В телевизионно обръщение и на митинг в провинция Илам днес Ахмадинеджад подчерта, че докладът, в който се посочва, че Иран от 2003 г. няма за цел създаването на ядрени бомби, е “победа на Иран срещу великите сили”. Това съобщи АП, цитирана от ЛентаРу. Докладът, оповестен във вторник, разкри, че Иран е прекратил дейността си по създаване на ядрено оръжие още през 2003 г.
„Решението на Техеран да преустанови разработването на ядрената оръжейна програма е доказателство, че той се стреми в по-малка степен към създаването на ядрено оръжие, отколкото смятахме през 2005 г.“, се казва в разсекретения доклад. „Политиката на САЩ в съчетание с политиката и действията на нашите партньори изглежда е довела до определен успех", коментира Стивън Хадли, съветник на американския президент Джордж Буш по въпросите на националната сигурност.
Малко по-късно обаче Буш заяви, че все още съществува ядрена заплаха от страна на Иран и може да се стигне до използването на сила срещу него.
„Иран беше, е и ще бъде опасен“, ако има способността да разработва ядрено оръжие, заяви президентът на специална пресконференция.
Буш е провел 40-минутен телефонен разговор с руския президент, съобщиха вчера от офиса на Путин. Данните, предоставени от американската страна, не дават основания да се твърди, че Иран е имал ядрена програма, каза руският външен министър Сергей Лавров. Те потвърждават извода, който бяхме направили и ние – че сега не се правят каквито и да са разработки, свързани с военна ядрена програма”, каза Лавров.
Твърденията на САЩ за иранската ядрена програма потвърждават и резултатите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) през последните години, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източник на агенцията. МААЕ твърди, че няма никакви очевидни доказателства, че Иран провежда тайни разработки по създаването на ядрено оръжие”.