Около това становище са се обединили днес представителите на синдикатите в "Кремиковци" и председателят на Народното събрание Георги Пирински, съобщи лидерът на КНСБ в комбината Васил Яначков предаде БТА.
Днес е втори ден от възобновените протести на металурзите в София. Този път този път походът им мина през Министерство на икономиката и енергетиката и Народното събраниепред сградата на парламента.
Съдбата на "Кремиковци" е в ръцете на държавата в лицето на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и правителството. Бъдещето на дружеството не зависи от работниците и ръководството на комбината в този момент. Това каза председателят на КНСБ в комбината Васил Яначков пред протестиращите металурзи, събрали се пред сградата на Министерството на икономиката и енергетиката. Яначков заяви, че работниците са готови да участват в обсъждането на всякакви варианти за спасяването на "Кремиковци", каквито според синдикатите има. Според работниците металургично предприятие, което е на 40 години, никой по света не реже на скрап. Според работниците "Кремиковци" е занемарено предприятие от собственици и безотговорни хора, чиито действия държавата е трябвало да наблюдава. Работниците подпалиха два плаката със снимки на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Нина Радева и на министър Петър Димитров. На плакатите пишеше "Госпожо Радева, кажете истината за "Кремиковци" защо потъва" и "Петър Димитров - човекът, който унищожи икономиката на България".
След министерство на икономиката протестиращите отидоха пред парламента. Шест техни представители, сред които и двамата председатели на синдикатите в комбината разговаряха с Георги Пирински. По думите им председателят на Народното събрание е поел ангажимент да се запознае с всички предложения на синдикатите, като например тези във връзка със социалните им искания. Предвижда се да се търсят освен възможности по законов начин за обезщетения на съкратените, и допълнителни компенсаторни механизми.
Синдикатите виждат като възможност за допълнителна компенсация продажба на активи на комбината като например ТЕЦ-а, при съгласие на кредиторите. За допълнителни средства за съкратените работници синдикатите смятат, че може да се кандидатства и по Европейския план за борба с икономическата и финансовата криза. Друга идея е да се премине към капитализация на дълга на комбината.
Представители на синдикатите казаха, че утре протестите ще продължат.