде допуснати на кей. Но това не важи за Украйна, Грузия ... и някои други страни

Ами нали са от нашите, натовските псета, макар и да не са в НАТО.

Шило

няма НАТО тук. Има корупция.

не са се удостоили с честта - загинал от ковид!

Простако, толкова ли нямаш възпитание, та пишеш такива скапани коментари когато хора са загинали на работа, докато ти си грееш гъза на топло...Отчайващ си- иди до огледалото и се наплюъ- това заслужаваш.

3 спасителни лодки??? Досега не бях виждал/чувал подобно чудо.

хубави минуси ми слагате,ама кораб с 12 човека екипаж и с 3 лодки?? След като по СОЛАС само една от лодките трябва да има капацитет за броя на екипажа + допълнителни места.

и да,погледнах кораба в marinetraffic.com - 2 лодки.

На капитана, боцмана и рулевия грябва да се направи тест за алкохол. Тия орки от путлеристан не изтрезняват.

Е.и си п..ката майчина идиотино.

От както хохландия е територия на фащ - хохлите много взеха да пият . Защо ли ?

55 годишен кораб. Срам и съд за държавните институции позволили да плава. Каквото са могли турските спасителни служби са го направили, но при това лошо време резултатите няма как да са утешителни.

46-годишно корито, собственост на украинска фирма ...

Сороспиите наемат в началото като прочетат руски флаг, но после виждат че това е в миналото и вече не е, и се чудят как да си извъртят гъза

НЯМА КАК ДА Е ПЛУВАЛ ПОД РУСКИ ФЛАГ ДО 1992! Русия, като държава съществува от 1993г. Дотогава е плувал под съветски флаг, а миналото е минало бешало! сороспиите ги мани, главното е кво пишат РУСпиите, дето са големи мераклии да го гълтат! Мухахахахахаха!

Тъй че корабът никога не е плувал-)

Неграмотнико руските кораби "ходят" а не плуват и не плават! Аман он дебил,ни неграмотници!

Ама ти български език не знаеш, пък си седнал на руски да ме учиш-)

ПенСионере, от далеч се вижда, че деградираш на някой руски сайт. Прав ли съм?

Шило

Ми значи, Русия не е виновна за нищо до 1993 год.?

Твърде често фирмите пренебрегват едно основно правило - поддръжка на съоръженията. Дали е това, дали е неправилно разпределен товар или нещо друго - ще разказват оцелелите. Жалко за загиналите, но това е риска на професията. Не съм запознат, възможно е и при подходяща поддръжка да издържи толкова, но все си мисля, че корито '70 набор трябва да е отишло за скрап в началото на този век.

През 70-те години на миналия век започнаха да проектират корабите за 20-25 годишен срок на експлоатация... просто ИМКО, днешното ИМО, започна да въвежда много нови изисквания и тези които поръчват корабите сметнаха че ще им излиза по евтино да купуват нови кораби наместо да влагат пари в ремонти, които да подържат корабите според текущите правила. Така че по-старичките кораби плават под така наречените "удобни" флагове които признават класификационни организации със занижени стандарти и въобще имат по-ниски изисквания, а за преминаване на инспекции в пристанищата които посещават използват класификационни документи в които изрично се упоменава че кораба отговаря на някоя от по-старите редакции на Сейфети оф Лайф ет Сий(SOLAS) защото технически е невъзможно да изпълни правилата на текущия и вариант. Така или иначе портовите власти имат право да задържат корабите за които сметнат че предстоящият преход може да бъде опасен до отстраняване на причината която те смятат за опасна.

Сигур са карали грузински коняк насам.

по скоро прах за пране

Поредното руско корито потъна жалко за екипажа!

Дори и вие соросоидите знаете (подсъзнателно!), че Украйна си е руска територия!

колкото родопите са турска територия, толкова и украйна е руска

Търсете българко участие - Украйна са бушон

В какво?

Спомни си Хера

Не плюй по пода, спомни си за наводнението в Аспарухово.