"С тази система ще се гарантира бърза и ефективна работа при извънредна ситуация, оповестяването става в две насоки – оповестява гражданите чрез сирени, включително и за въздушни нападения и оповестява органите на изпълнителната власт", заяви вицепремиерът Eмел Етем, която ръководи учението, предаде БТА.
Тестът се организира на национално ниво и в областите Варна, Разград и Благоевград. Общият брой на оповестените длъжностни лица е 825, от които реално са потвърдили оповестяването с персонален идентификационен номер (ПИН) 653 лица (79% от всички оповестени). На национално ниво са били оповестени 185 длъжностни лица, като реално са потвърдили оповестяването 152. В област Благоевград са били оповестени 299 длъжностни лица, от които реално са потвърдили оповестяването 241. Общо 110 души са били оповестени в област Варна, потвърдили са 92-ма. В област Разград са били оповестени 231, от които реално са потвърдили 168 човека.
Причините за неоповестяване на всички според първоначалния анализ са, че при въвеждане на ПИН неправилно се натиска и бутон "зелена слушалка", което включва системно съобщение от мобилен оператор "Въведеният код е грешен", както и че някои от посочените телефонни номера са от учрежденски телефонни централи, на които не е активирано изпращане на тонално набиране, неактуални телефонни номера, неполучени ПИН кодове от длъжностните лица, обясниха от МИС.
След резултатите от теста от ведомството на Емел Етем посочват, че системата може да бъде въведена в действие. С това страната изпълнява препоръката на ЕС, отправена в Писмената декларация на Европейския парламент относно ранното предупреждение на гражданите при тежки извънредни ситуации. МИС ще насочи усилията си в посока допълнително обучение на длъжностните лица за работа със системата, се казва в официалното съобщение.
Учение в София
В симулирана ситуацията на земетресение, след получаване на сигнали за природното бедствие (от Геофизичния институт на БАН към Ситуационния център на Министерството на извънредните ситуации, от граждани към Оперативния комуникационно-информационен център и Център за спешни повиквания 112 към МИС) се задейства се аварийният план на Централна автогара – София. Спасителните операции включиха отцепване на района от полицията, извеждане на граждани и служители, включително и евакуация по алпийски способи, от сградата на автогарата. Спасители от МИС със специализирана техника откриваха хора, затрупани под развалините около сградата. С новата апаратура те извършиха замерване на въздуха за наличие на отровни газове. Екипи на Национална служба "Пожарна безопасност и спасяване” потушиха пожар в сградата и изведоха пострадалите.
Вижте снимки от учението на автогарата Вижте видео от симулацията на автогарата