Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов, който присъства на заседанието на парламентарната вътрешна комисия. Новината беше потвърдена и от председателя на комисията Минчо Спасов.
Костов не коментира в какъв контекст е сложен псевдонимът. Той допълни, че министърът очевидно е имал нерегламентирани срещи, въпреки че няма никакво право да участва в оперативни мероприятия на полицията, съобщи БТА.
Комисията е получила категорични данни от ДАНС за среща на Румен Петков с дупнишките бизнесмени братя Галеви, каза Спасов, цитиран от БГНЕС (виж линка долу). По-рано стана ясно, че вътрешната комисия е получила от ДАНС информация за срещите на министър Петков с "оперативно интересни хора".
Имало е случаи, в които политици са саботирали мероприятия на полицейските служби, каза още Костов. На заседанието били изнесени и случаи на мероприятия, по които са били предупреждавани разследваните обекти и впоследствие те са прекратявали контактите помежду си.
Бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов даде пример за отмяна на заповед за обиск, при който е щяло да бъде разкрито значително нарушение срещу бюджета на страната, обясни Костов. По думите му, по време на изслушването на Танов са изскочили имена, едното от които е на човек, член на вътрешната комисия.
После Костов посочи, че става въпрос за депутата Димитър Дъбов и спомена името Велчев, без да уточни дали става въпрос за бившия министър на финансите Милен Велчев.
Вътрешната комисия е решила да предостави стенограмата от заседанието на прокуратурата.
По-рано в сряда премиерът Сергей Станишев оправда Петков за срещите му с "оперативно интересни хора". Според него министърът е действал "съобразно практиките и правилниците на МВР".