В Бургас ще се изгради онкология на световно равнище без аналог в България. Днес бе направена първа копка по мегапроекта на Комплексния онкологичен център, съобщава Флагман.бг.

За 9 млн.лева ще бъде изграден нов корпус и ще се закупи супермодерна апаратура за ранна диагностика и лечение.

"Този проект ще допринесе не само за развитието на медицината на Бургас, но ще помогне и на хилядите онкоболни. Тук има около 30 хил.души диагностицирани с различни онкозаболявания. Заради това усилията ни са насочени към по-добро и качествено лечение - ще донесем най-доброто от световната медицина в Бургас", каза управителят на Комплексния онкологичен център проф.д-р Христо Бозов.

Той представи и проектът, който е свързан с построяването на двуетажна сграда - нов корпус на КОЦ-а, както и закупуването на супер модерна апаратура за диагностика и лечение.

На първия етаж ще има апарат за позитрон-емисионна компютърна томография, който съчетава съчетава най-новите възможности за хибридна диагностика на онкозаболяванията. Ще позволи не само да се установят заболяванията, но да се стадира и да се подходи за унищожаването на малки метастази в човешкото тяло.

На втория етаж ще има апаратура и за брахитерапия, която се практикува само на две места в страната. Тази терапия ще даде възможност освен с радиоактивния източник за унищожаване на тумора, да се запазят и меките тъкани. Лечението има приложение при гинекологични заболявания, рак на млечната жлеза и рак на простатата. Освен в онкологичните заболявания тези два метода ще дадат възможност да се диагностицират и няколкото заболявания в мозъка и сърцето.

Срокът за реализацията на проекта е две години, но искаме да го приключим по-рано, подчерта проф.Христо Бозов. Строителството ще се извърши от "Заводски строежи" Пазарджик, компанията, която е спечелила обществената поръчка.

"Благодаря на кмета на Бургас г-н Димитър Николов, защото в този период на подготовка на проекта срещнахме много сериозно сътрудничество от него. Не само като управленец, но и като човек! Водихме тежки преговори с градския фонд за регионално развитие, за да намалим лихвения процент и успяхме да договорим отлични условия. Целият кредит от 7,3 млн.лева ще бъде изплащан 12 години, имаме гратисен период от две години, а нашето съфинансиране е 2 млн.лева", допълни проф.д-р Христо Бозов.

"Преди четири години в моя кабинет с Лорис Мануелян коментирахме какво ще правим с онкологията в Бургас. Тогава ме посъветваха "да скочим в дълбоките води", това, което го има в Турция, в София - да го има и в Бургас. Ние започнахме да работим по тази тема. И това, което ще изградим тук, няма да има аналог в страната. Бургаските пациенти до този момент чакат месеци наред за диагностика. Ще кажем край на тази практика, те ще се преглеждат в Бургас, ще се прави качествен анализ, а и самото третиране на раковите клетки ще стане изключително прецизно, за да не се увреждат меките тъкани. Но това не е достатъчно. Следващата стъпка е още по-сериозна. Ние трябва да увеличим средствата и бюджетите за здравната инфраструктура. Бургас трябва да отделя все повече пари за здравеопазване. Няма връщане назад, ако искаме да сме град с модерно здравеопазване", каза от своя страна кметът на Бургас Димитър Николов.