"За нашите съседи, за мен и за съпругата ми Нанси, за обществеността в Орегон ние сме това, което сме - щастливи и дълбоко влюбени съпрузи", разказва Томас. Той и Нанси са женени от 10 години.
Невероятният на пръв поглед факт обаче има също толкова просто обяснение. Томас е транссексуален и е бил опериран, като премахва бюста си, но запазва репродуктивните си органи. След проведена тестостеронова терапия той придобил и всички вторични мъжки полови белези.
Запазването на матката и яйчниците на Томас му позволили да забременее, когато съпругата му била подложена на тежка операция и нейната матка била отстранена. Вторият опит за ин-витро оплождане със сперма от анонимен донор било успешно и Томас вече е бременен в края на шестия месец.
“Американските закони не изискват полът да се променя изцяло. Аз съм по закон мъж и законно съм женен за Нанси. За разлика от еднополовите бракове ние имаме всички права на една хетеросексуална брачна двойка. Няма законови пречки да й родя дете”, обяснява Томас. Той настоява, че желанието за дете не е нито мъжко, нито женско, а просто човешко.
*Във филма "Джуниър" се разказва за учен, който експериментира с метод за оплождане върху свой колега (в ролята Арнолд Шварценегер), в резултат на което той забременява.
Вижте статията за Томас Бийти