Коментари - Минималните прагове няма да растат, категоричен е бизнесът | Днес.dir.bg

Минималните прагове няма да растат, категоричен е бизнесът

И четирите работодателски организации за пореден път заявиха отказ от преговори по определянето на минимални осигурителни доходи (МОД) за следващата година.

Обратно в новината

Коментари - Минималните прагове няма да растат, категоричен е бизнесът | Днес.dir.bg

Коментари

Василе, всички лентяи на 100% да си заплащат осигуровките ! Не маже цяло ведомства с 1 -ва категория труд.

Съвсем скоро ще се чудите откъде да намерите качествени кадри, уважаеми работодатели! А държавниците по-добре да подкрепят увеличаването на МОД и да премахнат плоския данък, иначе социалните плащания няма да могат да бъдат покривани.

Ами, стани и ти работодател - вземи кредит, открий едно работно място и тогава ела пак да коментираш тук.

днешните капиталисти и работодатели са вчерашните комунисти, а децата им са днешните министри, депутати и управници на народа. и не са виновни те че хапват баницата а народа че продъжава да ги иска и гласува за тях, после за децата им и т.н. а ако някои се усамни в тях и почне да задава въпроси - веднага се появяват разни патриотични мутри, които да поправят тази грешка

Ще ви дойде времето и на вас Василе. Трупайте милионите си в сивата икономика, смучете кръв от работника и го осигурявайте на мин. заплата, давайте рушвети на властимащите за държавни поръчки. Но както е тръгнало не се знае синът ти или внука ти няма да заработва хляба си в Скравена. Народът вече е на ръба на търпението си. Озверял е от такива като вас "бизнесмени", мутри, съдии, наркодилъри, политици, крадци и всякаква друга "демократична" измет, нароила се вече 26 г.

Ал

Проблемът със заплатите, или по-скоро с осигуровките е Сивият сектор. Причината той да се разраства е нежеланието на работодателите и служителите (!!!) да си плащат осигуровките. Не говоря за заплатата - макар и под масата тя се плаща. А причината никой да не иска да си плаща пълния размер на осигуровките е, че около 80% от тях се ограбват. С тези отклонени 80% от НАШИТЕ осигуровки правителството прави "социална политика" - отглежда цигани, псевдоинвалиди и гражданя първа категория - полицаи и военни. Поради това, че "осигуровките" не служат за осигуряване на осигурения, те, "осигуровките", реално НЕ са осигуровки а данък. Това е скрит пладнешки грабеж. Затова никой не иска да го плаща и затова беше въведен МОД - за да се плаща насилствено този данък "осигуровки". А затова и никъде по Европа няма МОД - защото по Европа осигурените не се ограбват така безцеремонно, а осигуровките се използват за осигуровки. Затова и там, в Европата, никой няма интерес да си крие реалната заплата. Та накратко причината за неплащането в осигуровки е в грабителската "социална политика" на държавата. Затова и трябва да отпаднат МОД, но преди това трябва да се промени и тази "социална политика". Може би като за начало всеки трябва да си има собствена осигурителна партида. Човек като знае, че парите в тази партида са си негови, сам ще принуди работодателите да му плащат пълните осигуровки. Нали?

Абе Андрешко винаги ще си намери причина защо не иска да плаща данъци. И в САЩ на белите не им се плаща за помощи за неграта, ама няма няма. Има еднаединствена причина да не плащаш данъци - държавата го позволява. Държавата трябва да криминализира неплащането на данъци и осигуровки, да приложи репресивният си апарат върху неплащащите.

Ал

Писах за т.н. осигуровки. Не за неплащането на данъци. Правиш ли разлика? Има само 2 възможни причини да приемаш този пладнешки грабеж на осигурителната ни система: 1. Ти си един от облажените - вероятно полицайче; 2. Въобще не разбираш за какво иде реч (много си т.п). За репресивния апарат - това е единствената причина сметката на НОИ да се пълни. Но това е неустойчива система, защото ни ограбват. Начина да стане системата устойчива го написах в предния си пост - с парите взети като осигуровки да се плащат само осигуровки.

Явно и дума не сте разбрали от написаното над Вас и предпочитате да си заровите главата в пясъка, но не и да погледнете истината такава каквато е! Елементарна логика - никой не бяга от хубавото! Ако хората са спокойни, че ще получават достойни пенсии на старини, нещата ще са други, но те виждат какво става и за това е така. Парите потъват и после казват.. ами няма. За окаяното положение на сегашните възрастни хора, които са се трудили здраво през целия си съзнателен живот какво да кажем? Когато те лъжат, мамят и крадат най-безочливо е нормално да отвърнеш със същото... закон на скачените съдове.

Който е учил и може и сега си взема добри заплати. Тия минимални заплати и прагове са за осигуряване на всички некадърници и мързеливци. Да ме извиняват чистачките, но именно те са на тоя хал. Айде стига с тоя социализъм.

Само дето ако не са чистачките да сте се овоняли от всякъде на ''чистото'' си бюро защото мръсотиите на таквиз като вас ''образовани'' вонят като на останалите

Принципно си прав. Те учените и образованите парите си ги взимат. Ама за пред държавата се правят, че едвам свързват завалиите двата края. За това е МОД и цялата гюрултия.

Хайде, хайде не се прави не са само чистачките и стиснатите 'бизнесмени' не могат да си вършат сами цялата работа. Ок ще си изчистиш, ами можеш ли да наготвиш вкусно за 200 човека? И не намесвай социализъма, защото най-големите минимални заплати са в държави, които не са виждали този вид режим, но си го практикуват.

Така ще е , Тикви и Кратуни ни управляват , продажно правосъдие , изгъзено външно и вътрешно министерства , няма защита ! Време е да се направи така че да се принудят да ни позволят да живеем човешки , иначе за какво живеем ,някой си да ни тъпче и унижава като РОБИ !

Мисля, че най-голямо разминаване между печалба и осигуровки се наблюдава на морето през лятото. Нали за един сезон искат да станат милионери някои...

А "бизнесът" не разбира ли, че това е един от най-големите проблеми на България - безсрамно ниската заплата. Оттам ниски осигуровки и бедна държава. Като не искат да плащат нормални заплати, сами да си вършат всичката работа като чистене, шиене, миене и т.н. Трябва да има филсиран минимум за час като в Англия - 6 паунда.

Ми аз си чистя бе. Кво му е. Няма работник да не хленчи за 2000 лв заплата, ама работата му е за 200.

Според тези мошенници , Българина трябва да работи без платно на всички новопоявили се богаташи , ще играе тояга , на там върви работата , няма прошка и Прошко !

"без платно"! А може ли със платно или чаршаф, одеало, килим ...?

Ще се опитам да го обясня по-възможно най-прост начин: Колкото си по-беден, толкова на по-ниска заплата се хващаш на работа. Другояче казано колкото си по-богат, толкова за по-висока заплата се хващаш. Или с други думи за да се увеличат заплатите в БГ трябва хората да станат по-богати, тогава няма да се съгласяват на ниски заплати и работодателите ще трябва да вдигат......та въпросът е как хората да станат по-богати? Отговорът на този въпрос трябва да се отправи към правителството, работодателите нямат нищо общо с това. И един конкретен пример: наскоро говорих с мой познат има пералня, беше назначил нова работничка, вика ми плащам и 500 лв. , бях готов да и дам 700 лв. но тя се съгласи на 500 лв. Надявам се бях изчерпателен и ясен къде е проблема.

