Това съобщи председателят на Националната федерация "Металургия" и на СО "Подкрепа"-"Кремиковци" Людмил Павлов, цитиран от БТА, пред протестиращите металурзи. Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че работниците искат дружеството да работи, да е чисто предприятие, защото може да е такова. Той допълни, че в Европа има много металургични комбинати, които дори работят в центровете на градовете. Тренчев припомни, че "Кремиковци" е голямо предприятие, което формира около 10 на сто от българския износ. Единствените хора, които със сигурност искат да го има "Кремиковци", това са работниците, допълни Тренчев. Той посочи, че е необходимо държавата да прояви интерес към източването на дружеството.
Представители на протестиращите внесоха декларация и апел до премиера. Документите бяха приети от началника на отдел "Приемна" на МС Соня Божикова. По думите на Павлов, Божикова е завила, че следващите дни представители на протестиращите се очаква да бъдат поканени на разговор с премиера, след като Станишев се върне от САЩ. В апела си КТ "Подкрепа" настоява спешно да се осъществи процедура по несъстоятелност чрез оздравителна програма, а не ликвидация и разпродажба на "Кремиковци".
Във връзка със заявения интерес към "Кремиковци" на индийско-канадската фирма "Есар стийл" Павлов каза, че в петък ще има среща с представители на компанията. Фирмата преди 4-5 месеца е посетила комбината и те са имали намерение да купят дружеството, но - по думите на Павлов, не са били допуснати да кандидатстват. Павлов каза, че програмата на кандидат-купувача предвижда през 2012 г. "Кремиковци" да произведжа между 2,5 и 3 милиона тона стомана годишно. Предвижда се също и цялостно запазване на "Кремиковци" и на работните места, каза Павлов.
По-рано декларацията беше връчена до председателя на парламента и до министъра на икономиката и енергетиката. От МИЕ декларираха, че се прави всичко възможно да се "съхрани на всяка цена "Кремиковци" АД в работоспособно състояние до избора на нов инвеститор, а смяната на собственика да стане при най-благоприятни за работниците и комбината условия".
Софийският градски съд назначи нова съдебно-икономическа експертиза по делото за обявяване на "Кремиковци" в несъстоятелност. На днешното заседание четири от шесте фирми, по чиито жалби беше образувано делото са оттеглили исковете си към комбината, тъй като са им изплатени дължимите суми. Процесът беше отложен за след един месец.
Вижте снимки от митинга-шествие по софийските улици