Румъния вложи много енергия и усилия за организирането на срещата на върха на НАТО, която ще започне в румънската столица и ще бъде най-голямата до момента в историята на Алианса.
Петдесет и пет държавни и правителствени ръководители, както и представители на основните международни организации, ще участват във форума от днес до 4 април. Срещата в Букурещ ще бъде най-голямата в историята на НАТО, защото в нея освен 26-те държави-членки, ще участват и всичките 23 страни от програмата Партньорство за мир. Ще присъстват над 3000 високопоставени делегати.
За сигурността на участниците ще се грижат над 35 хиляди души - полицаи, военни, жандармеристи, служители на специалните служби, предаде БТА.
Румънските власти взеха безпрецедентни мерки за сигурност. Измерва се радиацията на въздуха и водата, по покривите на сградите са разположени снайперисти, запечатани са канализационните шахти. Забранено е паркирането на автомобили в близост до районите, през които ще преминат кортежите на гостите, както и в района на парламента, където ще бъде самата среща. На жителите на Букурещ, които живеят по трасето за официални делегации и в близост до сградата на парламента, бе препоръчано да не отварят прозорците. Букурещяни бяха посъветвани още по време на срещата на върха да прекарат известно време извън столицата. Учениците пък ще бъдат във ваканция.
Пътната полиция ще прилага строги мерки за наказание на шофьорите, които опитат да нарушат транспортните коридори по време на срещата. Те не само ще получават големи глоби, но дори може да бъдат осъдени на затвор от шест месеца до две години. От вчера е в сила специален транспортен коридор, по който официалните делегации ще преминават от международното летище до сградата на парламента. Трасето и специалните ограничения за движение ще останат в сила до 4 април.
Румънските власти призоваха жителите на Букурещ да ползват градския транспорт, който също се движи по променени маршрути.
Румънската национална авиокомпания Таром анулира 51 вътрешни и международни полета в периода на срещата на върха. Други полети ще бъдат с променен график.
Румънското въздушно пространство ще бъде подложено на безпрецедентни ограничения. Самолет АУАКС на НАТО ще наблюдава непрекъснато територията на страната, а летище Бъняса, което се ползва от нискобюджетните авиокомпании, ще бъде затворено. Над другото букурещко летище - "Хенри Коанда", непрекъснато ще летят военни хеликоптери.
Във военновъздушната база Къмпия Турзий още преди седмица пристигнаха шест американски бойни самолета Ф15, които също ще гарантират сигурността по време на дните на срещата.
Работата на форума ще бъде отразявана от около 3500 журналисти. Три етажа от крилото "Извор" на Палатата на парламента ще бъдат използвани за пресцентър. Ще има 13 зали за пресконференции, две телевизионни студия и две радиостудия. Журналистите ще имат на разположение 1300 индивидуални работни места, свързани с Интернет и телефон, 60 работни места за видеоизлъчвания и 30 за радиопредавания.
Взети са специални мерки по отношение на телекомуникациите, тъй като се очаква в дните на форума около 1000 души да говорят едновременно по мобилните си телефони. Логото на срещата на върха в Букурещ е "Крилата на свободата". В основата на това лого е статуя в Букурещ, посветена на героите от ВВС, загинали през Първата световна война.
Сред страните членки на НАТО има разногласия дали трябва да бъде одобрен План за действие за членство с Украйна и Грузия. Хърватия, Албания и Македония , които "от 7-8 години изпълняват План за действие за членство", вероятно ще бъдат поканени в Букурещ да се присъединят към НАТО. Бившата югославска република Македония обаче ще трябва да намери изход от спора с Гърция за официалното й наименование, защото иначе Атина заплашва да наложи вето.
Букурещ е домакин на историческа среща на НАТО