Това че има бая непрофесионални коментари незначи че има и баламурници да ви повярват защото никой работодател няма как да иска да ти даде 700 ама видите ли предлага 500 и човека понеже трябва все пак да се храни се съгласява..Вашият познат си е ''истински'' бизнесмен да знаете:((((също като боко поразяваща уста - толкова богато ви направих ама вие пак сте недоволни:(((

Ти май и хабер си нямаш от наемане на хора, започваш от ниски нива и ако не запълниш щата започваш да вдигаш нагоре и така.......такъв е живота, какво са виновни работодателите че работниците се съгласяват на по-ниски заплати?

Прав си напълно , докато има хора които са готови да работят без пари нещата няма да се променят никога. Проблем съждават сьщо и кметовете на малките населени места които умишлено натискат фирмите да не дават големи заплати , поне в наше село е така. Ако някой на местно ниво се опита да вдигне стандарта му пращат всички данъчни и контролни органи накуп да го проверяват , и това не спира докато не го вкарат в релси. Така че си има и умишлен натиск върху работодателите някъде.

Бъди изряден и какво ти пука , че те проверяват?

има и държава! Твърди % от заплатата за данъци, пенсии и осигуровки. Вземаш- 500 лева, даваш 50 лева за осигуровки и данъци, вземаш 5000 лева, даваш 500 лева за осигуровки и данъци. И никакво освобождаване от данъци. За всеки скрит данък - работодателя в затвора!!!

Хабер си нямаш какво взема държавата от теб и работодателя ти накуп като осигуровки и данъци! Мечтай си за тия 10 % дето ти ги набиват в главата!!! Умножи ги по 3 и кусур и ще си близо!

Истината е, че държавата е на автопилот. Истина е, че държавата няма пари. Истина е , че реално нямаме работеща икономика. Писал съм го/Казвал съм го на много места, ще го напиша и сега: Идва време, че тук в България ще се радваме ако има какво да ядем.

В чужбина отдавна е въведена хоризонталната структура във фирмите. Шефът е първи между равните, и всеки, на всяко ниво, има право да взема, веднага, решение. В изостанала и бедна (и духом) България, още от Средновековието, все още царува вертикалната структура. В която шефа се изживява като някой феодал от 13-ти век, и взема винаги само сам решенията, най-често, според настроението си. С което целенасочено убива всяка инициатива още в зародиша и. Той гледа на персонала като на негова собственост и се смята за безпогрешен. И след това питате, защо няма развитие?

Баце, всеки може да управлява и организира структурата на фирмата си както намери за добре. Стига да не противоречи на закона естествено. Ти колко успешни фирми си създал и управлявал досега? Нито една? А? Що така бе? Нали уж много ги разбираш нещата?

В китай или корея мислиш ли, че някой пита работниците?

Аз предлагам след като така нареченият "бизнес"в България гледа,че няма осигурителни прагове в други държави от ЕС да погледне средната МРЗаплата в ЕС от над 1000 евро и понеже сме бедни да я направим наполовина 500 евро и да се махнат осигурителните прагове.

антинародно фашистко, крайно дясно управление! Следващата стъпка е пенсия след издаване на смъртен акт!!! Работодателите са като хиени, и мършата изядоха вече. 500 лева - ти са луди бе! Айде на Терминал 2, а който остане да му мисли!

Тристранната комисия е абсурден механизъм, при който някакви индивиди, назначени от БКП за олигарси преди 25 години, си говорят с други олигарси, назначени от партията - майка за профсъюзни лидери и с трети вид олигарси, които се правят на представители на държавата! Българите отдавна няма нужда от този фарс. Българите нямат никаква нужда от техните "заплати", "осигуровки" и "пенсии". Българите имат нужда от решителност и от смелост, за да се отърват от своите палачи.

Българският работодател е влюбен в нискоквалифицираните кадри. Дава им минимална заплата и ги сменя на всеки три месеца!

И НИЕ НЯМА СЕДИМ В БГ ВИ РАБОТИМ ЗА 500 лв МЪРШИ

от които да бъда напълно осигурен здравно и пенсионно. За минималните осигурителни разбрах!!! А на какви максимални ще имаме право? Тази държава на автопилот ли е???

Направо на опашка към гробищата ги наредете пенсионерите чийто труд ограбихте и сега вече са ви ненужни заради ''трохите'' с които им се отблагодарят крадците:(((

Затова едрия бизнес трябва да е в ръцете на държавата,за да не могат разни такива неплащачи да извиват ръце,защото ако няма минимален праг когато постъпваш на работа може да ти кажат че ти дават 150 лв а как ще живееш с тях не ги интересува. В Америка има минимален праг и е най-мощната икономика в света това значи че това е правилният начин . Моля разни любители на теорията на конспирацията да не коментират. Все още всички се съобразяват икономически с нея.

В Турция също има минимални прагове и то още откак се помня,а тя е осма икономика в света.Наште "БИЗНЕСМЕНИ" гледат държавите от ЕС само когато на тях им е изгодно,когато обаче става въпрос за заплащането например никой от тях не казва в ЕС най-ниската МРЗаплата е два пъти по-висока от тази в България дайте и ние да я направим поне толкова.

лека поправка. 8-ма е Русия Турция е 18-та.

Искам да кажа нещо, но ще го направя по начин, който да провокира МИСЛЕНЕ. Ще давам пример с мен, за да не излиза че нападам някой персонално. Ако си изхвърлям дребните боклуци( хартийки, фасове и т.н.) направо на улицата, а не в кошчетата за боклук..това струва на всеки от нас 0,хххх лв. Ако драскам по стените във входа, това струва на всеки от нас 0,ххх лв. Ако аз съм пиянка, това струва на всеки от нас 0,ххх лв. Ако аз съм безработен( но не временно) и това ми е начина на живот, това струва на всеки от нас 0,х лв.Ако аз водя нездравословен начин на живот, това струва на всеки от нас 0,хх лв. Ако аз открадна нещо, това струва на всеки от нас 0,х лв. И така нататък, примери много.

С една дума след писанията ви - нищо не ни струва защото всяко нещо умножено по ''о'' си е кръгла нула????И тогава защо трябва да се изписва всичко това като може да се каже че българите май сме ''кръгла нула'' след като си траем по големи нули да ни управляват

Или не сте ме разбрали г-н/г-жо/г-це, или аз не съм написал разбираемо. О,хххх лв. е 0,3653лв. например или пък 0,5564лв. В смисъл, че всяко една глупост или необмислена постъпка, за нас а и за бюджета е пасив. В смисъл ни струва пари.

Помня Васил Велев като първи секретар на Комсомола в район Искър на София. Платен номенклатурчик - живковист. С такива "бизнесмени" България е обречена на бедност.

90% от т.нар. бизнесмени в България са тарикати, мутри и всякакви крадливи рожби на комунизЪма!

А нещо по темата?

Нали 93% от бизнесите в Б-я фалират до 5 години от създаването си. Я пак, ти кои всъщност наричаш "бизнесмени"??

В белити държави МРЗ е 1000 евро. Назначените работодатели от БСП не могат да осигурят 450 лв. МРЗ. Некадърници- бивши комунисти и агенти на ДС. Ще става по зле.

