Това показва публикувано от Ройтерс проучване на WorldPublicOpinion.org, цитирано от БТА. Проучването е направено сред граждани на 20 страни по света.
Резултатите показват, че нито един световен лидер няма широко обществено доверие извън страната си. Според допитването обаче Буш, Мушараф и Ахмадинеджад се радват на най-малко обществено доверие в чужбина.
Само 23 процента от анкетираните, които не са граждани на САЩ, посочили, че имат "голямо или известно" доверие в Буш в сравнение с 22 процента за Ахмадинеджад и 18 на сто за Мушараф.
Лидерите на други страни се представят малко по-добре, показва проучването. Над една четвърт - 26 процента - от анкетираните заявяват, че имат доверие на френския президент Никола Саркози, 28 процента вярват на китайския президент Ху Цзинтао, изпреварен от британския премиер Гордън Браун с 30 процента и от руския министър-председател Владимир Путин с 32 пункта. Най-голямо е доверието към генералния секретар на ООН Бан Ки-мун - 35 процента.
В проучването са участвали 19 751 души от страни, чието население съставлява 60 процента от световното население. То е направено в периода 10 януари - 6 май и има допустима грешка от плюс-минус 2 до 4 процента.
Вижте снимки на световните лидери