Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, който зае поста от квотата на ДПС, е вербуван през 1981 г. и е работил под псевдонима "Сендов", обяви комисията по досиетата, цитирана от Дарик. Тя е направила проверка на седем души от кабинета.
За дейността си като агент Цветанов е получавал възнаграждения. Донасял е за Софийското окръжно управление на МВР. Комисията не посочва дата за снемането му от оперативен отчет. За него в комисията има също документи за принадлежност и след 1989 г.
"Нямам основание да се срамувам от нито едно нещо, което съм направил в живота си. Доверието в настоящия момент към мен изцяло зависи от моята лична компетентност в днешния ден и ангажираност като министър на земеделието и храните, както и от отговорността, която нося за провеждането на политиката на правителството в земеделието", се посочва в изявлението на министър Цветанов по повод оповестеното решение на Комисията по досиетата, предаде БТА.
Вторият разсекретен агент е зам.-външният министър Радион Попов, който неотдавна зае мястото на скандално отишлия си Феим Чаушев. Попов е бил щатен служител на разузнавателното управление на Генералния щаб. За него също има данни, че е сътрудничил на службите след 1989 г.
Комисията по досиетата обяви още, че доскорошният зам.-вътрешен министър Горан Йонов е бил щатен служител на Първо главно управление - разузнаването. Съвсем скоро Йонов беше назначен за секретар на президента Георги Първанов с ресор външна политика и сигурност.
i>Вижте снимки