Имам едно елементарно предложение което ще накара бизнесмени и политици да слезнат на земята а не да приказват небивалици.. То е - всички тия дето ни изкарват от богати по богати да започнат да получават най много средната заплата за страната, да живеят само с нея без да крадът и след година да ги чуем какво ще приказват. Омръзнами охранени тлъсти и безскрупилни държавни пройдохи и частни михлюзи непрекъснато да се оплакват че няма пари за реални неща ама не спират да крадът да живеят на гърба на хората.

Да бизнеса е прав и ако всичко е вярно да се прегръщат с Горанов и направо да махат МОП. Дааа, ама не . . целия бизнес, без държавните служители ще минат на заплата 10 лв, че може и без заплата да работят и . . . на бюджета ще му се такова мамата. Но, ако колегата до теб, а и те пък са си плюли в устата, не "дава" повече 450 - 650 за каНариерка - ти от какъв зор ще "даваш" повече, работиш на принципа на "парцала" - стискаш докато пуска, като спре хвърляш и вземаш друг. Тая тактика засега е много успешна - подхранва терминал 2 и България е превърната в "куха" държава и останаха СД-ромите и пенционерите. После и Работодателите, и Демократите и Реформаторите на власт ще реват, абе няма работници, че и с десет виСше ги искат, английски матерен . . . . но това не е държавна политика за ИКОНОМИЧЕСКИЯ стабилитет на страната . . . .. . . . .напротив и следващата година БВП 50% ще е от еврофондове, след това . . . . . .я затваряме.

Чета коментарите и се хващам за главата! Сульо и Пульо коментарит, а си нямат и грам понятие от това което коментират.

sry...да се чете коментират..

Без партии няма корупция, без корупция няма демокрация, без демокрация няма бизнес, без бизнес няма частна собственост, без частна собственост върху средствата за производство няма капитализъм,само така ние капиталистите можем да сме собственици на държави.

Чета по-долу коментарите , и си мисля , че "гнили" ябълки има и при работодатели и при работниците.

Няма реформи за намаляване на раздутия бюджетен сектор. Ограничаване на менте ТЕЛКовете. движение на тавана на пенсиите. Само, бедните, социалните, циганите, безработните. Ами работещите цял живот, ограбвани от мафията ? Затова и хората емигрират !

като не щат да плащат, да си работят сами

Става дума за минимален осигурителен доход - бачкаш обаче управниците решават административно да ти одържат повече осигуровки от заплатата. Така се увеличават осигуровките и постъпленията в бюджета, а заплатата ти реално намалява. Личи си че не си икономист.

Професиите където има минимален осигурителен доход, РЕАЛНО никога не са на МРЗ. Хората упражняващи такива професии плащат ДОД върху МРЗ. а реално под масата получават многократно по-високи суми. Знаем как е в България.

"Минималната работна ... расте два пъти по бързо от средната и четири пъти по-бързо от производителността на труда". Защо питам - защото Тиквата вербува електорат из средите на най-лумпенизираната част от работещите! А техният брой непрекъснато нараства, следователно и електоралната подкрепа за ГЕРБ!

Бизнесът отсече - обикновеният Българин трябва да продължи да получава брутално ниска мизерна заплата за да живее все по бедно и мизерно. Пък после се жалвали че емигрирали хората? Разумните хора ценят трудът си и не искат да работят за жълти стотинки на мутри затова и ще продължава емиграцията.

И работодателите веднага ще увеличат нормата и ще намалят работниците. Тъпа мярка, която ще демотивира още повече работещи и ще ги прати на помощи.

Ми нее, така ще прати жените им вкъщи да раждат деца и да ги гледат... Както е в нормалните страни - 1 работи за 2ма, а ние тук 2ма работят за шефа - няма деца, няма нормален живот, робство и немотия....

Това е мантрата на медиите. Всъщност в чужбина половината пари отиват за наем на стая с баня. Спестяваш само, ако не правиш нищо друго освен да бачкаш.

Да правиш в България бизнес е като до плуваш в сярна киселина. Бизнесът е за някои. За останалите глад и мизерия. Намалете броя на бюджетните хрантутници, които носим на гърба си ! Болен здрав носи.

като ти е трудно да правиш бизнес, значи тая работа не е за тебе. От всяко дърво бизнесмен не става. Пусни си СВ-то на няколко места, все ще те вземат някъде за 400-500лв.

ти си безработен, нали?

В България няма условия за лоялен бизнес. Виж партийния бизнес и далавераджийството са широко разпространени и печеливши докато си на власт. :) Щом и от червения кръст започнаха да продават помощите в магазини за втора употреба какво да говорим без думи съм.

Е, той всеки иска да си направи гаража на кафененце, да хване някое квартално девойче за сервитьорка и да почне да се пише бизнесмен. И като не стане милионер, ХЕИто го хване, че кафето е с хлебарки - почва да мрънка, че държавата му пречела да прави бизнес"

Няма да ги намалят, бате. Щото ако изгонят половината лешпери от администрацията и накарат останалите да работят, бюджетът на държавата ще се "върже" и няма да се налага теглене на кредити при високи лихви. Да не са луди да се лишат от комисионните.

Единственото, което ме дразни повече от самодоволството на крупните мафиоти е идиотизмът на хора, дето си мислят, че заплата се дава, а не се изкарва и че размерът й зависи само от настроението на работодателя.

Много си зле! Правих покривна изолация в България, правя я и в Германия. Тук записвах 14 часа повече работа за седмица, там 6 пъти по-добро възнаграждение. Недей да втълпяваш на българите, че не могат да работят, защото не знаеш какво е да гледаш по цял ден германец как се лендзи и потрива. Продължавай да пишеш в същия дух и скоро ще останеш сама с една орда цигани в тази умряла страна и даже няма да знаят как да те четат. По-надолу си писала страхотно разрешение на въпроса - който иска добро възнаграждение да стане работодател! Нация от 6 милиона работодатели и 0 работници. Нали се четеш, като пишеш тези глупости?

Потвърждаваш думите на Красната! Нали не си мислиш, че в Германия работодателят е имал по-добро насторение и това е причината за по-восикия доход!

Пред един знаещ и можещ човек винаги има вашия избор - къде и за колко пари да работи. Пред един некадърник с голяма уста има само изборът дали да работи за 500 лева или да взима насила пенсиите на родителите си и да не работи въобще.

Ал

Крупните мафиоти са крупно самодоволни защото в таз държава глупаци, на които да ДАВАТ заплата, с лопата да ги ринеш. И мен ме дразни симбиозата между мафиоти и глупаци, 'ма т'ва е положението.

1. Ревът на работодателите щеше да е уместен, ако България беше в горната част на класацията по доходи в ЕС, а не най- бедната държава. 2. Ревът на работодателите щеше да е морален, ако са единици работодателите, притежаващи Мазерати, Бугати, Поршета Баварци, Мерцедеси, Аудита /говорим за нови такива/, а работниците им са на МРЗ. За съжаление, работодателите, които най- много ревът против МОД са точно като гореизброените. 3. Ревът на работодателите нямаше да е смешен, ако на време се бяха разделили с комунистическо- социалистическото измерение на труда- производителност на труда. Такова понятие в цивилизована Европа НЯМА. В Европа трудът се цени като цена на произведено нещо /стока или услуга/ за единица време. За да онагледя горепосоченото ще дам следния пример: Имаме двама бръснари- български и немски. Българският бръсне за 5 евро, немският- за 10 евро. Ако българският бръснар бръсне дневно 10 човека, той ще генерира дневен продукт за 50 евро. Ако немският бръснар бръсне дневно 8 човека, той ще генерира дневен продукт от 80 евро. Според българските пишман работодатели немският бръснар е с по- висока производителност на труда. А според Вас? Ако мислите като нашите работодатели, то кой е виновен за по- ниската "производителност" на българския бръснар? Самият бръснар ли? И аз пък какво се запалих. Кой ли ме пита!

