Предложението на Тодор Кумчев и Донка Михайлова от Коалиция за България за намаляване на потребителската такса за пенсионерите беше прието след прегласуване със 106 гласа "за", 72 "против" и 14 въздържали се. Подкрепиха го Коалиция за България, ДПС, БНС, депутати от "Атака" и независими.
В момента пенсионерите заплащат потребителска такса от 2,20 лева. Измененията предвиждат разликата от 1,20 лв. да се заплаща от републиканския бюджет. Антония Първанова (НДСВ) посочи, че предложението на Кумчев и Михайлова не е направено писмено между първо и второ четене, какъвто е надлежният ред, и затова не следва да се подлага на гласуване. Според нея Конституционният съд би могъл да оспори гласуването в пленарна зала. Тя изрази надежда, че президентът ще наложи вето.
С 39 гласа "за", 64 "против" и 19 "въздържал се" парламентът отхвърли предложението на Антония Първанова намалението на потребителската такса за пенсионерите да влезе в сила от 1 януари 2009 г. и така да се избегне актуализация на бюджета за тази година.
Българските граждани, които са пребивавали извън страната повече от 183 дни през една календарна година за периода от 1 юли 1999 г. до 31 декември 2007 г. и дължат здравноосигурителни вноски за това време, се освобождават от задължението, ако не са ползвали медицинска помощ у нас, реши парламентът. За целта те трябва да подадат лично или чрез упълномощено лице декларация по образец в съответната териториална дирекция на НАП. Декларацията може да се подаде и по пощата или по електронен път чрез използване на универсален електронен подпис на подателя.
На българските граждани, пребивавали в чужбина за посоченото време, които са платили здравноосигурителни вноски, сумите ще им бъдат възстановени, решиха депутатите. Предложението беше направено от независимия депутат Лъчезар Иванов. Предвижда се редът за връщане на платените суми да бъде определен с инструкция на изпълнителния директор на НАП, съгласувана с директора на НЗОК.
Този текст предизвика силни реакции от страна на депутати. Ваньо Шарков (ОДС) изрази съмнение, че този текст ще влезе в сила. Според него няма да бъдат върнати пари, защото ще бъде подготвено изменение на така приетия текст.
Първанова отбеляза, че депутатите трябва да проявяват достатъчно отговорност за нещата които се гласуват. Това, че НДСВ също подкрепи предложението за опрощаване на вноските на българите в чужбина, като само един от групата се въздържа, Първанова обясни с думите, че от НДСВ смятат това за справедливо, а тези, които са го предложили "да са си го обмислили". Текстовете, неразглеждани в комисията по бюджет и финанси, може да имат "страшни последствия", коментира депутатът от НДСВ. Тя добави, че актуализация на държавния бюджет не може да се прави по устно предложение в пленарна зала, и че има параграф в закона за бюджета, който казва как това се прави. Приетите днес изменения са актуализация в бюджета, направени в нарушение на тези правила.
Депутатът от Коалиция за България Руденко Йорданов определи като процедурна грешка гласуваното в пленарна зала решение за възстановяване на здравноосигурителните вноски на българите, живеещи зад граница. Според него единствената реална възможност това да стане е да има по-голяма събираемост на вноските и преизпълнение на приходите в бюджета на НЗОК. Ако това не се случи, означава да се правят корекции на държавния бюджет и на този на касата, което е неизпълнима процедура, посочи Йорданов. Според него по-добрият вариант е платените вече здравноосигурителни вноски да бъдат признати за авансови.