Това съобщиха в Белград председателят на Националния съвет за сътрудничество с Трибунала в Хага Расим Ляич и прокурорът за военни престъпления Владимир Вучевич.
Според тях акцията по задържането е започнала вчера, но е била подготвяна от доста дълго време. Вучевич и Ляич потвърдиха пред Б92, цитирани от БГНЕС, че арестуваният бивш босненски лидер предимно се е защитавал с мълчание и му е било връчено обвинението от Трибунала.
Расим Ляич съобщи, че е била следена група, за която се предполага, че е била в мрежата на Караджич и че по този начин е бил локализиран. Радован Караджич е ползвал фалшиви документи с името Драган Дабич, а самият Караджич не е гражданин на Сърбия. Според Вукчевич Караджич много умело е укривал самоличността си, занимавал се е с алтернативна медицина и е работил в частна клиника. "Нито работещите в клиниката, нито наемодателите са знаели за самоличността му. Последната му адресна регистрация е била в община Нов Белград. Той се е движил свободно в града и се е появявал на обществени места," каза Вучевич.
Ляич и Вукчевич показаха снимка на Караджич с бяла дълга коса, с дълга бяла брада, мустаци и очила. Караджич е арестуван в околностите на Белград при преместване от едно на друго място, уточни екипът за действие. Екипът е изчаквал той да се премести за да няма жертви, което според тях е успешно. Те уточниха, че не могат да дават повече информация, защото работата по възстановяването на движението на Караджич продължава, а това може да помогне в следенето на още двама бегълци. "Това показва, че ние не избираме нито място нито време за задържането на обвинените от Хага. Непрекъснат беше международният натиск да се арестува Младич и много малко се очакваше да бъде арестуван Караджич. Оперативната информация доведе обаче до локализирането и арестуването на Караджич“, каза в заключение Ляич.
Вижте Караджич днес и вчера