Това е второ посещение на руския държавен глава у нас след визитата му през март 2003 година. Визитата в София е последното гостуване в чужбина за Путин като президент.
Президентският самолет Ил-96 кацна в 18.12 часа на летище "София", предаде БТА. На летището Владимир Путин беше посрещнат от вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин, началника на кабинета на президента Никола Колев, съветници на държавния глава, посланикът на Русия у нас Анатолий Потапов и българският посланик в Москва Пламен Грозданов.
Съпругата на руския президент - Людмила Путина, не пристигна с него. Според дипломатически източници здравословни причини в последния момент са й попречили да го придружи при визитата му в България.
Преди да се качи в лимузината "Мерцедес" Путин помаха на журналистите, които отразяваха посрещането на летището. Програмата на посещението започва тази вечер с галаконцерт в НДК, посветен на откриването на "Годината на Русия в България", с участието на изтъкнати руски изпълнители.
В делегацията, придружаваща руския президент е първият вицепремиер на Русия Дмитрий Медведев. Той беше посочен от Путин за негов наследник, а партията "Единна Русия" го утвърди за свой кандидат за президентските избори на 2 март т.г. Сред членовете на делегацията са помощникът на държавния глава Сергей Приходко, министърът на външните работи Сергей Лавров, министърът на транспорта Игор Левитин, министърът на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко, председателят на Комисията за международни отношения в Съвета на Федерацията във Федералното събрание Михаил Маргелов, кметът на Москва Юрий Лужков, ръководителят на Федералната агенция по атомна енергия Сергей Кириенко.
По информация на ИТАР-ТАСС, руският бизнес е представен от ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, президента на "Роснефт" Сергей Богданчиков, президента на "Лукойл" Вагит Алекперов, президента на "Стройтрансгаз" Виктор Лоренц, президента на "Атомстройекспорт" Сергей Шматко, ръководителя на компания "Мечел" Игор Зюзин, вицепрезидента на "Транснефт" Михаил Барков.
Вижте снимки от посрещането на Путин