Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. На съвместна пресконференция с британския министър-председател Гордън Браун в Лондон Обама отговори на журналистически въпроси във връзка с напрежението и разрива между Москва и Вашингтон през последните години. Президентът на САЩ заяви, че няма смисъл да прикрива това, но обясни, че двете държави имат много общи интереси, сред които намаляването на ядрените арсенали, противодействието на терористичната заплаха и стабилизирането на световната икономикал.
Преди официалното откриването на форума на Г-20 в Лондон тази вечер Обама се опита да насърчи сътрудничеството между най-развитите и нововъзникващите икономики за справяне със световната икономическа криза, като заяви, че това предизвикателство може да бъде преодоляно само с обединени усилия. Обама не прие критиките, че САЩ са влезли в конфликт с останалите държави по въпроса за отделянето на повече средства за стимулиране на икономиката, като каза, че твърденията за разногласия са доста преувеличени. Той отказа да признае, че САЩ носят отговорност за настоящото тежко състояние на световните финанси и икономика, и заяви, че не иска да се обръща назад и да търси виновни. Според него по-добре е да се работи по намирането на решение на сегашните проблеми.
Великобритания и САЩ стигнаха до съгласие, че глобалните проблеми изискват глобални решения. Това заяви британският премиер Гордън Браун, след разговорите на Даунинг стрийт 10. "Срещата на върха на Г-20 ще е най-сериозният тест за целия свят и за световната икономика", отбеляза Браун.
Френският президент Никола Саркози и британският премиер препотвърдиха позициите си за по-строго финансово регулиране, съобщи френското президентство. В разговора, протекъл в чудесна атмосфера, двамата потвърдиха позицията си за по-съществено финансово регулиране и крайно твърдото си отношение към явлението "данъчен рай". Вчера Саркози даде да се разбере, че би могъл да затръшне вратата на срещата в Лондон, ако на нея не се постигнат конкретни резултати в областта на финансовото регулиране.
Германският канцлер Ангела Меркел замина за срещата на Г-20 в Лондон със смесени чувства на увереност и загриженост, каза самата тя. Светът е на кръстопът. Длъжни сме да направим всичко възможно подобна криза повече да не се повтаря, каза Меркел. Канцлерът предупреди, че връщането към протекционизма би било най-лошият отговор на настоящата ситуация.
Хиляди гневни демонстранти се стекоха на протестни шествия в центъра на Лондон, прeди откриването на срещата на върха на Г-20. Протестиращи счупиха прозорците и проникнаха в сградата на британската банка Роял банк ъв Скотланд (Rozal Bank of Scotland) в центъра на Лондон. Демонстрантите се опитаха да щурмуват и Банк ъв Ингланд (Bank of England). Най-малко 4000 протестиращи блокираха движението във финансовия център на британската столица - лондонското Сити - при днешните демонстрации. Протестиращите счупиха прозорците и написаха "крадци" по стените на офиса на Роял банк ъв Скотланд. Протестиращите замеряха служителите на реда с яйца и плодове и влизаха в сблъсъци с тях при барикади. Осем души вече са арестувани , няма информация за ранени.
Вижте снимки от обстановката в Лондон