А защо? Беше ми интересно да прочета. А за смешният плач на крокодилите съм абсолютно съгласен. Цялата работа показва, че на бизнесмена никога не му стига печалбата и винаги са му големи данъците. Така, че наистина няма нужда от никакви комисии. Данъците ги определя държавата и ги изисква безмилостно. който не му харесва да ходи в Германия да прави бизнес.

1. С такива мерки ще паднеме по-ниско 2. Това не си го виждал, а само го повтаряш като папагал 3. Стани работодател и ни покажи как се дават високи заплати. Ще събереш всички недоволни работници като тебе и ще покориш световните пазари.

1. Откъде знаеш, че не съм работодател? 2. Да, работодател съм. Работодател съм на над 130 човека. Минималната заплата при мен е 650 лева, а личната ми кола е Мазда, която в момента е на 3 години. 3. В 2001г. /преди да въведат МОД/ работещите на МРЗ бяха 330 000. В края на 2015г работниците на МРЗ са 85 000. Ако изчезнат МОД, моментално бройката на работниците на МРЗ ще стане 330 000 и ще се увеличи сивия сектор. Ще стане точно обратното на това, което работодателските организации говорят.

Че кой му пречи на българския бръснар да бръсне за сто евро например? Да - ама не ... както би казал един добре "обръснат" българин. И тука лъсва несъстоятелността на вашата теза - като седне на бръснарският стол българина предварително си е направил сметката че ще плати цена, не по - висока от еди колко си.При по - висока цена той ще се откаже от услугата на бръснаря, ще се обръсне сам в къщи, а бръснаря ще плаща режийни разходи без да има приходи.

Абсолютно сте прав. Не разбрах само, според Вас, в горепосочения пример /10 клиента за 50 евро срещу 8 клиента за 80 евро/ кой бръснар е с по-голяма производителност на труда?

Толкова много противоречия има в поста ти!!! По това което си написал, разбирам, че имаш някакви познания...но са много-много бегли и са много-много далеч от истината.

Аз "по принцип" съм против изкуственото административно налагане на т.нар. "минимални осигурителни прагове"! Но към любезните работодателски организации имам един фундаментален въпрос: КОЕ ви спира да приемете като принцип в заплащането на труда нещото, което правят европейските работодател?! А именно: те, европейските, връщат към работниците си под формата на заплати, бонуси и социални придобивки средно 62% от приходите си! А вие - средно 42 %! Е, драги ми бг работодатели, не се стискайте бе - дайте ги тези средно 20% повече на работещите за вас!

Няма оправия. Трябва тотално да се смени системата на работа, осигуровка и заплащане. В момента няма хора за работа на никаква цена. Младите хора бягат кой къде може и с право, какво да правят тук, никакво развитие, никаква перспектива. От друга страна ако се повиши дори и изкуствено стандарта на живот, заплатите последно ще се вдигнат, а и бъгарската максима си е в сила:"Аз те лъжа, че работя, ти ме лъжеш, че ми плащаш" и така керванът си върви.

Работниците да плащат дневна вноска на входа на предприятието. Всички доходи на бизнеса да се освободят от данъци, а парите да се обръщат в Мерцедеси, Майбаси, яхти, скъпи проститутки и ходене по скъпи острови. Мечтата на работодателските организации. Но в скоро време ще си останат само ТЕ и мързеливите цигани! Беше ми приятно.

Не на плоския данък и на раздутата бюджетна сфера. Не на 20 заплати при пенсиониране и на 100% първа категория труд в силовите структури. Работната сила си отива през Терминал 1 и 2 ! Бизнесът е у мафията и политиците. За малкия човек глад и мизерия.

За съжаление си ужасно прав... Защо в България финансирането на партиите е толкова голямо - ние икономика ли развиваме или партийно усвояване. Как едни усвоиха парите от заемите над 20 милиарда, а народа ще ги връща и плаща както и ограбването на КТБ и кражбите на ток и вода. Няма правосъдие в България - престъпниците и крадците са на свобода, а магистратите реват за бонуси и 20 заплати при пенсиониране.

След като в България няма производство, защото се закриха и ограбиха фабрики, заводи, ТКСЗ-та и ДЗС-та, какви заплати искате?!Но за всичко това не са виновни хората, а тези, които наложиха този икономически модел-едни станаха милионери и милиардери, а другите да се оправят както могат.

Пълни глупости приказваш. Тези, които създадоха никому ненужни огромни предприятия, без яснота какво ще произвеждат и къде ще го продават. тези, които ограбиха едрите и дребни земевладелци и ги натикаха в ТКЗС-та - същите ги разграбиха и разтуриха, за да могат днес да се пишат "честни бизнесмени".

Минималните осигурителни прагове допринасят за безработицата и сивия сектор. Те са административно наложени от некомпетентни хора. Не може ти да получаваш примерно 400 лв, а държавата да иска осигуровки върху 700 лв. Така е ситуацията в провинцията. Осигуровките трябва да са само върху реалния доход и заплатата да се определя от производителността и полезността на хората. То сега излиза, че някои пенсионери и инвалиди взимат повече пари от работещите. Е тогава да си работят те... :) Няма стимули за развитие!!!

Няма как някой луд да е бизнесмен и да плаща осигуровки в/у 700 а да дава 400..Много сте в грешка а и това ''в провинцията'' вече ви е станало шаблон и то пак заради държавните хрантутници дето тяхното ''месо'' в зелето го изкарват в София като ''месо със зеле'' за всички

Трябва да има минимална ставка за час, но МОД са абсурд! Времето на соц-а отмина и "ас се правя, че работя, а ти се правиш, че ми плащаш" отмина! Който работи добре му плащат подобаващо, който го мързи-чао! Пълно е с неграмотници с претенции!

Твърде елементарни и напразно емоционални приказки. каква е разликата между минимална ставка на час и минимална месечна заплата? И какво общо има с мързеливците и работните? А който работи добре плащат би му подобаващо? Например шефа ти като спечели 2 хилки може да ти даде заплата 1500, а може и 500, нали? А познай, ако минималната е 500 колко ще ти даде.

silvia_v_dimova@abv.bg

нямам шеф

Няма да има апокалипсис Що не каже колко всеки месец слага в джоба си? Що не се опита да живее с 500 лева на месец? Хвани един та удри в другия!!!

Слага в джоба си колкото е изкарал. Вас какво ви спира да изкарвате повече от него? Сорос? Путин? Международното положение? Възможностите?

е изкарал? Че от всички равни някои са по-равни от другите, та изкарват в пъти повече

Ти пък:) Велев Васко, никога морен вода не е пил, а ти - да работи за 500 лева! Още преди да избухне демокрацията Васко беше шеф на Републиканския Център за ТНТМ, а там случайни хора нямаше;))

Коментари - Минималните прагове няма да растат, категоричен е бизнесът | Днес.dir.bg

Минималните прагове няма да растат, категоричен е бизнесът

И четирите работодателски организации за пореден път заявиха отказ от преговори по определянето на минимални осигурителни доходи (МОД) за следващата година.

