Това съобщи той пред журналисти в Пловдив, цитиран от БТА. "Искам прокуратурата да разследва фалшификациите и манипулациите в тази подписка, извършени от опозиционните лидери. Не само аз, а и някои медии установиха, че част от подписите в нея са събирани чрез натиск и фалшификации. В случай, че се докаже вината на нейните съставители, те трябва да понесат своята отговорност", заяви Сергей Станишев.
Той добави, че в правомощията на правителството е назначаването и уволняването на заместник-председателите на ДАНС. Повод за изказването му бяха думите на лидера на ДПС Ахмед Доган, че уволнението на заместник-председателя на ДАНС Иван Драшков е направено в движение и е голям гаф. Според лидера на ДПС проблемите в ДАНС и евентуални кадрови проблеми е трябвало да бъдат обсъдени в коалиционен мащаб.
Сергей Станишев добави, че управляващата коалиция е в правото си да обсъжда всеки проблем. Той каза още, че за да не бъде накърнен престижът на ДАНС, нейните служители трябва да вършат своята работа, а именно успешни операции срещу корупцията и организираната престъпност. Сергей Станишев отново заяви, че е готов на дебат с неформалния лидер на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов относно управлението на държавата. Премиерът обаче изрази съмнение дали неговият опонент е готов за това. По думите на Станишев държавата ще продължи да помага община София в изграждането на инфраструктурни проекти. Според него поради слабо управление Столичната община не може да оползотвори своя финансов ресурс за развитието си.
Премиерът се срещна в Пловдив с кмета на града Славчо Атанасов и с председателя на Общинския съвет Илко Илиев, с които обсъди проблемите в развитието на Пловдив. Сергей Станишев каза, че държавата ще изпълни своите ангажименти към общината в довършването на Екологичния завод за твърди битови отпадъци край село Шишманци и ангажиментите си по инфраструктурни проекти.