Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Руската държавната телевизия показа днес как Путин с любов гали двумесечната тигрица. Засега тя тежи само 10 килограма и спи в плетен кош от ракита в резиденцията на Путин край Москва. Путин каза, че на тигърчето ще му бъде намерен добър дом, вероятно в зоологическа градица или в някой резерват. Още не е решил как да я кръсти, може би Машенка или Милашка.
Путин не желае да каже кой му е направил толкова необичаен подарък за 56-ия му рожден ден, който беше във вторник. Усурийските тигри са много рядък вид, наричани са също сибирски, амурски или манджурски. Смята се, че на свобода живеят по-малко от 400 животни от този вид. Вчера вечерта Путин поканил журналисти в дома си, без да им каже защо. След полунощ той ги помолил да не вдигат шум, да не тропат и да не пищят и ги завел в стаята, където било тигърчето. То се държало доста спокойно и уверено в присъствието на журналистите, цитира ИТАР-ТАСС разказа на ветеринарния лекар, който се грижи за него.
Малката тигрица яде по 4 кг варено месо на ден. Когато порасне ще тежи 200-250 кг. Като президент, а и сега като премиер Путин е известен с острия си език и с имиджа си на истински мъж. Но явно децата и животните разкриват и друга, по-нежна страна на характера му, отбелязва Асошиейтед прес. Путин има куче - голдън ретривър Кони, което често е с него, дори при срещи със световни лидери. Путин обяснил на журналистите, че двеге му животни още не са се виждали.
В края на август Путин имаше възможност да види усурийски тигри на воля - в резерват, който посети по време на пътуването си из Далечния изток. Учените решиха да покажат на премиера петгодишна тигрица, хваната, за да й бъде сложен нашийник с устройство, което позволява да се проследява със спътник миграцията на животните. Изведнъж пред очите на снимачния екип на руската телевизия "Вести" тигрицата се освободи от примката. Бързо обаче бе хваната отново, а Путин стреля по тигрицата с пневматичмно оръжие, използвано за обездвижване на животните. Той я уцели в лопатката и след като тя заспа, й надена нашийника с джипиеса и заедно с учените измери дължината й.