Обратно в новината

Коментари - Минималните прагове няма да растат, категоричен е бизнесът | Днес.dir.bg

Коментари

Василе, всички лентяи на 100% да си заплащат осигуровките ! Не маже цяло ведомства с 1 -ва категория труд.

Съвсем скоро ще се чудите откъде да намерите качествени кадри, уважаеми работодатели! А държавниците по-добре да подкрепят увеличаването на МОД и да премахнат плоския данък, иначе социалните плащания няма да могат да бъдат покривани.

Ами, стани и ти работодател - вземи кредит, открий едно работно място и тогава ела пак да коментираш тук.

днешните капиталисти и работодатели са вчерашните комунисти, а децата им са днешните министри, депутати и управници на народа. и не са виновни те че хапват баницата а народа че продъжава да ги иска и гласува за тях, после за децата им и т.н. а ако някои се усамни в тях и почне да задава въпроси - веднага се появяват разни патриотични мутри, които да поправят тази грешка

Ще ви дойде времето и на вас Василе. Трупайте милионите си в сивата икономика, смучете кръв от работника и го осигурявайте на мин. заплата, давайте рушвети на властимащите за държавни поръчки. Но както е тръгнало не се знае синът ти или внука ти няма да заработва хляба си в Скравена. Народът вече е на ръба на търпението си. Озверял е от такива като вас "бизнесмени", мутри, съдии, наркодилъри, политици, крадци и всякаква друга "демократична" измет, нароила се вече 26 г.

Ал

Проблемът със заплатите, или по-скоро с осигуровките е Сивият сектор. Причината той да се разраства е нежеланието на работодателите и служителите (!!!) да си плащат осигуровките. Не говоря за заплатата - макар и под масата тя се плаща. А причината никой да не иска да си плаща пълния размер на осигуровките е, че около 80% от тях се ограбват. С тези отклонени 80% от НАШИТЕ осигуровки правителството прави "социална политика" - отглежда цигани, псевдоинвалиди и гражданя първа категория - полицаи и военни. Поради това, че "осигуровките" не служат за осигуряване на осигурения, те, "осигуровките", реално НЕ са осигуровки а данък. Това е скрит пладнешки грабеж. Затова никой не иска да го плаща и затова беше въведен МОД - за да се плаща насилствено този данък "осигуровки". А затова и никъде по Европа няма МОД - защото по Европа осигурените не се ограбват така безцеремонно, а осигуровките се използват за осигуровки. Затова и там, в Европата, никой няма интерес да си крие реалната заплата. Та накратко причината за неплащането в осигуровки е в грабителската "социална политика" на държавата. Затова и трябва да отпаднат МОД, но преди това трябва да се промени и тази "социална политика". Може би като за начало всеки трябва да си има собствена осигурителна партида. Човек като знае, че парите в тази партида са си негови, сам ще принуди работодателите да му плащат пълните осигуровки. Нали?

Абе Андрешко винаги ще си намери причина защо не иска да плаща данъци. И в САЩ на белите не им се плаща за помощи за неграта, ама няма няма. Има еднаединствена причина да не плащаш данъци - държавата го позволява. Държавата трябва да криминализира неплащането на данъци и осигуровки, да приложи репресивният си апарат върху неплащащите.

Ал

Писах за т.н. осигуровки. Не за неплащането на данъци. Правиш ли разлика? Има само 2 възможни причини да приемаш този пладнешки грабеж на осигурителната ни система: 1. Ти си един от облажените - вероятно полицайче; 2. Въобще не разбираш за какво иде реч (много си т.п). За репресивния апарат - това е единствената причина сметката на НОИ да се пълни. Но това е неустойчива система, защото ни ограбват. Начина да стане системата устойчива го написах в предния си пост - с парите взети като осигуровки да се плащат само осигуровки.

Явно и дума не сте разбрали от написаното над Вас и предпочитате да си заровите главата в пясъка, но не и да погледнете истината такава каквато е! Елементарна логика - никой не бяга от хубавото! Ако хората са спокойни, че ще получават достойни пенсии на старини, нещата ще са други, но те виждат какво става и за това е така. Парите потъват и после казват.. ами няма. За окаяното положение на сегашните възрастни хора, които са се трудили здраво през целия си съзнателен живот какво да кажем? Когато те лъжат, мамят и крадат най-безочливо е нормално да отвърнеш със същото... закон на скачените съдове.

Който е учил и може и сега си взема добри заплати. Тия минимални заплати и прагове са за осигуряване на всички некадърници и мързеливци. Да ме извиняват чистачките, но именно те са на тоя хал. Айде стига с тоя социализъм.

Само дето ако не са чистачките да сте се овоняли от всякъде на ''чистото'' си бюро защото мръсотиите на таквиз като вас ''образовани'' вонят като на останалите

Принципно си прав. Те учените и образованите парите си ги взимат. Ама за пред държавата се правят, че едвам свързват завалиите двата края. За това е МОД и цялата гюрултия.

Хайде, хайде не се прави не са само чистачките и стиснатите 'бизнесмени' не могат да си вършат сами цялата работа. Ок ще си изчистиш, ами можеш ли да наготвиш вкусно за 200 човека? И не намесвай социализъма, защото най-големите минимални заплати са в държави, които не са виждали този вид режим, но си го практикуват.

Така ще е , Тикви и Кратуни ни управляват , продажно правосъдие , изгъзено външно и вътрешно министерства , няма защита ! Време е да се направи така че да се принудят да ни позволят да живеем човешки , иначе за какво живеем ,някой си да ни тъпче и унижава като РОБИ !

Мисля, че най-голямо разминаване между печалба и осигуровки се наблюдава на морето през лятото. Нали за един сезон искат да станат милионери някои...

А "бизнесът" не разбира ли, че това е един от най-големите проблеми на България - безсрамно ниската заплата. Оттам ниски осигуровки и бедна държава. Като не искат да плащат нормални заплати, сами да си вършат всичката работа като чистене, шиене, миене и т.н. Трябва да има филсиран минимум за час като в Англия - 6 паунда.

Ми аз си чистя бе. Кво му е. Няма работник да не хленчи за 2000 лв заплата, ама работата му е за 200.

Според тези мошенници , Българина трябва да работи без платно на всички новопоявили се богаташи , ще играе тояга , на там върви работата , няма прошка и Прошко !

"без платно"! А може ли със платно или чаршаф, одеало, килим ...?

Ще се опитам да го обясня по-възможно най-прост начин: Колкото си по-беден, толкова на по-ниска заплата се хващаш на работа. Другояче казано колкото си по-богат, толкова за по-висока заплата се хващаш. Или с други думи за да се увеличат заплатите в БГ трябва хората да станат по-богати, тогава няма да се съгласяват на ниски заплати и работодателите ще трябва да вдигат......та въпросът е как хората да станат по-богати? Отговорът на този въпрос трябва да се отправи към правителството, работодателите нямат нищо общо с това. И един конкретен пример: наскоро говорих с мой познат има пералня, беше назначил нова работничка, вика ми плащам и 500 лв. , бях готов да и дам 700 лв. но тя се съгласи на 500 лв. Надявам се бях изчерпателен и ясен къде е проблема.

