Пътните полицаи ще бъдат снабдени с електронно устройство, през което ще се прекарва шофьорската книжка и се въвеждат данните за нарушението, съобщи БТА. В края на всяка работна смяна информацията за санкционираните нарушители ще бъде източвана директно от устройствата в електронната база данни. Така ще се пресекат познатите корупционни практики, според ръководството на МВР.
Втората система е за плащане на глобите по електронен път. Тя е струвала на държавата 76 000 лева. Чрез SMS на номер 1669 е плащането чрез мобилен телефон, а плащане с кредитна или дебитна карта по електронен път е чрез регистрация в он-лайн системата ebg.bg. Всички потребители на сайта ePay.bg ще могат да плащат чрез системата, съобщиха пък от интернет сайта. Това ще е възможно без да е необходима каквато и да е допълнителна регистрация от тяхна страна.
От МВР добавиха, че всеки нарушител ще може да проверява всякаква информация за фишовете, издадени му от КАТ, от дома си, офиса илимобилен телефон. Автоматично системата ще предоставя информация и за стари неплатени нарушения и за задължения по фишове.
Така ще има пълна прозрачност по всяко време на работата на пътните полицаи, уверяват от МВР.
Втората част на информационната система предвижда да могат да бъдат правени справки и за дължимите суми и по наказателни постановления за територията на цялата страна. Новата информационна система може да бъде ползвана от гражданите чрез сайта на МВР, секция "Интернет услуги".

Засега двете системи ще функционират отделно една от друга, като първата ще бъде експериментално въведена след десет дни, а за втората министърът чака промени в Закона за движение по пътищата, които да разрешат разплащането по електронен път. Очаква се те да бъдат направени до месец и половина. "Имам готовност веднага да променя подзаконовия ред", уточни Миков.
"Това обаче не може да гарантира засилено изпълнение на служебните действия. За да се предотврати корупцията са необходими засилени проверки и контрол. Искам още много енергия на Пътна полиция, каквато българските граждани очакват", заяви вътрешният министър.
Той представи и новия директор на КАТ, който е назначен, след като досегашният беше отстранен заради нарушения в слубжата. (Виж линка) Ваньо Стоевски, който досега е бил зам.-началник на службата, има техническо образование и 27 години стаж в Пътна полиция. Той обеща при следващата проверка на КАТ след няколко месеца ситуацията да бъде различна.
Михаил Миков представи и закупените 40 нови полицейски мотоциклети. 15 от тях са BMW R900 Police и ще бъдат използвани за ескорт, съобщи Фокус. 10 от новите машини са BMW R850 Police, като те ще попълнят автопарка на КАТ София и в страната. Вътрешният министър коментира, че мотоциклети от такъв клас предстои да закупи за своите нужди и английската полиция. Още 15 машини са в процес на доставка. За последно МВР е закупувала нови полицейски мотори през 1993 г.
Миков представи и два нови модерни паяка за нуждите на МВР. Крановете на техниката имат разгъващо се рамо на дължина 8 м и ще могат да се използват за вдигане на катастрофирали автомобили и при специализирани полицейски операции. Новата техника ще бъде ползвана и за освобождаване на места и пешеходни зони, заети от неправомерно паркирали коли.
През тази година има 57 по-малко убити и 350 по-малко ранени спрямо същия период за миналата година, отчете накрая министърът на вътрешните работи.
Вижте още снимки
Вижте видео от демонстрацията на новата система