Средно по три милиона обаждания се получават годишно в спешния център. На ден позвъняванията са между 12 и 18 хиляди, предаде БТА.
Центърът за спешни повиквания се намира на няколко десетки километра от австрийската столица. Освен него в страната работят още шест подобни, на средно разстояние 200 километра един от друг.
Сутрин операторите на центъра контролират около 900 превозни средства. Началната заплата на всеки оператор е колкото средната за страната - малко повече от 1000 евро. Според изискванията до 90 секунди след получаване на обаждането на спешния телефон помощта трябва да е изпратена. Съвременната система може да локализира местоположението на всеки позвънил от летището.
Девет вертолета са на разположение на центъра.
Не повече от две-три са шегите по телефона на седмица, защото разходите по всяко злоумишлено обаждане се поемат от виновника.
Годишната поддръжка на центъра струва около 4 милиона евро. След като се запозна с функционирането на центъра, Емел Етем припомни, че у нас също ще има 6 центъра за спешни повиквания, разположени в цялата страна. Амбициите са през септември-октомври да започне тестването им.