Това че има бая непрофесионални коментари незначи че има и баламурници да ви повярват защото никой работодател няма как да иска да ти даде 700 ама видите ли предлага 500 и човека понеже трябва все пак да се храни се съгласява..Вашият познат си е ''истински'' бизнесмен да знаете:((((също като боко поразяваща уста - толкова богато ви направих ама вие пак сте недоволни:(((

Ти май и хабер си нямаш от наемане на хора, започваш от ниски нива и ако не запълниш щата започваш да вдигаш нагоре и така.......такъв е живота, какво са виновни работодателите че работниците се съгласяват на по-ниски заплати?

Прав си напълно , докато има хора които са готови да работят без пари нещата няма да се променят никога. Проблем съждават сьщо и кметовете на малките населени места които умишлено натискат фирмите да не дават големи заплати , поне в наше село е така. Ако някой на местно ниво се опита да вдигне стандарта му пращат всички данъчни и контролни органи накуп да го проверяват , и това не спира докато не го вкарат в релси. Така че си има и умишлен натиск върху работодателите някъде.

Бъди изряден и какво ти пука , че те проверяват?

има и държава! Твърди % от заплатата за данъци, пенсии и осигуровки. Вземаш- 500 лева, даваш 50 лева за осигуровки и данъци, вземаш 5000 лева, даваш 500 лева за осигуровки и данъци. И никакво освобождаване от данъци. За всеки скрит данък - работодателя в затвора!!!

Хабер си нямаш какво взема държавата от теб и работодателя ти накуп като осигуровки и данъци! Мечтай си за тия 10 % дето ти ги набиват в главата!!! Умножи ги по 3 и кусур и ще си близо!

Истината е, че държавата е на автопилот. Истина е, че държавата няма пари. Истина е , че реално нямаме работеща икономика. Писал съм го/Казвал съм го на много места, ще го напиша и сега: Идва време, че тук в България ще се радваме ако има какво да ядем.

В чужбина отдавна е въведена хоризонталната структура във фирмите. Шефът е първи между равните, и всеки, на всяко ниво, има право да взема, веднага, решение. В изостанала и бедна (и духом) България, още от Средновековието, все още царува вертикалната структура. В която шефа се изживява като някой феодал от 13-ти век, и взема винаги само сам решенията, най-често, според настроението си. С което целенасочено убива всяка инициатива още в зародиша и. Той гледа на персонала като на негова собственост и се смята за безпогрешен. И след това питате, защо няма развитие?

Баце, всеки може да управлява и организира структурата на фирмата си както намери за добре. Стига да не противоречи на закона естествено. Ти колко успешни фирми си създал и управлявал досега? Нито една? А? Що така бе? Нали уж много ги разбираш нещата?

В китай или корея мислиш ли, че някой пита работниците?

Аз предлагам след като така нареченият "бизнес"в България гледа,че няма осигурителни прагове в други държави от ЕС да погледне средната МРЗаплата в ЕС от над 1000 евро и понеже сме бедни да я направим наполовина 500 евро и да се махнат осигурителните прагове.

антинародно фашистко, крайно дясно управление! Следващата стъпка е пенсия след издаване на смъртен акт!!! Работодателите са като хиени, и мършата изядоха вече. 500 лева - ти са луди бе! Айде на Терминал 2, а който остане да му мисли!

Тристранната комисия е абсурден механизъм, при който някакви индивиди, назначени от БКП за олигарси преди 25 години, си говорят с други олигарси, назначени от партията - майка за профсъюзни лидери и с трети вид олигарси, които се правят на представители на държавата! Българите отдавна няма нужда от този фарс. Българите нямат никаква нужда от техните "заплати", "осигуровки" и "пенсии". Българите имат нужда от решителност и от смелост, за да се отърват от своите палачи.

Българският работодател е влюбен в нискоквалифицираните кадри. Дава им минимална заплата и ги сменя на всеки три месеца!

И НИЕ НЯМА СЕДИМ В БГ ВИ РАБОТИМ ЗА 500 лв МЪРШИ

от които да бъда напълно осигурен здравно и пенсионно. За минималните осигурителни разбрах!!! А на какви максимални ще имаме право? Тази държава на автопилот ли е???

Направо на опашка към гробищата ги наредете пенсионерите чийто труд ограбихте и сега вече са ви ненужни заради ''трохите'' с които им се отблагодарят крадците:(((

Затова едрия бизнес трябва да е в ръцете на държавата,за да не могат разни такива неплащачи да извиват ръце,защото ако няма минимален праг когато постъпваш на работа може да ти кажат че ти дават 150 лв а как ще живееш с тях не ги интересува. В Америка има минимален праг и е най-мощната икономика в света това значи че това е правилният начин . Моля разни любители на теорията на конспирацията да не коментират. Все още всички се съобразяват икономически с нея.

В Турция също има минимални прагове и то още откак се помня,а тя е осма икономика в света.Наште "БИЗНЕСМЕНИ" гледат държавите от ЕС само когато на тях им е изгодно,когато обаче става въпрос за заплащането например никой от тях не казва в ЕС най-ниската МРЗаплата е два пъти по-висока от тази в България дайте и ние да я направим поне толкова.

лека поправка. 8-ма е Русия Турция е 18-та.

Искам да кажа нещо, но ще го направя по начин, който да провокира МИСЛЕНЕ. Ще давам пример с мен, за да не излиза че нападам някой персонално. Ако си изхвърлям дребните боклуци( хартийки, фасове и т.н.) направо на улицата, а не в кошчетата за боклук..това струва на всеки от нас 0,хххх лв. Ако драскам по стените във входа, това струва на всеки от нас 0,ххх лв. Ако аз съм пиянка, това струва на всеки от нас 0,ххх лв. Ако аз съм безработен( но не временно) и това ми е начина на живот, това струва на всеки от нас 0,х лв.Ако аз водя нездравословен начин на живот, това струва на всеки от нас 0,хх лв. Ако аз открадна нещо, това струва на всеки от нас 0,х лв. И така нататък, примери много.

С една дума след писанията ви - нищо не ни струва защото всяко нещо умножено по ''о'' си е кръгла нула????И тогава защо трябва да се изписва всичко това като може да се каже че българите май сме ''кръгла нула'' след като си траем по големи нули да ни управляват

Или не сте ме разбрали г-н/г-жо/г-це, или аз не съм написал разбираемо. О,хххх лв. е 0,3653лв. например или пък 0,5564лв. В смисъл, че всяко една глупост или необмислена постъпка, за нас а и за бюджета е пасив. В смисъл ни струва пари.

Помня Васил Велев като първи секретар на Комсомола в район Искър на София. Платен номенклатурчик - живковист. С такива "бизнесмени" България е обречена на бедност.

90% от т.нар. бизнесмени в България са тарикати, мутри и всякакви крадливи рожби на комунизЪма!

А нещо по темата?

Нали 93% от бизнесите в Б-я фалират до 5 години от създаването си. Я пак, ти кои всъщност наричаш "бизнесмени"??

В белити държави МРЗ е 1000 евро. Назначените работодатели от БСП не могат да осигурят 450 лв. МРЗ. Некадърници- бивши комунисти и агенти на ДС. Ще става по зле.

