Това каза на пресконференция председателят на СДС Пламен Юруков, цитиран от БТА.
По сведения на общинските структури на СДС от партията "Ред, законност и справедливост" са били купувани гласове на изборите в Сандански и Казанлък, каза Юруков.
Националният съвет на СДС ще депонира коалиционното споразумение с партията на Янев заради сигналите за купуване на гласове, съобщи БГНЕС.
Нашата позиция, която сме изразявали многократно е, че тези позорни практики са опасни за страната ни и подкопават демократичните постижения и авторитета на България, коментира още лидерът на "сините". Една от основните ни политически задачи е да спрем с всички законови и институционални средства купуването на гласове преди парламентарните избори, затова не можем да допуснем да бъдем в една парламентарна група с хора, за които има сигнали, че купуват избиратели, допълни Юруков.
Главният секретар на СДС Пламен Радонов заяви, че изборите в Казанлък са били освен нечестни и незаконни, и затова СДС ще предприеме действия за тяхното касиране. Сред посочените от него закононарушения са несъответствия между подписите в списъците и броя на бюлетините в урните, разминаване в броя на действителните и недействителните бюлетини и др.
Крадците с изключително креслив глас се опитват да вменят техните вини на други политически субекти, отговори на нападките Яне Янев. От колегиална и етична гледна точка не исках да внеса в Общинската избирателна комисия в Казанлък, респективно в прокуратурата, договорите, с които от СДС са купували гласове, допълни Янев и увери, че няма нищо против да го изключат.
До два дни "ще представя и много любопитни факти около СДС-ООД и по-точно как СДС през последната година беше превърнато в една пирамида. Ние имаме дълбоки подозрения и не малко факти и обстоятелства за лицето Пламен Юруков и неговото кафеджийско криминално минало", каза още Янев, цитиран от БГНЕС.
Междувременно НДСВ внесе в ДАНС писмени доказателства за купуването на гласове от партия "Ред, законност и справедливост" на частичния вот в Сандански. Това съобщи зам.-председателят на партията Марина Дикова. Тя уточни, че уликите са срещу лидера на партията Яне Янев и са от хората, които претендират, че не е изпълнено обещанието за плащане на определени суми. Тези хора не са членове на НДСВ и движението не е използвано за "пощенска кутия", добавиха от партията.
В отговор Яне Янев заяви, цитиран от Дарик, че НДСВ са политически покойници и че правят акция срещу „Ред, законност, справедливост" заедно със СДС и ДПС.
Юруков срещу Янев - вижте снимка