Настоящият президент на Сърбия и кандидат на Демократическата партия Борис Тадич получава 35,5 процента от гласовете, предаде БТА, като се позова на Ройтерс. След оповестяването на първите резултати и двамата изразиха увереност в победата на втория тур на 3 февруари.
Томислав Николич - известен като дясната ръка на Воислав Шешел*, заяви след първите неофициални резултати, че вторият кръг на изборите за президент ще донесе желаните промени в Сърбия. По думите му неговият изборен резултат е създал основата за победа във втория кръг, съобщи Радио Телевизия Сърбия. Николич заяви още, че страната му никога не е била по-близо до промени и благодари на опонентите си за почтеното им поведение по време на предизборната кампания.
Сръбският държавен глава и кандидат за президент на Демократическата партия Борис Тадич също изрази увереност, че във втория кръг на изборите на 3 февруари ще победи своя опонент Томислав Николич, предаде агенция ТАНЮГ. Тадич заяви, че няма да позволи премиер на Сърбия да бъде Воислав Шешел, а президент – Томислав Николич. “Няма да позволя връщане в 90-те години на 20 век”, каза вчера Тадич след оповестяване на първите резултати от изборите. Той изрази увереност, че след като бъде избран за президент ще реализира програмата за бъдещето на Сърбия в ЕС.
“Победата на 3 февруари ще бъде историческа и ще завършим започната работа. Уверен съм в това...Няма да се откажем и от борбата за Косово, както и няма да се откажем от европейското бъдеще”, каза Тадич.
*Воислав Шешел е лидер на Сръбската радикална партия, срещу когото се води съдебен процес за военни престъпления в Трибунала в Хага
Вижте снимки на двамата основни играчи