Имам едно елементарно предложение което ще накара бизнесмени и политици да слезнат на земята а не да приказват небивалици.. То е - всички тия дето ни изкарват от богати по богати да започнат да получават най много средната заплата за страната, да живеят само с нея без да крадът и след година да ги чуем какво ще приказват. Омръзнами охранени тлъсти и безскрупилни държавни пройдохи и частни михлюзи непрекъснато да се оплакват че няма пари за реални неща ама не спират да крадът да живеят на гърба на хората.

Да бизнеса е прав и ако всичко е вярно да се прегръщат с Горанов и направо да махат МОП. Дааа, ама не . . целия бизнес, без държавните служители ще минат на заплата 10 лв, че може и без заплата да работят и . . . на бюджета ще му се такова мамата. Но, ако колегата до теб, а и те пък са си плюли в устата, не "дава" повече 450 - 650 за каНариерка - ти от какъв зор ще "даваш" повече, работиш на принципа на "парцала" - стискаш докато пуска, като спре хвърляш и вземаш друг. Тая тактика засега е много успешна - подхранва терминал 2 и България е превърната в "куха" държава и останаха СД-ромите и пенционерите. После и Работодателите, и Демократите и Реформаторите на власт ще реват, абе няма работници, че и с десет виСше ги искат, английски матерен . . . . но това не е държавна политика за ИКОНОМИЧЕСКИЯ стабилитет на страната . . . .. . . . .напротив и следващата година БВП 50% ще е от еврофондове, след това . . . . . .я затваряме.

Чета коментарите и се хващам за главата! Сульо и Пульо коментарит, а си нямат и грам понятие от това което коментират.

sry...да се чете коментират..

Без партии няма корупция, без корупция няма демокрация, без демокрация няма бизнес, без бизнес няма частна собственост, без частна собственост върху средствата за производство няма капитализъм,само така ние капиталистите можем да сме собственици на държави.

Чета по-долу коментарите , и си мисля , че "гнили" ябълки има и при работодатели и при работниците.

Няма реформи за намаляване на раздутия бюджетен сектор. Ограничаване на менте ТЕЛКовете. движение на тавана на пенсиите. Само, бедните, социалните, циганите, безработните. Ами работещите цял живот, ограбвани от мафията ? Затова и хората емигрират !

като не щат да плащат, да си работят сами

Става дума за минимален осигурителен доход - бачкаш обаче управниците решават административно да ти одържат повече осигуровки от заплатата. Така се увеличават осигуровките и постъпленията в бюджета, а заплатата ти реално намалява. Личи си че не си икономист.

Професиите където има минимален осигурителен доход, РЕАЛНО никога не са на МРЗ. Хората упражняващи такива професии плащат ДОД върху МРЗ. а реално под масата получават многократно по-високи суми. Знаем как е в България.

"Минималната работна ... расте два пъти по бързо от средната и четири пъти по-бързо от производителността на труда". Защо питам - защото Тиквата вербува електорат из средите на най-лумпенизираната част от работещите! А техният брой непрекъснато нараства, следователно и електоралната подкрепа за ГЕРБ!

Бизнесът отсече - обикновеният Българин трябва да продължи да получава брутално ниска мизерна заплата за да живее все по бедно и мизерно. Пък после се жалвали че емигрирали хората? Разумните хора ценят трудът си и не искат да работят за жълти стотинки на мутри затова и ще продължава емиграцията.

И работодателите веднага ще увеличат нормата и ще намалят работниците. Тъпа мярка, която ще демотивира още повече работещи и ще ги прати на помощи.

Ми нее, така ще прати жените им вкъщи да раждат деца и да ги гледат... Както е в нормалните страни - 1 работи за 2ма, а ние тук 2ма работят за шефа - няма деца, няма нормален живот, робство и немотия....

Това е мантрата на медиите. Всъщност в чужбина половината пари отиват за наем на стая с баня. Спестяваш само, ако не правиш нищо друго освен да бачкаш.

Да правиш в България бизнес е като до плуваш в сярна киселина. Бизнесът е за някои. За останалите глад и мизерия. Намалете броя на бюджетните хрантутници, които носим на гърба си ! Болен здрав носи.

като ти е трудно да правиш бизнес, значи тая работа не е за тебе. От всяко дърво бизнесмен не става. Пусни си СВ-то на няколко места, все ще те вземат някъде за 400-500лв.

ти си безработен, нали?

В България няма условия за лоялен бизнес. Виж партийния бизнес и далавераджийството са широко разпространени и печеливши докато си на власт. :) Щом и от червения кръст започнаха да продават помощите в магазини за втора употреба какво да говорим без думи съм.

Е, той всеки иска да си направи гаража на кафененце, да хване някое квартално девойче за сервитьорка и да почне да се пише бизнесмен. И като не стане милионер, ХЕИто го хване, че кафето е с хлебарки - почва да мрънка, че държавата му пречела да прави бизнес"

Няма да ги намалят, бате. Щото ако изгонят половината лешпери от администрацията и накарат останалите да работят, бюджетът на държавата ще се "върже" и няма да се налага теглене на кредити при високи лихви. Да не са луди да се лишат от комисионните.

Единственото, което ме дразни повече от самодоволството на крупните мафиоти е идиотизмът на хора, дето си мислят, че заплата се дава, а не се изкарва и че размерът й зависи само от настроението на работодателя.

Много си зле! Правих покривна изолация в България, правя я и в Германия. Тук записвах 14 часа повече работа за седмица, там 6 пъти по-добро възнаграждение. Недей да втълпяваш на българите, че не могат да работят, защото не знаеш какво е да гледаш по цял ден германец как се лендзи и потрива. Продължавай да пишеш в същия дух и скоро ще останеш сама с една орда цигани в тази умряла страна и даже няма да знаят как да те четат. По-надолу си писала страхотно разрешение на въпроса - който иска добро възнаграждение да стане работодател! Нация от 6 милиона работодатели и 0 работници. Нали се четеш, като пишеш тези глупости?

Потвърждаваш думите на Красната! Нали не си мислиш, че в Германия работодателят е имал по-добро насторение и това е причината за по-восикия доход!

Пред един знаещ и можещ човек винаги има вашия избор - къде и за колко пари да работи. Пред един некадърник с голяма уста има само изборът дали да работи за 500 лева или да взима насила пенсиите на родителите си и да не работи въобще.

Ал

Крупните мафиоти са крупно самодоволни защото в таз държава глупаци, на които да ДАВАТ заплата, с лопата да ги ринеш. И мен ме дразни симбиозата между мафиоти и глупаци, 'ма т'ва е положението.

1. Ревът на работодателите щеше да е уместен, ако България беше в горната част на класацията по доходи в ЕС, а не най- бедната държава. 2. Ревът на работодателите щеше да е морален, ако са единици работодателите, притежаващи Мазерати, Бугати, Поршета Баварци, Мерцедеси, Аудита /говорим за нови такива/, а работниците им са на МРЗ. За съжаление, работодателите, които най- много ревът против МОД са точно като гореизброените. 3. Ревът на работодателите нямаше да е смешен, ако на време се бяха разделили с комунистическо- социалистическото измерение на труда- производителност на труда. Такова понятие в цивилизована Европа НЯМА. В Европа трудът се цени като цена на произведено нещо /стока или услуга/ за единица време. За да онагледя горепосоченото ще дам следния пример: Имаме двама бръснари- български и немски. Българският бръсне за 5 евро, немският- за 10 евро. Ако българският бръснар бръсне дневно 10 човека, той ще генерира дневен продукт за 50 евро. Ако немският бръснар бръсне дневно 8 човека, той ще генерира дневен продукт от 80 евро. Според българските пишман работодатели немският бръснар е с по- висока производителност на труда. А според Вас? Ако мислите като нашите работодатели, то кой е виновен за по- ниската "производителност" на българския бръснар? Самият бръснар ли? И аз пък какво се запалих. Кой ли ме пита!

