Молдова обяви посланика на Румъния в Кишинев за персона нон грата. При това положение румънският посланик в Кишинев Филип Теодореску трябва да напусне Молдова до 24 часа, заяви Воронин, предаде агенция Медиафакс, цитирана от БТА.
Воронин обвини опозицията, която е за по-тесни връзки със Запада, че се опитва да извърши държавен преврат, след като бурни протести разтърсиха вчера столицата на най-бедната държава в Европа.
Министерството на външните работи на Румъния заяви, че обвиненията на Молдова, са "провокация". Румъния няма да налага нови ограничения за пътуване на молдовски граждани. Букурещ заяви, че продължава да подкрепя по-близките отношения на Молдова с ЕС.
Полицията в Кишинев арестува 193 протестиращи, сред които 8 непълнолетни през нощта по обвинение в хулиганство, кражби и плячкосване, а сили за борба с безредиците възстановиха контрола върху ключовите сгради на президентството и парламента. 96 полицаи и 79 демонстранти са ранени в бунтовете, 57 души са останали в болница заради раните си. Полицията възнамерява да поддържа обществения ред ако е необходимо и със специални средства, включително огнестрелно оръжие. Близо 300 демонстранти, които са против комунистическите власти, се събраха днес пред сградата на правителството в Кишинев и блокираха главния булевард в града, казаха очевидци пред Ройтерс. Те обаче отбелязаха, че няма прояви на насилие, за разлика от вчерашните протести.
Опозиционни лидери казаха, че демонстрациите може да обхванат цялата страна с население от 4 милиона. Владимир Воронин предупреди, че търпението му се изчерпва към протестиращите, които вчера преобърнаха офисите му и подпалиха парламента, и заплаши да използва сила, ако бунтовете продължат. "Вчера бях на ръба (да прибягна до сила). Ако това се повтори, може да бъдат взети съответните мерки. Властите имат всички основания да вземат такива мерки в съгласие със закона," каза той.
Руското външно министерство обяви днес, че размириците са опит за преврат и имат за цел да подкопаят суверенитета на Молдова. Министерството отправи предупреждение към силите, които искат обединяване на Молдова с Румъния. "Ако се съди по скандирането по улиците и множеството румънски знамена в ръцете на организаторите на тези бунтове, целта им е да дискредитират постиженията в укрепването на суверенитета на Молдова," се казва в изявление на ведомството.
Централната избирателна комисия в Молдова отказа ново преброяване на бюлетините, пуснати на парламентарните избори в неделя, съобщи Ройтерс, като се позова на Влад Филат, лидер на опозиционната Либералнодемократическа партия. Според него властите се готвят "за сериозни репресии" след вчерашните масови протести в Кишинев, прераснали в безредици. "Не изключвам да бъдат арестувани и участници в протестите, и лидери на опозицията", подчерта Филат. Централната избирателна комисия на Молдова продължава преброяването и проверката на бюлетините и ще обяви окончателните резултати от парламентарните избори в петък.
Вижте още снимки от Кишинев