Днес висшето училище препитва кандидатите за журналистика и география на предварителна изпитна сесия. Темата по журналистика беше изтеглена от Борис Янакиев от Сливен от 10 изпитни варианта. Кандидат-журналистите посрещаха избора различно - от ужас до ръкопляскания, много бяха и учудените погледи, предаде БНР. Темата за изпита предполага много гледни точки и кандидатите имат свобода на избор на подход към темата и избор на формата, в която ще реализират писмените си работи, каза председателят на комисията по провеждане на изпита доц.Весела Табакова. Тя обясни на кандидатстудентите, че на първо място те трябва да покажат способност за аналитично мислене, способност за формулиране на теза. Второ - да покажат обща култура и натрупани знания и трето - усета си за интересна форма и логична цялостна структура. Не на последно място е владеенето на книжовния български език и правописа.
Изтеглените контролни теми сред 10-те варианта бяха: “Аз съм българче, обичам нашите планини бетонни” и “Клипче от училищния коридор”. За днешния изпит се бяха записали 785 кандидат-студенти. Те кандидатстват за трите специалности във Факултета по журналистика и масови комуникации - "Журналистика", "Връзки с обществеността" и "Книгоиздаване". Желаещите да постъпят във Факултета по журналистика и масови комуникации ще държат и устен изпит по време на редовната кандидатстудентска сесия.
Изпитната тема на предварителния кандидатстудентски изпит по география в СУ беше посрещната сравнително спокойно. Те писаха по избор по една от двете теми: “Релеф на България” и “Югозападен социално икономически район”. Двата изпитни варианта бяха изтеглени от Анахид Ханшани и Елена Манолова от София. Беше избрана и резервна тема – “География на леката промишленост”. Изпитните варианти, които комисията блеше подготвила, баха 20. На изпита се явиха 630 души. С изпита по география се кандидатства за 13 специалности.
Проверяващите ще оценяват пълнотата на темата, логическата последователност на изложението, общата култура и правопис на кандидата, коментира зам.-деканът на Геолого-географски факултет доц. Тони Трайков, цитиран от БГНЕС. Писмената работа трябва да има точно определена структура, да съдържа пълна и вярно представена фактология, както и да бъде граматически добре издържана, обясни председателят на изпитната комисия доц. Даниела Златунова.
И за двата изпита важи правилото, ако кандидат-студента не е доволен от оценката си от днешния изпит, може отново да се яви на редовната изпитна сесия на СУ.
Няма заловени кандидат-студенти при опит да препишат на изпитите по география и журналистика, събщиха от Софийския университет. На препитването са се явили с около 50 души по-малко от броя на предварително записалите се.
Вижте снимки от обявяването на изпитните теми