А защо? Беше ми интересно да прочета. А за смешният плач на крокодилите съм абсолютно съгласен. Цялата работа показва, че на бизнесмена никога не му стига печалбата и винаги са му големи данъците. Така, че наистина няма нужда от никакви комисии. Данъците ги определя държавата и ги изисква безмилостно. който не му харесва да ходи в Германия да прави бизнес.

1. С такива мерки ще паднеме по-ниско 2. Това не си го виждал, а само го повтаряш като папагал 3. Стани работодател и ни покажи как се дават високи заплати. Ще събереш всички недоволни работници като тебе и ще покориш световните пазари.

1. Откъде знаеш, че не съм работодател? 2. Да, работодател съм. Работодател съм на над 130 човека. Минималната заплата при мен е 650 лева, а личната ми кола е Мазда, която в момента е на 3 години. 3. В 2001г. /преди да въведат МОД/ работещите на МРЗ бяха 330 000. В края на 2015г работниците на МРЗ са 85 000. Ако изчезнат МОД, моментално бройката на работниците на МРЗ ще стане 330 000 и ще се увеличи сивия сектор. Ще стане точно обратното на това, което работодателските организации говорят.

Че кой му пречи на българския бръснар да бръсне за сто евро например? Да - ама не ... както би казал един добре "обръснат" българин. И тука лъсва несъстоятелността на вашата теза - като седне на бръснарският стол българина предварително си е направил сметката че ще плати цена, не по - висока от еди колко си.При по - висока цена той ще се откаже от услугата на бръснаря, ще се обръсне сам в къщи, а бръснаря ще плаща режийни разходи без да има приходи.

Абсолютно сте прав. Не разбрах само, според Вас, в горепосочения пример /10 клиента за 50 евро срещу 8 клиента за 80 евро/ кой бръснар е с по-голяма производителност на труда?

Толкова много противоречия има в поста ти!!! По това което си написал, разбирам, че имаш някакви познания...но са много-много бегли и са много-много далеч от истината.

Аз "по принцип" съм против изкуственото административно налагане на т.нар. "минимални осигурителни прагове"! Но към любезните работодателски организации имам един фундаментален въпрос: КОЕ ви спира да приемете като принцип в заплащането на труда нещото, което правят европейските работодател?! А именно: те, европейските, връщат към работниците си под формата на заплати, бонуси и социални придобивки средно 62% от приходите си! А вие - средно 42 %! Е, драги ми бг работодатели, не се стискайте бе - дайте ги тези средно 20% повече на работещите за вас!

Няма оправия. Трябва тотално да се смени системата на работа, осигуровка и заплащане. В момента няма хора за работа на никаква цена. Младите хора бягат кой къде може и с право, какво да правят тук, никакво развитие, никаква перспектива. От друга страна ако се повиши дори и изкуствено стандарта на живот, заплатите последно ще се вдигнат, а и бъгарската максима си е в сила:"Аз те лъжа, че работя, ти ме лъжеш, че ми плащаш" и така керванът си върви.

Работниците да плащат дневна вноска на входа на предприятието. Всички доходи на бизнеса да се освободят от данъци, а парите да се обръщат в Мерцедеси, Майбаси, яхти, скъпи проститутки и ходене по скъпи острови. Мечтата на работодателските организации. Но в скоро време ще си останат само ТЕ и мързеливите цигани! Беше ми приятно.

Не на плоския данък и на раздутата бюджетна сфера. Не на 20 заплати при пенсиониране и на 100% първа категория труд в силовите структури. Работната сила си отива през Терминал 1 и 2 ! Бизнесът е у мафията и политиците. За малкия човек глад и мизерия.

За съжаление си ужасно прав... Защо в България финансирането на партиите е толкова голямо - ние икономика ли развиваме или партийно усвояване. Как едни усвоиха парите от заемите над 20 милиарда, а народа ще ги връща и плаща както и ограбването на КТБ и кражбите на ток и вода. Няма правосъдие в България - престъпниците и крадците са на свобода, а магистратите реват за бонуси и 20 заплати при пенсиониране.

След като в България няма производство, защото се закриха и ограбиха фабрики, заводи, ТКСЗ-та и ДЗС-та, какви заплати искате?!Но за всичко това не са виновни хората, а тези, които наложиха този икономически модел-едни станаха милионери и милиардери, а другите да се оправят както могат.

Пълни глупости приказваш. Тези, които създадоха никому ненужни огромни предприятия, без яснота какво ще произвеждат и къде ще го продават. тези, които ограбиха едрите и дребни земевладелци и ги натикаха в ТКЗС-та - същите ги разграбиха и разтуриха, за да могат днес да се пишат "честни бизнесмени".

Минималните осигурителни прагове допринасят за безработицата и сивия сектор. Те са административно наложени от некомпетентни хора. Не може ти да получаваш примерно 400 лв, а държавата да иска осигуровки върху 700 лв. Така е ситуацията в провинцията. Осигуровките трябва да са само върху реалния доход и заплатата да се определя от производителността и полезността на хората. То сега излиза, че някои пенсионери и инвалиди взимат повече пари от работещите. Е тогава да си работят те... :) Няма стимули за развитие!!!

Няма как някой луд да е бизнесмен и да плаща осигуровки в/у 700 а да дава 400..Много сте в грешка а и това ''в провинцията'' вече ви е станало шаблон и то пак заради държавните хрантутници дето тяхното ''месо'' в зелето го изкарват в София като ''месо със зеле'' за всички

Трябва да има минимална ставка за час, но МОД са абсурд! Времето на соц-а отмина и "ас се правя, че работя, а ти се правиш, че ми плащаш" отмина! Който работи добре му плащат подобаващо, който го мързи-чао! Пълно е с неграмотници с претенции!

Твърде елементарни и напразно емоционални приказки. каква е разликата между минимална ставка на час и минимална месечна заплата? И какво общо има с мързеливците и работните? А който работи добре плащат би му подобаващо? Например шефа ти като спечели 2 хилки може да ти даде заплата 1500, а може и 500, нали? А познай, ако минималната е 500 колко ще ти даде.

silvia_v_dimova@abv.bg

нямам шеф

Няма да има апокалипсис Що не каже колко всеки месец слага в джоба си? Що не се опита да живее с 500 лева на месец? Хвани един та удри в другия!!!

Слага в джоба си колкото е изкарал. Вас какво ви спира да изкарвате повече от него? Сорос? Путин? Международното положение? Възможностите?

е изкарал? Че от всички равни някои са по-равни от другите, та изкарват в пъти повече

Ти пък:) Велев Васко, никога морен вода не е пил, а ти - да работи за 500 лева! Още преди да избухне демокрацията Васко беше шеф на Републиканския Център за ТНТМ, а там случайни хора нямаше;))