След половинчасово чакане на входа на Министерски съвет, Цветанов успя да връчи искането на опозицията, подкрепено със списък на 1 053 000 души, правителството на тройната коалиция да напусне властта, предаде БГНЕС.
Преди това обаче охраната не допусна дясната ръка на Бойко Борисов до премиера, който участваше в редовното заседание на правителството. За да разговарят с Цветанов бяха изпратени представители на пресцентъра.
Очевидно информиран за ситуацията, Станишев напусна за момент заседание на кабинета, и излезе да получи "заповедта".
Младежката структура на ГЕРБ обаче построи урна пред сградата на Министерския съвет, в която бяха сложени всички 1 053 000 "заповеди" за уволнение на правителството, събрани по време на кампанията “Аз съм европеец”. Младите "гербери" искат урната да остане там до провеждането на изборите.
"Не бих ви занимавал отново с това, аз уважавам мнението на всички. Със сигурност много български граждани не харесват това правителство. Но това, което направи опозицията днес, според мен беше неуважително към българските граждани. Поне да си бяха направили труда да прочетат това", коментира по-късно пред журналисти Станишев. Според него в списъка има различни имена, вкарани там с един почерк; имена с един почерк и подписи с инициали, както и се забелязват разминавания на имената с подписите. Имало заповеди за уволнение на правителството, които преповтаряли други.
„Да си бяха направили труда, уважаемите представители на опозицията. Много нескопосано свършена работа. Това е обидно за всички. Това е фалшификация на подписката на т.нар. българска обединена опозиция. За съжелние поведението й беше циркаджийско", категоричен беше Станишев. Вижте на снимки стъклената клетка с подписите