Според проучване на италианската Асоциация на жилищните кооперации близо два милиона италианци се съдят всяка година по въпроси, свързани с междусъседското общуване.
Сред най-честите причини за съседските войни са прекаленият шум и неприятната миризма на запържен лук, идващи от апартамента на съседите. Премиерът Силвио Берлускони е известен като един от най-отявлените противници на чесъна и лука в Италия.
Особено дразнещо е и тракането на дамските токчета по всяко време на денонощието. Местенето на мебели късно през нощта също е сред топпричините за кавги в кооперациите. Ориенталската кухня и силните й миризми също се отбелязват като специална глава в класацията от причини. Неправомерно паркираният в двора автомобил на съседа от другия вход и шумната играта на деца също не се толерират особено от съседите в италианските кооперации.
Следват ги поливането на цветята на терасата, водещо до теч на долния съседски балкон, както и невинаги доброто поведение на домашните кучета. Много от кавгите обаче се раждат и заради удрянето на чинии, както и заради изхвърлените през терасата угарки.
Над 50 на сто от гражданските дела в Италия са свързани с проблеми между съседи, твърди вестник “Кориере дела сера“.