Това посочи говорителят на МВнР Димитър Цанчев на редовния брифинг във ведомството, предаде БТА. Той изрази съжаление, че не бяха отчетени призивите на ЕС, НАТО и ОССЕ да не се стига до оттеглянето на РФ от Договора.
На 30 ноември т.г. руският президент Владимир Путин подписа закона за оттеглянето на РФ от ДОВСЕ. Законът ще влезе в сила на 12 срещу 13 декември т.г. Чрез сключения през 1990 г. ДОВСЕ досега бяха унищожени повече от 60 000 единици тежко оръжие - танкове, бронетранспортьори, артилерия, самолети, хеликоптери.
България и останалите съюзници от НАТО са заинтересовани от влизането в сила на адаптирания ДОВСЕ, за което обаче е необходима ратификация от всички страни по него - включително от Грузия и Молдова, които поставят въпроса за изтегляне от тяхна територия на руски военни контингенти и въоръжение, посочи говорителят на МВнР.
Цанчев подчерта, че по принципната цел няма различия за влизането в сила на адаптирания ДОВСЕ и че България и останалите съюзници от НАТО се отнасят към Русия като към стратегически партньор, а не като към противник.